Çavuşoğlu'ndan Paşinyan'a sert cevap!

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, resmî ziyaret için bulunduğu İtalya'da mevkidaşı Luigi Di Maio ile ortak basın toplantısı düzenledi. Çavuşoğlu, ateşkes için hazır olduklarını belirten Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'a da Med7'ci İtalya'dan sert cevap gönderdi.

GÜNDEM 02.10.2020, 17:04 02.10.2020, 17:26
Çavuşoğlu'ndan Paşinyan'a sert cevap!

Resmî ziyaret için gittiği İtalya'da, İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio ile görüşen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, görüşmenin ardından gerçekleştirilen ortak basın toplantısında, işgalindeki toprakları tek tek kaybettiği için "ateşkes" çağrısı yapan Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'a sert cevap verdi.

Azerbaycan ile Ermenistan arasında bulunan Dağlık Karabağ probleminin çözümsüzlüğünün Ermenistan'ı daha cüretkâr ve saldırmaya teşvik ettiğini belirten Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ermenistan'ın başka ülkelerden gelen Ermenileri, kanunsuz şekilde işgal altındaki topraklara yerleştirme konusunda teşvik ettiğini bildirdi.

Bunun artık bu şekilde devam etmesinin mümkün olmadığını ve bu problemin kökten çözülmesi gerektiğini belirten Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, uluslararası toplum bir şey yapmak istiyorsa, Ermenistan'ı derhal Azerbaycan topraklarından çekmesi gerektiğini söyledi.

Mevlüt Çavuşoğlu, Ermenistan'ın işgal altındaki topraklardan çekilmesi için tüm çabalara da Türkiye'nin destek vereceğini bildirdi.

Azerbaycan'ın kendi öz topraklarını kurtarmak adına mücadele verdiğinin altını çizen Bakan Çavuşoğlu, Azerbaycan'ın kendi topraklarında terörle mücadele ettiğini, Azerbaycan'ın kendi topraklarını azat etmek için yeterli kapasitesinin ve gücünün olduğunu belirterek, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in ateşkes için tek şartının "Ermenistan'ın işgal ettiği topraklardan çekilmesi" olduğunu hatırlattı.

Çavuşoğlu, "Biz de sıkça bu çağrıyı yapıyoruz. Son derece meşru bir çağrıdır bu." diye konuştu.

Med7 zirvesi ve İtalya'nın pişmanlığı

10 Eylül'de Türkiye'ye karşı 7 ülkenin liderleri "Med7 Zirvesi" ismiyle Fransa'nın Korsika adasında bir araya gelmiş ve Türkiye'yi "Yunanistan ve GKRY" konusunda uyarmışlardı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un aklına uyarak bir araya gelen 7 ülke, Yunanistan ve Kıbrıs Rum Yönetimi'nin arkasında olduklarını duyurmuşlardı.

Fransa, Yunanistan ve Kıbrıs Rum Yönetimi'nin "Türkiye'ye yaptırım" istekleri, Med7 Zirvesi'nin diğer ülkeleri olan İtalya, İspanya, Portekiz ve Malta tarafından reddedilmişti.

AB'yi Erdoğan'a karşı mücadele etmeye ve Erdoğan karşısında daha güçlü durmaya çağıran Emmanuel Macron, beklediği desteği bulamayınca Med7 Zirvesi oluşturmuştu.

Emmanuel Macron'un, Doğu Akdeniz'deki kendi çıkarları için Yunanistan ve Kıbrıs Rum Yönetimi'nin yanında yer alınması çabaları Med7 Zirvesi ile devam etmişti.

Emmanuel Macron'un aklına uyan İtalya, İspanya, Portekiz ve Malta, toplantı sonunda Türkiye hakkında yapılan açıklamalardan rahatsız olmuş, bu 4 ülkenin tavrı sebebiyle Türkiye'ye karşı oluşturulmak istenen bütüncül bir "güney cephesi" kurulamamıştı.

Paşinyan'ın ateşkes çağrısı!

İşgalci Ermenistan, sivil halkına saldırdığı Azerbaycan'dan beklenmedik derece karşılık görünce geri vites yapmış; işgal ettiği toprakları tek tek kaybeden Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, ateşkes için hazır olduklarını açıklamıştı.

Ermeni askerlerinin Azerbaycan ordusu operasyonuna karşı koyamayıp mevzileri bir bir bırakıp kaçması üzerine Ermenistan'dan yapılan açıklamada "Erivan yönetiminin, 1994-1995 tarihlerinde imzalanan anlaşmalar doğrultusunda Bakü ile ateşkes için hazır olduğu" belirtilmişti.

Hulusi Akar da aynı ifadeleri kullanmıştı

Ermenistan'ın ve sahipleri Rusya ile Fransa'nın "ateşkes" çağrılarına memleketi Kayseri'den cevap veren Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar da, Azerbaycan topraklarının yüzde 20'sini oluşturan Dağlık Karabağ'ın ve 12 şehrin 30 yıldır Ermeni işgali altında olduğunu, 20 bin Azerî Türkü'nün katledildiğini, 5 binden fazla Azerî Türkü'nden hiç haber alınamadığını, 1 milyon insanın yerlerinden edildiğini hatırlatarak, ateşkes çağrılarının hiç samimi olmadığını söylemişti.

Hulusi Akar, BM, AGİT ve AGİT Minsk Grubu'nun sözde çaba gösterdiğini ancak hiçbir somut adım atılmayarak Ermenistan'ın işgalinin normalleştirildiğini ve kabullendirilmeye çalışıldığını belirterek, "Bu da Ermenistan'ın gittikçe şımarmasına, küstahlaşmasına ve kışkırtıcı eylemlerde bulunmasına neden oldu." demişti.

Hulusi Akar, çözüm için tek yolun "Ermenistan'ın işgal ettiği topraklardan çıkmak olduğunu" belirtmişti.

Yorumlar (0)