Çavuşoğlu’ndan Mısır açıklaması: “Büyükelçi atanabilir”

Mısır ile yapılacak ikili ilişkiler hakkında konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Bakan yardımcıları içerisinde siyasi görüşmeler kısa bir süre sonra yeniden düzenlenebilir. İlerleyen aylarda ise büyükelçi ataması gerçekleştirilebilir” dedi.

GÜNDEM 28.11.2022, 16:25 29.11.2022, 17:24
Çavuşoğlu’ndan Mısır açıklaması: “Büyükelçi atanabilir”

Çavuşoğlu, Türkmenistan Dışişleri Bakanı ve Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Raşid Meredov ile görüşmesinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi ve basın mensuplarının sorularını cevapladı. Burada Mısır ve Suriye ile yeniden görüşme sağlama, Finlandiya ve İsveç’in NATO süreçlerini değerlendiren Çavuşoğlu, önemli açıklamalarda bulundu.

“Asıl adım atması gereken ülke İsveç”

Soru: “Finlandiya mı koşulları yerine getiriyor, yoksa İsveç mı? Her iki İskandinav ülkesinin durumu benzer mi?”

Cevap: “NATO Dışişleri Bakanları görüşmesi yarın Bükreş’te gerçekleştirilecek. Çok fazla ikili görüşmeler de sağlanacak. Örneğin İngiliz Dışişleri Bakanı Cleverly ve Almanya Dışişleri Bakanı Baerbock görüşme sağlayacağız. İki İskandinav ülkesinin Dışişleri Bakanları ile yarın Bükreş’te bir arada bulunacağız. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ile İstanbul’da gerçekleştirdiğimiz görüşmenin sonrasında, Finlandiya ve İsveç’in NATO mensupluğunda dair “zamanı geldi” ifadesini kullanmış olsa da ve belirli olumlu yol haritaları izlense de son üçlü toplantıda çalışmaların sürdürülmesi kararı verildi. Bu şu anlama geliyor. Muhtırada bulunan sorumluluklardan bazılarını yerine getirdiler ancak belirli bir bölümünü de tam olarak sağlayamadılar. Yani, şu an belirli somut adımlar atılmadı. Yasal düzenleme ve iadeler ile ilgili gerçekçi beklentiler karşılanmadı. Vatandaşımızın ve meclisimizin ikna edilmesi gerekiyor. İsveç Başbakanına Cumhurbaşkanımız bu konuları anlattı. Kısaca süreç olumlu bir şekilde ilerliyor ancak atılması gerekli olan adımlar var. Geçmiş zamanlarda da dile getirdik, Finlandiya ile problemler çok büyük gözükmüyor. İsveç’te ise sıkıntılarımız bulunuyor. Ancak iki ülkenin isteği bize eşit olarak muamele edilmesi. Aslında daha fazla çalışma sağlaması gerekli olan ülke İsveç”

Çavuşoğlu’ndan Mısır ve Suriye mesajı

Soru: “Mısır ile yaşanan sürecin benzeri Suriye için olabilir mi? Muhalifler ile süreç ne şekilde gerçekleştirilecek?”

Cevap: “Bakan Yardımcıları içerisinde siyasi görüşmeler yakın bir zamanda yeniden düzenlenebilir. İlerleyen aylarda ise Mısır’a büyükelçi ataması sağlanabilir. Suriye konusunda ise asıl hedefimiz savaşı bitirmek. Muhalifler ile sürecimiz devam ediyor. Astana görüşmelerine rejim ile beraber muhalifler de katılım sağlayacak. Hedefimiz anayasa görüşmeleri de içerisinde olmak üzere siyasi süreci yeniden canlandırmak. Anayasa Komitesi noktasında bir ilerlemenin gerçekleştirilmesi gerekiyor. Ancak o kısımda bir ilerleme görülmüyor.”

Yorumlar (0)