Çavuşoğlu Ukrayna’da! Kuleba: Türkiye kimsenin yapamadığını yaptı

Dünkü Moskova ziyareti sonrasında Çavuşoğlu, bugün Ukrayna’ya giderek mevkidaşlarıyla görüşmeler gerçekleştiren Çavuşoğlu, ateşkese dair de olumlu açıklamalarda bulundu.

GÜNDEM 17.03.2022, 17:59 19.03.2022, 12:57
Çavuşoğlu Ukrayna’da! Kuleba: Türkiye kimsenin yapamadığını yaptı

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun Rusya ve Ukrayna arasındaki temasları devam ediyor.

Çavuşoğlu, dün Moskova’ya gitmişti ve Rus mevkidaşı Lavrov ile bir araya gelip savaşa ilişkin değerlendirmeler yapmıştı.

Çavuşoğlu’nun Moskova’nın ardından bir sonraki durağıysa Ukrayna oldu.

İkinci görüşme Lviv’de

Çavuşoğlu, bugün Lviv’e giderek Ukrayna Dışişleri bakanı Kuleba ile görüşme yaptı.

Ukrayna Dışişleri Bakanı, görüşme öncesinde basına yapmış olduğu duyuruda, Türkiye’nin Ukrayna krizine ilişkin oynadığı aktif rolden ötürü memnuniyet duyduğunu söyledi. Çavuşoğlu’nun Moskova ziyaretinin ardından Kiev’e geldiğine dikkat çekerek, son günlerde Çavuşoğlu ile yakın temas içerisinde olduklarını kaydetti.

Savaşın başladığı ilk günden bu güne kadar Türkiye’nin ilkeli bir duruş sergilediğini söyleyen Kuleba, barış hedefine ulaşılabilmesi amacıyla Türkiye’yle iş birliği yapmayı beklediklerini kaydetti. Kişisel çabalarından dolayı Çavuşoğlu’na teşekkürlerini sunan Kuleba, “Cesaretiniz, kararlılığınız ve şahsen ziyaretiniz, Türkiye’nin aktif bir oyuncu olduğunu gösteriyor.” şeklinde konuştu.

İki isim, görüşme sonrasında kameraların karşısına geçip basın toplantısı yaptı.

Çavuşoğlu: Akan kanlar derhal durmalı

Bu zor zamanlarda Lviv’e gelip stratejik ortak Ukrayna’ya destek göstermek istediklerini ifade eden Çavuşoğlu, şu ifadeleri kullandı:

“21-24 Şubat tarihinden bu zamana dek savaş maalesef sürüyor ve binlerce sivil hayatını kaybetti. 3 milyonu aşan insan yurdunu terk etmek durumunda kaldı. Bu savaşın sonuçta derhal sona ermesi gerekli. Gözyaşının ve akan kanın durdurulması gerek. İlk günden bu zamana dek bu doğrultuda çabalarımıza devam ediyoruz. Bu düşüncelerle dostum Lavrov ve Dimitro’yu Antalya’da bir araya getirdik. Bu toplantıdaki yapıcı yaklaşımı sebebiyle Kuleba’ya teşekkürlerimi iletiyorum. Öte yandan Belarus müzakereleri sürerken bizler de barış için çabalıyoruz. Bundan dolayı dün Rusya’daydık. Moskova’da gündemdeki konular ile edinmiş olduğumuz izlenimlere ilişkin Kuleba’yla bilgi paylaştık.

“Ateşkes umudumuz arttı”

Çavuşoğlu, iki ülkeye yaptığı ziyaretlerin ardından, “Ateşkes umudumuz biraz daha artış göstermiştir. Rusya ile Ukrayna arasında yakınlaşma olduğunu gördükleri konuya ilişkin bir anlaşma zemini meydana gelirse iki liderin bir araya gelme olasılığı bulunuyor.” şeklinde konuştu.

Çavuşoğlu, bununla beraber Ukrayna’nın Türkiye’yi olası bir anlaşmanın güvenlik boyutunun garantörleri arasında teklif ettiğini ve buna Rusya’nın bir itirazının olmadığını ifade etti.

Kuleba: Türkiye kimsenin yapamadığını yaptı

Bakan Kuleba ise yaptığı konuşmada Çavuşoğlu’nu ağırlamak konusunda büyük bir memnuniyet duyduğunu belirterek başladı.

Ukrayna’nın Türkiye’nin arabuluculuk yönündeki çabalarını büyük bir memnuniyetle karşıladığını söyleyen Kuleba, Antalya Diplomasi Forumu’nda Rusya ve Ukrayna Dışişleri Bakanlarının bir araya getirilmesine ilişkin, “Sayın Çavuşoğlu, diğer ülkelerin yapamadığı bir şeyi yaptı.” dedi.

“Bütün çabalara hazırız”

Kuleba, bundan sonraki çalışmaların Rusya ve Ukrayna liderlerinin görüşmesi üzerine yoğunlaşacağını söyleyerek, “Rusya’nın ülkemize dair saldırısına son vermek ve Rus birliklerinin geriye çekilmesini sağlamak için bütün çabalamalara hazırız.” dedi.

“İki lider savaşın sona ermesi için görüşmeli”

Rusya’nın yürüttüğü savaşa Ukrayna veya Türkiye’nin ihtiyacı olmadığının altını çizen Kuleba, “Bundan sonraki çabalarımızın Rusya ve Ukrayna başkanlarının görüşmesi hususunda yoğunlaşmasına ilişkin anlaşmaya vardık. Savaşın sona ermesi için Zelenskiy ve Putin’in görüşmesi gerektiğini anlıyoruz. Bunun dışında ikili ilişkilerimizi de görüşme imkanı bulduk.” şeklinde konuştu.

“Türkiye’yi garantör ülkelerin arasında görüyoruz”

Kuleba, Türkiye’nin garantör olarak gösterildiği ve basına yansıyan 15 maddeden oluşan mutabakat metninin temelde Rusya’nın isteklerini içeren bir belge olduğunu ifade etti.

Bu metnin, Kuleba, Ukrayna’nın kabul ettiği maddeler olarak yorumlanmaması gerektiğinin altını çizen Kuleba şunları söyledi.

“Daha savaş başlamadan Ukrayna, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi daimi üyeleri, Almanya ve Türkiye’nin katılımıyla zirve toplantısının düzenlenmesine dair bir inisiyatif gösterdi. Dolayısıyla bu inisiyatifi geliştirip doğal olarak biz Türkiye’yi garantör olmasını istediğimiz ülkelerin arasında görüyoruz. Türkiye Karadeniz bölgesinde istikrar dengesini sağlayan büyük bir itibar ve otoriteye sahip ülkedir.”

Kuleba, ayrıca Ukrayna’nın çok taraflı bir anlaşmaya ihtiyacının olduğunun altını çizip, mümkün olduğu kadar Mariupol’den çok insan tahliye edilmeye çalışıldığını fakat sorunun Rusya ile ilgili olduğunu söyledi.

Yorumlar (0)