Çavuşoğlu, New York'ta: "ABD ile sorunlarımızı çözmek istiyoruz"

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ABD'li mevkidaşı Blinken'la bugün bir görüşme gerçekleştirecek. New York'ta Türk Evi'nde düzenlenen bir programa katılan Çavuşoğlu, bu görüşmeye dikkat çekti. Dışişleri Bakanı, ABD ile ikili ilişkilerde ortaya çıkan problemleri çözmek istediklerini dile getirdi.

GÜNDEM 18.05.2022, 10:00
Çavuşoğlu, New York'ta: "ABD ile sorunlarımızı çözmek istiyoruz"

Birtakım temaslarda bulunmak amacıyla ABD'de New York'ta bulunan Çavuşoğlu, Türk-Amerikan toplumu üyeleriyle Türkevi'nde bir araya geldi.

“Dünya sıkıntılı bir dönemden geçiyor"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ''ABD ile ilişkilerimizde ortaya çıkan problemleri çözmek istiyoruz. Roma'da yapılan toplantı, Biden ile Cumhurbaşkanımız arasında gerçekleşen görüşme, bu açıdan önemliydi.” sözlerini kullandı.

Gittikleri her ülkede Türk vatandaşlarıyla ve akraba topluluklarıyla görüştüklerini söyleyen Çavuşoğlu, ABD'deki Türk toplumunun 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı'nı da kutladı.

Dünyanın sıkıntılı bir dönemden geçtiğini, kriz ve çatışmalarla çalkalandığını söyleyen Çavuşoğlu, bu çatışmaların ve savaşların, ne yazık ki Türkiye'nin yer aldığı coğrafyada yaşandığını söyledi.

“Türkiye’nin rolünden övgüyle söz ediliyor”

Pandemi bitti derken Ukrayna - Rusya savaşının başladığını ve bölgedeki problemlerin devam ettiğini belirten Çavuşoğlu, şunları söyledi:

"Böyle dönemlerde liderlik, sağduyu ve vizyon altın değerinde. Ukrayna savaşında da bu durum açık bir şekilde görülmüştür. Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde ilkeli ve aktif dış politikamızla bu sıkıntılı dönemlerde yolumuza devam ediyoruz ve izlediğimiz politika görülüyor ve herkes tarafından da ayrıca takdir ediliyor. Afrika’dan Latin Amerika'ya, Avrupa’dan Orta Doğu'ya kadar bütün muhataplarımız Türkiye'nin bu dönemde izlediği yapıcı rolden övgüyle söz ediyor. Başkaları bizi övsün gibi bir kaygıyla değil, bu zorlu süreçte barışa katkı sağlamak için gayret ediyoruz.''

Bu zor süreçte bağımsız politika izlemenin kolay olmadığına vurgu yapan Çavuşoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

''Ülkeler ve uluslararası örgütler, kriz zamanında özellikle herkes kendi cephesinin tutulmasını ister ve bu konuda da baskılar yaparlar. Diplomaside var aslında çok da olgun bir tavır olarak değerlendirilemez. Bir ülke diğeriyle bozuştuğunda tanıdığı ne kadar ülke varsa onlara da baskı yaparak o ülkeyle bağlantılarını kesmesini istiyor. Bazı zamanlarda o ülkelere muhtaç olan diğer devletler, istemese de bu yönde adımlar atmak durumunda kalıyor. Ben 7,5 yıllık dışişleri bakanlığı yaşamımda bunu çok gördüm, ne yazık ki üzülerek gördüm fakat hiçbir zaman Türkiye, bu tarz bir yola tevessül etmemiştir, tam aksine arası bozulan devletleri barıştırmak ve problemlerini çözmek için güven artırıcı adımlara çaba sarf etmiştir.''

Türkiye'nin bugün yalnızca yakın coğrafyasında değil diğer tarafta da dünya barışına katkı sağladığını belirten Çavuşoğlu, Filipinler’den Kolombiya'ya krizlerin çözümü için aktif bir şekilde çalıştıklarını dile getirdi.

Birleşmiş Milletlerde (BM) göç yönetimi ile ilgili New York'ta bir toplantıya katılacaklarını söyleyen Çavuşoğlu, bu konuda Türkiye'nin en çok tecrübesi olan devletlerin başında geldiğini aktardı.

