Çavuşoğlu'ndan Taliban'la görüşme sonrası açıklama

Bakan Çavuşoğlu, "Taliban bizden özellikle insani yardımlar ve ülkedeki yatırımların sürmesi hususlarında ricalarını iletti." dedi.

GÜNDEM 14.10.2021, 17:11 14.10.2021, 18:15
Çavuşoğlu'ndan Taliban'la görüşme sonrası açıklama

Taliban hükümetinin Dışişleri Bakan Vekili Emirhan Muttaki öncülüğündeki bir Taliban heyeti Türkiye'ye geldi. Muttaki ve beraberindeki heyet, Ankara Esenboğa Havalimanı'nda karşılandı.

Görüşme yapıldı

Afganistan'da hakimiyeti ele geçiren Taliban’ın hükümet heyetinden Dışişleri Bakan Vekili Emirhan Muttaki'nin de aralarında yer aldığı bir heyet Ankara'da temaslarda bulunacak.

Önceki gün açıklama yapan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Önümüzdeki dönemde bazı bakanlarla beraber Kabil’e gitmeyi planlıyoruz" şeklinde konuşmuştu.

Aralarında Dışişleri Bakan Vekili Emirhan Muttaki'nin de yer aldığı 7 kişilik üst düzey Taliban heyeti Ankara'da görüşmeler gerçekleştiriyor. Afgan Geçici Hükümeti Dışişleri Bakan Vekili Mawlawi Amir K. Mutaqi liderliğindeki Taliban heyeti, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Başkanlığındaki Türk heyeti ile bir araya geldi. Öte yandan Taliban heyetinin, bu görüşmenin ardından Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş ile de bir görüşmesi bekleniyor.

Çavuşoğlu'ndan açıklama

Bakan Çavuşoğlu, "Taliban bizden özellikle insani yardımlar ve ülkedeki yatırımların sürmesi hususlarında ricalarını iletti." dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar ise şu şekilde: 

"Kızların eğitim alması ve kadınların iş yaşamında çalışabilmesi hususundaki önerilerimizi bugün bir kez daha aktardık. Her şeyden evvel ülkenin birlik ve beraberliği için kapsayıcı bir düşüncede olmaları gerektiğini bugün bir kez daha ilettik. Taliban yönetimi, Afgan göçmenlerin ülkelerine dönmek istemeleri halinde ellerinden gelen her türlü desteği vereceklerini ifade ettiler."

Taliban, kalabalık bir heyetle Başkent'te

Afganistan'da kontrolü ele geçiren Taliban ile Ankara arasındaki görüşmelere ilişkin Taliban cephesinden bir açıklama geldi. Açıklamaya göre, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun daveti üzerine, Afganistan'dan gelen Muttaki'nin heyetinde şu isimler yer aldı:

  • Dışişleri Bakanı Amir Khan Muttaqi
  • İstihbarat Başkanı Molla Abdulhak Vasık

  • Enformasyon ve Kültür Bakanı Molla Hayrullah Hayrhva

  • Siyasi Ofis Üyesi Mevlevi Şahabeddin Dilaver

  • İçişleri Bakan Yardımcısı Mevlevi Nur Celal Celali

  • Kıdemli Taliban yöneticisi Hacı Muhammed İbrahim

  • Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Muhammed Suheyl Şahin

  • Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abdulkahhar Belhi

Taliban cephesinden "iyi ilişki" mesajı

Daha önceki açıklamalarında Taliban hükümetinin Dışişleri Bakanı Vekili Emirhan Muttaki, Türkiye ile iyi ilişkiler kurmak istediklerini ifade etmişti.

Türk yetkililerle irtibat halinde olduklarını belirten Muttaki,''Türkiye'den beklentimiz Afganistan milletinin yanında olması ve ülkenin altyapı çalışmalarına, Kabil havalimanının tekrar inşa edilmesine yardım etmesi. Bu meselelerde Türkiye ile irtibattayız. En yakın sürede görüşmelerimiz neticelenebilir.” sözlerine yer vermişti.









Yorumlar (0)