Çavuşoğlu: “Ukrayna’dan tahliye edilmeyi bekleyen 190 vatandaşımız var”

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Ukrayna’dan tahliye edilen ve edilmesi beklenen Türk vatandaşları ile aileleri hakkında açıklamalarda bulundu. Mariupol’deki geçici ateşkesi memnuniyetle karşıladıklarını dile getiren Çavuşoğlu, bu ateşkesle birlikte Türk vatandaşları ile ailelerinin şehirden çıkabildiğini ifade etti. Ukrayna’nın farklı bölgelerinde 87 vatandaşın bulunduğunu ve aileleriyle birlikte tahliye edilecek kişi sayısının 190’ı bulduğunu kaydeden Çavuşoğlu, Dolmabahçe müzakereleri hakkında da “olumlu” yorumlarda bulundu ve bu konudaki temasların sürdürüldüğünü ifade etti.

GÜNDEM 01.04.2022, 17:14 03.04.2022, 11:19
Çavuşoğlu: “Ukrayna’dan tahliye edilmeyi bekleyen 190 vatandaşımız var”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kolombiya Dışişleri Bakanı ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Marta Lucia Ramirez ile kaydettiği ikili görüşmelerin ardından basın toplantısı düzenledi. Ukrayna’dan tahliye süreci ve İstanbul müzakereleri hakkında konuşan Çavuşoğlu öncelikle Kolombiya ile ilişkilerden bahsederek şu ifadeleri kullandı: “Latin Amerika turu gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Bu kapsamda Kolombiya’ya da ziyaret düzenlemek istiyoruz. Kolombiya, bizim için oldukça önemli bir ortak. Hatta bölgedeki en büyük ikinci ticaret ortağımız olduğunu söylememiz de mümkün. Ülkelerimiz arasındaki ticaret hacmini 5 milyon dolara ulaştırmak gibi bir potansiyelimiz var. Biz de bunu kullanmak istiyoruz. Ayrıca Kolombiya da Türkiye gibi oldukça fazla sayıda mülteciye ev sahipliği yapıyor. Önümüzdeki dönemde mülteciler hakkında ne yapabileceğimizi, BM ile iş birliği içerisinde hangi adımları atabileceğimizi, külfet paylaşımı konusunda beraber çalışmamız gerekebilir. Göçmenlerin gönüllü olarak ülkelerine dönmeleri konusunda neler yapabileceğimizi de elbette konuşacağız. Bu konuda önemli fikir alışverişlerinde bulunacağımızı düşünüyorum. Savunma sanayiinde önemli adımlar atabiliriz. Bakanlık olarak TİKA ile Kolombiya konusunda iş birliğindeyiz. Hem ilişkilerimizin güçlenmesi hem de ülkelerimizin kalkınması, bizlerin iş birliğine bağlıdır. Bu görüşmemizde bölgesel konularda da görüş alışverişlerinde bulunduk. Ukrayna’daki durumu özellikle ele aldık çünkü bu savaş yalnız Ukrayna ve Rusya’yı değil dünyayı ve küresel enerji arzını da büyük ölçüde etkiledi.”



“Türkiye’nin liderliği takdire şayan”

Kolombiya Dışişleri Bakanı ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Marta Lucia Ramirez ise Türkiye ile ülkesi arasındaki ilişkiler hakkında şunları dile getirdi: “Pandemi sebebiyle başlayan küresel belirsizlik hala devam ediyor. İnsanlığın karşı karşıya kaldığı belirsizliklerin yanı sıra iklim değişikliği de dünyamızda hakimiyetini kurmuş durumda. Öte yandan Rusya-Ukrayna savaşı da tüm hızıyla devam ediyor. kınamak, ayıplamak ya da çeşitli şekillerde yaptırım uygulamak artık yeterli değil. Kalıcı ve gerçek bir çözüm için masaya oturulması gerekiyor. Daha fazla yaşam kaybının ve mali kaybın önüne geçmemiz gerekiyor. Bu anlamda Türkiye’nin liderliği takdire şayandır. Savaşın bitmesi için arabuluculuk rolü üstlendiler, bu sebeple kendilerini tebrik ediyorum. Birleşmiş Milletler konusunda ise ülkelerimiz arasında pek çok konuda fikir birliğini sağlamış durumdayız. Terörizme karşı kesin bir konumda duruyoruz. Küresel uyuşturucu trafiğine bağlı olan gruplara karşı da duruşumuz bulunuyor. Özellikle uyuşturucu konusu, ülkemizi yakından ilgilendiren bir konu. Bu kapsamda Türkiye ile iş birliği yapmamız gerekiyor. Sayın Mevlüt Çavuşoğlu, ülkelerimizi ilgilendiren konuları konuşmak ve iki ülke arasındaki ilişkileri ilerletmek amacıyla 27 Nisan’da Kolombiya’ya ziyaret gerçekleştirecek. Bunun için oldukça heyecanlıyız.”



“Ukrayna’da 87 vatandaşımız ve aileleri var”

Dışişleri Bakanlarının ortak açıklamalarının ardından Mevlüt Çavuşoğlu, basın mensuplarının gündem hakkındaki sorularını yanıtladı. Mariupol’deki son durum ve Türk vatandaşlarının tahliyesi hakkında konuşan Çavuşoğlu, şu ifadeleri kullandı: “Mariupol’de insani amaçla açıklanan sessizlik rejimini, geçici ateşkesi memnuniyetle karşılıyoruz. Bu süre zarfında Kızılay ve Kızılhaç örgütlerinin otobüsleri ile bazı vatandaşlarımız şehirden ayrıldı. Bu konvoylara kendi araçlarıyla katılan pek çok Türk vatandaşımız oldu. Başlangıçta Mariupol’den ayrılan vatandaşlarımızın sayısı 150 civarındaydı; şu an ise 30 civarında vatandaşımız kaldı. Otobüslerimiz şehirlerin dışında bekletiliyor. Sahadaki güvenlik şartları mümkün olduğunda vatandaşlarımız o otobüslerle tahliye edilecek. Çok sayıda yaralı ve sivil var. Bu kişilerin savaş alanından çıkartılması gerekiyor. Bu konuda sık sık görüşüyoruz. Olumlu sonuçlar elde etmek için çabalıyoruz. Temaslarımıza ara vermeden devam ediyoruz. Bir yandan da müzakere heyetleriyle görüşüyoruz. Cumhurbaşkanımız da Ukrayna ve Rusya liderleriyle görüşüyor. Barışa giden yolda ateşkesin bir an önce tesis edilmesi şart.”

Yorumlar (0)