Çavuşoğlu: Sorun çözülmedi, saldırabilirler!

Dışişleri Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu, Libya'da sorunun henüz çözüme kavuşturulmadığını, Halife Hafter'in her an Trablus'a saldırı düzenleyebileceğini ifade etti. 

GÜNDEM 06.08.2020, 15:24 06.08.2020, 15:29
Çavuşoğlu: Sorun çözülmedi, saldırabilirler!

Dışişleri Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu, Libya'ya kritik bir ziyaret gerçekleştirdi. Bakan Çavuşoğlu, Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin (UMH) lideri olan Fayiz es-Serrac ile görüşmede bulundu. 

Çavuşoğlu, söz konusu görüşmede askeri ve siyasi konuların değerlendirildiğini ifade etti. 

Avrupa Birliği'nin (AB) Libya meselesinde daha fazla yardımcı olması gerektiğine dikkat çeken Çavuşoğlu, sahada sükûnetin hâkim olduğunu ve Libya halkının hizmet için beklediğini söyledi.

"İnsanlara hizmet sunulması lazım"

Çavuşoğlu, Birleşmiş Milletler’in (BM) tanıdığı Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin (UMH) denetimi altında olan insanların beklentiye girdiğini ve bu insanlara hizmet sunulması gerektiğini kaydetti. 

"Hafter saldırı düzenleyebilir"

Libya krizinin henüz çözüme kavuşturulmadığını ve karmaşık bir durumun mevcut olduğunu belirten Çavuşoğlu, darbeci Halife Hafter'in Trablus'a her an saldırı gerçekleştirebileceğini aktardı.

Çavuşoğlu, söz konusu saldırıların bir menzilinin olduğunu, Sirte ile Cufra'nın bu menzilde yer aldığını ifade ederek, Hafter ile yandaşları hazırlıklarını sürdürürken Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin (UHM) kaygılarının anlaşılması gerektiğini söyledi. 

"Görüşmelerden kaçtı"

Barış görüşmelerinden Hafter'in kaçtığına dikkat çeken Çavuşoğlu, kimsenin Hafter'i ikna etmek istemediğini belirtti.

Çavuşoğlu, Türkiye'nin Libya için çabaladığını vurgulayarak, "Kahire Bildirgesi" gibi ölü doğan girişimlerin yarar getirmeyeceğini ifade etti.

"Almanya bu konuda tarafsız olmalı"

Almanya'nın Berlin Konferansı'nın ev sahibi olduğunu ve bu nedenle tarafsız olması gerektiğini aktaran Çavuşoğlu, söz konusu ülkenin silah ambargosunu kontrol etmek amacıyla bölgeye gemi göndermesini eleştirdi. 

Çavuşoğlu, Fransa'nın Almanya'ya bu konuda baskı yaptığını savundu.

Yorumlar (0)