Çavuşoğlu: “Taliban’a bazı önemli tekliflerde bulunduk”

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Antalya Diplomasi Forumu’nun kapanışı kapsamında toplantı düzenledi. Forumun işleyişi hakkında değerlendirmelerde bulunan Erdoğan aynı zamanda gündeme ilişkin açıklamalar da yaptı. Çavuşoğlu’nun açıklamaları, dış diplomasiye yönelikti. Ukrayna ve Rusya Dışişleri Bakanlarının ilk kez Antalya’da karşı karşıya geldiğini ifade eden Çavuşoğlu, Mariupol’de camiye sığınan Türkler hakkında da konuştu. 

GÜNDEM 13.03.2022, 15:04 13.03.2022, 16:43
Çavuşoğlu: “Taliban’a bazı önemli tekliflerde bulunduk”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bugün kapanışı gerçekleştirilen Antalya Diplomasi Forumu’nda konuştu. Basın toplantısı düzenleyen Çavuşoğlu, dış diplomasiye ilişkin değerlendirme ve açıklamalar yaptı. 24 Şubat 2022 tarihinde Rusya-Ukrayna savaşı başladığından bu yana iki ülkenin Dışişleri Bakanlarının ilk kez Antalya’da karşı karşıya geldiğini ifade eden Bakan Çavuşoğlu, konuyla ilgili önemli açıklamalar yaptı.

“Ukrayna’nın da Rusya’nın da güvendiği bir ülkeyiz”

“Dünyanın gözü kulağı Antalya’daydı. Bizim Türkiye olarak önceliğimiz diplomasi. Forum boyunca pek çok ülkeyle pek çok konuda önemli görüş alışverişlerinde bulunduk. Ülke olarak Ukrayna-Rusya arasında kurulan diplomasi masasında bulunuyoruz. Hem Kuleba hem de Lavrov’un belirttiği üzere liderlerin bir araya gelip diplomasi yürütmesi için büyük çaba sarf ediyoruz. Sayın Putin, böyle bir görüşmeye karşı olmadığını Cumhurbaşkanı Erdoğan’a iletti. Konuyla ilgili müzakereler devam edecek. İlkeli ve doğru tutum sergileyen bir ülke olarak her iki ülkenin de güven duyduğu bir konumdayız. Ülkelerin bu görüşmede birbirlerine olumlu yaklaştıklarını ifade edebilirim. Öte yandan ateşkes de bir an önce sağlanmalıdır. Sayın Putin de geçtiğimiz günlerde yaptığı konuşmada iki ülkenin birbirine pozitif biçimde yaklaştığını ifade etmişti.”



“Mariupol’de camide kalan vatandaşlarımızla iletişimdeyiz”

“24 Şubat gününde savaş başladı. O günden bu yana Ukrayna’daki vatandaşlarımızı uyarmak konusunda sık sık mesaj atıyoruz. 18 günde 14 bin 480 vatandaşımız tahliye edildi. Ukrayna’da kalmayı seçen vatandaşlarımızın çoğunluğu Mariupol’de yaşıyor. Sayın Lavrov ile görüşmelerimizde bu konuyu ve insani koridoru gündeme getirdik ve tahliyeler açısından destek istedik. Ukrayna’ya da bu isteğimizi ilettik. Şehrin altyapısı tamamen yok olmuş halde. Vatandaşlarımıza telefonla neredeyse hiç ulaşamıyoruz. Oradaki camiye sığınmış olan pek çok vatandaşımız var ve onlarla mümkün olduğunca çok iletişim kurmaya çalışıyoruz ancak şartlar her zaman elverişli değil. Caminin bombalandığı iddiaları gündeme getiriliyor ancak öyle bir şey yok. Otobüslerimiz dünden bu yana Mariupol’de. Şu anda telefonlar çekmediği için otobüslerimiz orada vatandaşlarımızı bekliyor. Oradaki vatandaşlarımızı da tahliye edersek Ukrayna’daki halkımızın yüzde 90’ını tahliye etmiş olacağız.”

“Azerbaycan ve Ermenistan’ın barışı konusunda destek veriyoruz”

“Azerbaycan hükümeti, Ermenistan hükümetine pek çok konuyu kapsayan bir barış anlaşması teklifinde bulundu. Ermenistan’ın da buna olumlu yanıt vermesini bekliyoruz. İlham Aliyev’in 3+3 toplantı teklifi yapması yönünde ilk destek Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan geldi. Yarın bir gün oluşacak normalleşme sürecinde neden Ermenistan da buna dahil olmasın? Tabi bunun için Ermenistan’ın da bazı adımlar atmasını istiyoruz. Ülkelerarasındaki her türlü müzakereyi destekliyoruz.”



“Diplomasiye daha fazla ihtiyaç duyduğumuz bir zamandayız”

“Antalya Diplomasi Forumu artık uluslararası düzeyde tanınan bir forum. 80 bakan ve 17 ülke başkanını ağırladık. 75 ülkeden katılımcılar bir araya geldi. Ayrıca 27 ülkeden 600 basın mensubu da Antalya’daydı. Diplomasiye daha fazla ihtiyaç duyduğumuz bir zamandayız. Foruma artan ilgi de Sayın Cumhurbaşkanımız sayesinde oldu. Bu seneki forumda Cumhurbaşkanımız 11 lider ile görüştü ben de 67 bakan ile görüştüm. Bu toplantılarda, dünyadaki adaletsizliğin önüne geçmek için neler yapabileceğimizi konuştuk. Her coğrafyadan onlarca katılımcının fikirlerini dinledik."

"ADF'nin kapsayıcılığı kapsamında Afganistan paneli yapıldı" 

"ADF'nin kapsayıcı olmasını istiyoruz bu kapsamda herkesi davet ettik. Forum sürecinde Afganistan paneli de gerçekleştirdik. Bu sebeple bugünkü Afganistan'ın geçici yönetimini davet etmemiz de oldukça normaldir. Daha önce Taliban ile temas ve görüşmelerimiz oldu. Kendilerinin uluslararası olarak tanınması için hangi adımların atılması gerektiğini dile getirdik. Taliban uluslararası düzeyde tanınmadan Afganistan'daki sorunlar da çözülemez. Afganistan öncelikle istikrar, ekonomi ve güven konusunda önemli adımlar atmalıdır. Kendilerinden olumlu adımlar bekliyoruz. Antalya Diplomasi Forumu olarak uluslararası konulara önem veren bir platformuz. 2 yılda önemli mesafeler aldık. 2 senedir forumda ortaya koyduğumuz görüşlerin temaslarda önemli katkılar sağladığını görüyoruz. Bu kapsamda Afganistan ile ilgili bir panel de düzenlendi. Kabil Havalimanı’nın işletilmesi, Taliban’ın tanınması hakkında konuşuldu. Kabil Havalimanı’nın işletilmesi konusunda Türkiye ve Katar arasında fikirsel sorunlar yok. Taliban ile müzakere içerisindeyiz. Üçlü görüşmelerde bazı tekliflerde bulunduk. Öncelikle sahadaki taleplerin ve şartların yerine getirilmesi gerekiyor ancak şu anda bu konuda gelişme yok. Yani henüz Türkiye ile Afganistan arasında mutabakat sağlanmış değil."

Yorumlar (0)