Çelik'ten Avustralya'ya tepki: Develeri öldürmek acımasızca!

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Avustralya'da devam eden yangınlar nedeniyle develerin itlaf edilmesine ilişkin karara tepki göstererek, "Yangından dolayı insanlar hayatını kaybetti, hayvan ve bitki canlılar yokoldu. Bu acıya, develeri öldürmek gibi acımasız bir eylemi eklemek son derece yanlış olur." ifadelerini kullandı.

GÜNDEM 09.01.2020, 14:21 09.01.2020, 14:33
Çelik'ten Avustralya'ya tepki:  Develeri öldürmek acımasızca!

Avustralya aylardır yangın felaketiyle mücadele ediyor.

Güney Avustralya Eyaleti'nde bulunan bir bölgenin yöneticileri, eyaletteki kısıtlı su kaynaklarını tükettikleri gerekçesiyle 10 bin civarı yabani devenin helikopterlerden ateş edilerek itlaf edilmesi kararını onayladı. Keskin nişancıların helikopterlerden ateş ederek 10 bin deveyi itlaf etme sürecinin 5 gün sürmesi planlanıyor. 

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik'ten söz konusu karara tepki geldi.

Çelik, Twitter hesabından yaptığı paylaşımlarda, Avustralya'da rekor seviyedeki hava sıcaklığı sebebiyle çıkan ve süregelen kuraklıkla birlikte 4 aydır süren büyük yangından ve yaşanan kayıplardan derin üzüntü duyulduğunu belirterek, "Yangın sebebiyle oluşan kayıpların acısını paylaşıyor; felakette hayatını kaybedenler nedeniyle başsağlığı diliyoruz Yaşamını yitiren 1.25 milyar hayvandan ve  yok olan 8 milyon hektar ormandan ötürü üzüntülerimizi iletiyoruz." ifadelerine yer verdi.

"Farklı bir çözüm bulsunlar"

Çeşitli nedenlerle aşırı çoğaldığı ve su sorunu yaşandığı gerekçesiyle 10 bin kadar devenin vurularak öldürüleceği haberinin endişeyle karşılandığını vurgulayan Çelik, "Avusturalya hükümetine farklı bir çözüm bulmalarının gerektiğine dair çağrımızı dile getiriyoruz." açıklamasını yaptı. 

"Acımasız bir eylemi eklemek son derece yanlış olur"

Avusturalya'nın develeri öldürmek için kullanacağı kaynakları, farklı yöntemler bularak yaşatmak için kullanabileceğini aktaran Çelik, "Yangından dolayı insanlar hayatını kaybetti, hayvan ve bitki canlılar yokoldu. Bu acıya, develeri öldürmek gibi acımasız bir eylemi eklemek son derece yanlış olur." değerlendirmesinde bulundu.

"Son derece kaygı verici"

Çelik, insanın doğaya her radikal müdahalesinin büyük acıların yaşanmasına neden olduğunu kaydederek, "Küresel ısınma nedeniyle 50 yıl sonra Avusturalya kıtasında kış ayının tamamen son bulacağına dair araştırmalar son derece kaygı verici." ifadesini kullandı. 

"İnsani bir yaklaşım olmaz"

Binlerce deveyi öldürerek doğanın dengesine kavuşacağını ve su kaynaklarının korunacağını ümit etmenin insani bir yaklaşım olmayacağına dikkat çeken Çelik, "Farklı ve insani çözümler bulunması mümkündür. İnsana yakışan çözümler, gelecek nesillere bırakılacak doğal mirası da korur." diye ekledi. 

Avustralya: Develer klimanın suyunu bile içmeye çalışıyor

Güney Avustralya Eyaleti'nin kuzeybatısında bulunan Anangu Pitjantjatjara Yankunytjatjara (APY) bölgesinin yöneticilerinden Marita Baker, "Sıcağa ve rahatsızlık verici koşullara hapsolmuş durumdayız. İyi hissetmiyoruz, çünkü develer geliyor ve çitleri aşarak evlerin etrafında dolanıyor, klimaların bile suyunu içmeye çalışıyor." demişti.

Güney Avustralya Çevre ve Su Departmanı (DEW), söz konusu bölgedeki 10 bin civarı devenin tüm su kaynaklarına hücum ettiğini açıklamıştı. 

Yorumlar (0)