Çavuşoğlu ve Lavrov'dan Kanal İstanbul ve Montrö açıklaması

Bakan Çavuşoğlu ve Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ortak basın toplantısında açıklama yaptı. İki bakan, Montrö Sözleşmesi ve Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin soruya cevap verdi.

GÜNDEM 30.06.2021, 18:09 01.07.2021, 13:52
Çavuşoğlu ve Lavrov'dan Kanal İstanbul ve Montrö açıklaması

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ülkemize geldi. Bakan Mevlüt Çavuşoğlu, mevkidaşı ile Antalya'da görüştü. Görüşmelerde ikili ilişkilerinin yanı sıra bölgesel hususlar ele alındı. 

İki bakandan açıklamalar

Turizm hususunda açıklama yapan Çavuşoğlu, "Rusya'nın uçuş kısıtlamasını kaldırması isabetli bir karar. Tesislerimiz pandemiye karşı hazır. Küçük problemlerimizi birlikte çözme arzumuz var." dedi. 

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Suriye'de siyasi bir süreç için sahada barış ortamının devamının tesisi Rusya ile birlikte çalışmaktan geçiyor." dedi.

Lavrov da "Turizmin devamı ve geliştirilmesi için çalışmalarımız devam edecek." diye konuştu. 

Lavrov, İdlib'deki çalışmaların protokol çerçevesinde sürdüğünü dile getirdi.

Lavrov, "Azerbaycan'da ortak komuta merkezinin çalışmalarını takdirle karşılıyoruz." sözlerini sarf etti. 

Montrö Sözleşmesi ve Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin soruya yanıt verdiler

Kanal İstanbul Projesi ile ilgili olarak Montrö Sözleşmesi'nin durumu hakkındaki soruya, Bakan Çavuşoğlu, "Geçtiğimiz cumartesi günü Kanal İstanbul'un ilk köprüsünün temelini attık. Törende kanaatlerini Sayın Cumhurbaşkanımız kamuoyu ile paylaştı. An itibarıyla İstanbul Boğazı'ndan geçen trafik ciddi bir risk. Bugün maksimum kapasitesi 25 bin civarında, an itibarıyla bu rakam yılda 45 bini geçmiş durumda. Her yönden gereksinim olduğu için yıllar içinde Cumhurbaşkanımızın vizyon projesi olarak somut adımlar atıldı. Bugün bu projeye hayat vermek için diğer aşamaların üzerinde de ilgili kurumlarımız detaylı bir şekilde çalışıyor. Uluslararası firmalardan da çok ciddi ilgi, talep var. Yapılacak olan kanalın Montrö Anlaşması'na etkisi var mı? Net bir şekilde söylemek isterim, kesinlikle yok. Montrö yalnızca boğaz geçişlerini değil Karadeniz'de kıyıdaş olan ve olmayan gemilerin ne kadar kalacağını ve tonajını da düzenleyebiliyor. Nasıl sonlandırılacağı da anlaşmada mevcut. Kanal İstanbul sebebi ile Montrö Sözleşmesi'nde herhangi bir değişiklik olmayacak." dedi. 

Aynı soruya Lavrov ise şu cevabı verdi:

"Montrö Sözleşmesi'nin yükümlülükleri yerine getiriliyor, bundan dolayı memnunuz. Kanalın inşası, yabancı ülkelerin askeri birliklerinin orada yer almasına ortam hazırlamayacaktır."

Yorumlar (0)