Çavuşoğlu: Top şu an onların elinde

Mevlüt Çavuşoğlu, Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliği için ülkemize gönderdikleri belgelerin beklentileri karşılamadığını NATO'ya ve kendilerine ilettiklerini ifade etti. Çavuşoğlu, "Top an itibarıyla onlarda. Onlardan mektup beklemiyoruz, yazılı bir şekilde yanıt bekliyoruz. Bunu da buradan bir defa daha anımsatmak isterim." dedi.

GÜNDEM 15.06.2022, 20:51
Çavuşoğlu: Top şu an onların elinde

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Norveçli mevkidaşı Anniken Huitfeldt ile İrlanda Savunma ve Dışişleri Bakanı Simon Coveney ile gerçekleştirdiği görüşmenin akabinde düzenlenen ortak basın açıklamasında konuştu.

Ülkemizin Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliğine ne zamana dek karşı çıkmayı sürdüreceğine dair soru üzerine Çavuşoğlu, bunun bahse konu iki ülkenin ülkemize vereceği yanıta bağlı olduğunu dile getirdi.

Çavuşoğlu, ülkemizin bu husustaki endişeleri ve beklentilerini hem Finlandiya ve İsveç'e hem de NATO'ya yazılı ve net bir şekilde ilettiğini ifade etti. 

Ülkemizin NATO'nun açık kapı politikasını en kuvvetli şekilde destekleyen üye ülkelerden biri olduğunun altını çizen Çavuşoğlu, "Şimdi bu söz konusu iki ülke bizim bu beklentilerimizi ne zaman karşılayacak, nasıl karşılayacak, bu hususta bir mutabakata varmamız gerekiyor." dedi.

"Top onlarda"

Çavuşoğlu, NATO Genel Sekterliği ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in de devrede olduğunu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bugün, kendisinin de dün NATO Genel Sekreteri ile telefonda görüştüğü hatırlattı.

NATO’dan ülkemize ortak bir uzlaşı belgesi iletildiğini, İsveç Başbakanı Magdalena Andersson'un danışmanlarından birinin de kendilerine belge ilettiğini kaydeden Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Bize iletilen bu belgelerin beklentilerimizi karşılamaktan bir hayli uzak olduğunu hem bu ülkelere hem de NATO’ya söyledik. Şimdi tüm bunları derleyip toplayacağız ve kendi yanıtımızı göndereceğiz. Eğer ki bir müzakere zemini meydana gelecekse bizim ilettiğimiz belge üzerinden olması gerektiğini dün ve bugün Stoltenberg'e söyledik.

'Ne zaman?' sorusunu yanıtlamak yanlış olur. Çünkü bahse konu ülkeler, nasıl ve ne zaman endişelerimizi karşılayacaklar. Top an itibarıyla onlarda. Onlardan mektup beklemiyoruz, yazılı bir şekilde yanıt bekliyoruz. Bunu da buradan bir defa daha anımsatmak isterim."

Yorumlar (0)