Çerkes Soykırımı’nın 155. yılı

155 yıl önce Çarlık Rusya’sının soykırım yaptığı Çerkesler unutulmadı. Her yıl 21 Mayıs’ta soykırımda hayatını kaybedenler anılıyor.

GÜNDEM 21.05.2019, 15:34
Çerkes Soykırımı’nın 155. yılı

1864 yılında Çarlık Rusya’sının sürgüne gönderdiği bir buçuk milyon Çerkes’in birçoğu açlık, susuzluk ve hastalıklardan hayatını kaybetti.

Başta Adığeler ve Abhazlar olmak üzere Kuzey Kafkasya halkları Osmanlı topraklarına zorunlu olarak göç ettirildi. Bu göçler esnasında Osmanlı topraklarına 1 milyon insan göç etti. Abhazya'da her yıl 31 Mayıs tarihi ulusal yas günü olarak anılıyor.

100 yıl boyunca devam eden Kafkas – Rus savaşlarının bitmesiyle beraber Kuzey Kafkasya halkları zorunlu olarak bölgeden göç ettirildi. Bu sürgünle beraber Çerkes toplulukları dünyanın çeşitli bölgelerinden birçok ülkeye dağıldılar. Çerkesler sürgün esnasında aç susuz kalarak hayatlarını kaybettiler. Sürgünde ölmeyenlerin birçoğu gittiği ülkelerde açlık, yoksulluk ve hastalıklarla mücadele etmek zorunda kaldılar.

2011 yılında Gürcistan parlamentosunun aldığı kararla Çerkes Soykırımı resmen kabul edildi. Bu kararla birlikte ilk defa bir devlet soykırımı kabul etti. Böylece Çerkes Soykırımı uluslararası gündeme de taşınmış oldu.

Çerkesler ise Rusya’dan özür dilemesini ve 21 Mayıs tarihini Çerkes Soykırımı günü olarak ilan etmesini istiyor.

Yorumlar (0)