Çavuşoğlu: Yunanları denize döktük ama...

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan'ın Selanik şehrinde Türk bayrağının yakılmasına tepki göstererek, "Yunanları denize döktük ama bayraklarına karşı hep saygılı olduk." ifadesini kullandı.

GÜNDEM 27.07.2020, 14:25
Çavuşoğlu: Yunanları denize döktük ama...

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İspanyol mevkidaşı Laya ile bir araya geldi.

Selanik'te Türk bayrağının yakılması

Bakan Çavuşoğlu, Ayasofya'nın ibadete açılmasına tepki olarak Yunanistan'ın Selanik şehrinde Türk bayrağının yakılmasına ilişkin açıklamada bulundu.  

Bayrak yakmanın Yunanlara yakıştığını kaydeden Çavuşoğlu, "Yunanları denize döktükten sonra bile bayraklarına karşı saygılı olduğumuzu" kaydetti. 

"Ayasofya ortak evimiz" ifadesini tepki

Çavuşoğlu, Ayasofya'nın ortak ev kalmasını tercih ettiklerini söyleyen Bakan Laya'ya tepki göstererek, "ziyaret etmeyi" kast etmesi durumunda kendisine katıldığını ancak "müze olarak kalmasından" bahsetmesi halinde kendisine katılmadığını çünkü Ayasofya'nın 1453 yılından beri cami olduğunu ifade etti. 

Libya'ya silah ambargosu

İspanya Dışişleri Bakanı Arancha Gonzalez Laya, Birleşmiş Milletler'in (BM) Libya'ya yönelik silah ambargosu kararının İspanya tarafından desteklendiğini, Avrupa Birliği'nin (AB) de desteklediğini belirtti.

Söz konusu ambargonun kara, deniz ve hava yolu ile giren bütün silahları kapsadığını aktaran Laya, ciddi anlamda jeopolitik gerilimlerin yaşandığını ve Libya'nın İspanya için önemli bir ülke olduğunu kaydetti. 

Avrupa Birliği'nin (AB) seyahat kısıtlaması

Çavuşoğlu, Avrupa Birliği'nin (AB) seyahat kısıtlamasına ilişkin yaptığı açıklamada, verilere göre karar verilmesi gerektiğini söyledi.

Söz konusu verilerin Türkiye tarafından bölge bölge ve kent kent Avrupa Birliği (AB) ile paylaşıldığını aktaran Çavuşoğlu, onların listesinin objektiflikten uzak olduğunu ifade etti.

Çavuşoğlu, söz konusu kararların bazı ülkelerin talepleri doğrultusunda alındığını ancak objektif ölçütlerin savunulması gerektiğini belirtti. 

Türkiye'nin Serrac'ı desteklemesi

Birleşmiş Milletler (BM) kararına göre meşru Libya hükümetine destek verilmesi ve saldıran taraflarla bağlantının kesilmesi gerektiğini kaydeden Çavuşoğlu, kimsenin Türkiye'yi suçlamaması gerektiğini söyledi.

Çavuşoğlu, Türkiye'nin Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) lideri Fayiz es-Serrac'ı desteklediğini ve tek çıkış yolunun siyasi çözüm olduğuna inandığını ifade etti.

İrini Anlaşması

İrini Anlaşması'nın taraflı olduğunu aktaran Çavuşoğlu, bu anlaşmanın taraflı olduğunu, Halife Hafter'e destek verdiğini ve Ulusal Mutabakat Hükümeti'ni (UMH) cezalandırdığını ifade etti. 

Çavuşoğlu, bu anlaşma ile Fransa, Rusya ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden (BAE) gelen silahların denetlenip denetlenmediğini sordu. 

Yorumlar (0)