Kovid-19 ve Ukrayna'daki savaş sebebiyle gıda güvenliğinin en hassas konulardan biri olduğunu belirten Çavuşoğlu, bu iki meselede de BM'de gerçekleştirilecek olan toplantılara katılacağını dile getirdi.

“Biden’ın teklifi sonrası stratejik mekanizma kuruldu”

ABD Dışişleri Bakanı Blinken ile bir görüşme de yapacağını söyleyen Çavuşoğlu, şunları aktardı:

''ABD ile ilişkilerimizdeki problemleri çözmek istiyoruz. Cumhurbaşkanımızla Biden görüşmesi, Roma'daki toplantı, bu açıdan önemliydi. Sayın Biden'ın teklifi sonrasında stratejik mekanizma kurduk. Bu mekanizmanın hedefi; bölgede ve ikili ilişkilerimizde yaşadığımız problemler, görüş ayrılığında olduğumuz meselelerin çözülmesi veya bu anlamda beraber nasıl hareket edebiliriz diye çalışmalar yapmak. ''

Çavuşoğlu, birçok alanda ABD-Türkiye ilişkilerinde, özellikle ekonomik ilişkilerde gelişmelerin olduğunu söyledi ve şunları söyledi:

“Geçen yıl ticaretimiz 27 milyar doları geçti, lehimize de bir milyar dolara yakın bir fark var fakat dengeli olmasını istiyoruz ve bunu 100 milyar dolara yükseltmek istiyoruz. Diğer yandan dünyadaki krizler açısından ABD ile iş birliğimizi hangi alanlarda geliştirebileceğiz, bu mekanizma çerçevesinde bunları da görüşeceğiz.'' şeklinde konuştu.

Ankara'da ABD ile dışişleri bakanları yardımcısı seviyesinde ilk toplantıyı yaptıklarını, bugün de dışişleri bakanları seviyesinde New York'ta toplantı gerçekleştireceklerini aktaran Çavuşoğlu, ''Liderler düzeyinde de bu sene içinde görüşme yapmayı umut ediyoruz. Bu mekanizma çerçevesinde umarım, sonuç odaklı olarak sorunları çözebiliriz veya azaltabiliriz. Diğer yandan da iş birliğimizi geliştirebiliriz.'' açıklamasını yaptı.

“Soğuk savaş biraz daha uzun sürecek gibi duruyor”

Türkiye'nin Ukrayna-Rusya savaşının çözümü ile ilgili yoğun bir çaba sarf ettiğini belirten Çavuşoğlu, sözlerine şöyle devam etti: 

“Kolay bir süreç değil. İlk günlerde çözülebilseydi ki çaba harcadık, daha kolay olurdu fakat günden güne daha karmaşık duruma geliyor. Ne yazık ki Ukrayna'nın doğusunda bir yandan savaş sürüyor. Diğer yandan Soğuk Savaş'ın esintilerini yeniden görmeye başladık. Bir gün elbet ateşkes olur fakat Soğuk Savaş biraz daha uzun sürecek gibi duruyor. Bu dönemde Türkiye'nin stratejik, dengeli ve akılcı dış politika izlemeyi sürdürmesi gerekiyor ve bu anlamda da Cumhurbaşkanımızın liderliğinde bizler, üzerimize düşeni yapacağız.''

Savaşın sürmesini isteyen devletlerin olduğunu gördüklerini dile getiren Çavuşoğlu, Ukrayna ve Rusya halkının bunun bedelini ödediğini aktardı.

Bir an önce ateşkesin sağlanması gerektiğine dikkat çeken Çavuşoğlu, sivillerin tahliyesi ile ilgili Türkiye'nin BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile çalışmalar yaptığını ve 600'den fazla sivilin Mariupol'dan tahliye edildiğini ifade etti.

Savaşın başından bu yana Ukrayna'dan 17 bin Türk vatandaşının tahliye edildiğini anımsatan Çavuşoğlu, Kırım Tatarları ve Ahıska Türkleri’ni de onların talepleri sonrasında tahliye ettiklerini kaydetti.

Çavuşoğlu, ''Önümüzdeki günlerde 2 bine yakın Ahıskalı kardeşimizi de ülkemize getireceğiz.'' şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)