Çavuşoğlu: Rusya'nın rejime desteğini tasvip etmiyoruz!

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İdlib'de sivilleri hedef alan saldırılara ilişkin, "Rejimin ayrım gözetmeksizin sivillere yönelik saldırıları kabul edilemez. Rusya'nın Suriye'de rejime verdiği desteği de tasvip etmiyoruz." dedi. 

GÜNDEM 22.01.2020, 14:22
Çavuşoğlu: Rusya'nın rejime desteğini tasvip etmiyoruz!

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İsviçre'nin Davos kasabasındaki 50'nci Dünya Ekonomik Forumu (WEF) dâhilinde gerçekleştirilen "Ortadoğu ve Afrika'nın Jeopolitik Görünümü" başlıklı açık oturumda önemli açıklamalarda bulundu. Oturumun moderatörlüğünü WEF Başkanı Borge Brende üstlendi. 

10 sene önce Orta Doğu'daki temel problemin İsrail-Filistin çatışması olduğunu hatırlatan Çavuşoğlu, bu problemin devam ettiğini vurgulayarak, "Çünkü İsrail yasa dışı işgali ve uzlaşmaz politikalarını sürdürüyor." ifadesini kullandı. 

Çavuşoğlu, Orta Doğu'da Filistin sorunu dışında birçok krizin meydana geldiğini kaydederek, "9 yıldır süren Suriye krizi ile Yemen, Libya ve Irak'taki sorunlar tüm dünyayı etkiliyor." dedi. 

"Suriye krizinde 3,6 milyon kişiye ev sahipliği yaptık"

Türkiye'nin bütün bu sorunların çözümünde aktif rol oynadığını belirten Çavuşoğlu, "Türkiye, Suriye krizinin insani boyutunda 3,6 milyon kişiye ev sahipliği yaptı. Aynı zamanda, Suriyelilerin ülkelerine gönüllü ve güvenli şekilde dönmeleri konusunda çalıştı." diye konuştu.

Çavuşoğlu, yaşanan sorunların ve krizlerin yalnızca yönetilmesi için değil çözülmesi için çaba harcanması gerektiğine dikkat çekerek, "Kriz yönetimi er ya da geç hepimizi olumsuz etkileyecek." açıklamasını yaptı.

"Önemli krizlerin çözümünde Rusya ile çalışıyoruz"

Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilere değinen Çavuşoğlu, Kırım'ın yasa dışı ilhakı, Gürcistan ve Ukrayna gibi meselelerde iki ülke arasında ihtilafların mevcut olduğunu belirterek, "Rusya'nın Suriye'de rejime verdiği desteği de tasvip etmiyoruz." dedi. 

Çavuşoğlu, Suriye ve Libya gibi önemli krizlerin çözümünde Rusya ile birlikte çalıştıklarını aktararak, "Tüm bunlara rağmen İdlib'deki durum hala kritik." değerlendirmesini yaptı.

"Rusya ateşkes konusunda taahhütlerine uymalı"

İdlib'de Esed rejiminin ayrım gözetmeksizin sivillere düzenlediği saldırıların kabul edilemeyeceğini söyleyen Çavuşoğlu, "Rejimin garantörü olarak Rusya'nın ateşkes konusunda taahhütlerine uymasını bekliyoruz. Cumhurbaşkanımız Berlin'de de bunu Putin'e tekrar hatırlattı." şeklinde konuştu.

Çavuşoğlu, Türkiye'nin Rusya ile bazı meselelerde farklı görüşlere sahip olmasının iş birliğine engel teşkil etmediğini kaydederek, "Aynı şekilde İran'la da Suriye konusunda diyalog halindeyiz." dedi. 

"Türkiye'nin Libya'da askeri danışmanı ve eğitmeni var"

Diğer yandan Çavuşoğlu, Libya'daki temel problemin ülkenin doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter olduğuna dikkat çekerek, sözlerini şöyle sonlandırdı:

"Ne Moskova'daki ortak açıklamayı imzaladı ne Berlin'de açık bir destek taahhüdünde bulundu. Meşru Serrac hükümeti ise iki konuda da yapıcı davranıp desteğini açıkladı. Türkiye'nin şu anda sadece askeri danışmanı ve eğitmeni var. Ateşkese uyulmasını bekliyoruz."

Yorumlar (0)