Çavuşoğlu: Rusya'ya hava sahasını kapattık

Mevlüt Çavuşoğlu, "Rusya'ya ait askeri uçaklara, hatta Suriye'ye giden sivil uçaklara dahi hava sahasını kapattık." dedi.

GÜNDEM 23.04.2022, 21:27
Çavuşoğlu: Rusya'ya hava sahasını kapattık

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Latin Amerika ziyaretinden evvel uçaktaki basın mensuplarının sorularını cevapladı.

Çavuşoğlu, Ukrayna-Rusya hususu, yaptırımlar ve ABD ile Türkiye arasındaki F-16 savaş uçağı konusu üzerine açıklamalar yaptı.

"Son noktayı liderler koyacak"

Bakan Çavuşoğlu, Ukrayna-Rusya arasındaki müzakere sürecine ilişkin olarak gerçekleştirdiği açıklamada, "Hassas hususlar müzakere ediliyor, arka kapı diplomasisi işlemekte.” diyen Çavuşoğlu, son noktayı Zelenskiy ile Putin'in koyacağını kaydetti.

Müzakerelere ilişkin açıklamalar yapan Türkiye Dışişleri Bakanı, “Gelinen son nokta ortada. Müzakerede bulundukları geniş kapsamlı bir metin var, onun haricinde yine bir arka kapı diplomasisi işlemekte. Bu süreçte bir müşterek deklarasyon taslağının da oluştuğunu görüyoruz. Daha çok garantiler, güvenlik ve tarafsızlık üzerine odaklanıldığına şahit olduk. Son noktayı iki liderin koyması gerekiyor." dedi.

‘Rusya'ya hava sahasını kapattık"

Rusya'dan Suriye'ye giden uçaklara hava sahasının kapatıldığını dile getiren Çavuşoğlu, "Rusya'ya ait askeri uçaklara, hatta Suriye'ye giden sivil uçaklara dahi hava sahasını kapattık. 3'er aylık izinler veriyorduk. Nisan ayına kadar izinleri vardı. Cumhurbaşkanımız Erdoğan da Putin'e ifade etti. Ardından uçuşlar durdu. Biz hem Montrö Boğazlar Sözleşmesi hem de diğer hususlarda süreci tamamen diyalog yoluyla sürdürüyoruz." şeklinde konuştu. 

Çavuşoğlu, Rus oligarkların ülkemize gelmesine ilişkin soruya da "Türkiye olarak yaptırımlara katılmıyoruz. Bir şirket iş yapmak istiyorsa uluslararası hukuka ve kanunlarımıza riayet etmek zorunda." cevabını verdi.

"ABD yapıcı bir tutum ortaya koyuyor"

ABD ile ilişkileri de değerlendiren Bakan Çavuşoğlu, ülkemizin F-16 savaş uçağı talebine dair yapıcı bir tutum gözlemlediğini dile getirdi. 

Çavuşoğlu, “ABD'nin F-16 savaş uçakları hususunda yapıcı bir tutumu olduğunu söyleyebilirim. Zaten yaptırımlara da tabi değil, tamamen Kongre'nin iznine tabi. İkili görüşmeler oldukça iyi geçiyor. Karşı çıkan Kongre mensuplarının sayısı çok az." sözlerini sarf etti.  

Öte yandan Çavuşoğlu, 24-25 Mayıs tarihlerinde sırasıyla Filistin'e ve İsrail'e gideceğini de açıkladı.

Yorumlar (0)