Çavuşoğlu'ndan Pompeo'ya: 15 Temmuz ile ilgili tweetini gördük

Anılarını yazdığı kitapta Türk ordusu, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Cemal Kaşıkçı hakkında şoke eden ifadeler kullanan Eski ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo tepki çekti. Pompeo'nun kitabında geçen ifadeler hakkında "abartı ve çifte standart" yorumunu yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "15 Temmuz ile ilgili sildiği bir tweet var. Darbe girişimini destekliyordu. Bu yüzden Mike Pence'e izletilen videodan rahatsız oldu." dedi.

GÜNDEM 26.01.2023, 12:00 26.01.2023, 17:13 Hakan Öksüz
Çavuşoğlu'ndan Pompeo'ya: 15 Temmuz ile ilgili tweetini gördük

Eski ABD Dışişleri Bakanı Cumhuriyetçi Mike Pompeo'nun anılarını kaleme aldığı kitapta kullandığı ifadeler gündeme oturdu. Cemal Kaşıkçı cinayetiyle ilgili de yorum yapan Pompeo, Kaşıkçı'yı gerçek bir gazeteci gibi görmediğini ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "İslamcı bir diktatör" haline geldiği iddia eden Pompeo, bu ifadeleri nedeniyle eleştiri oklarına hedef oldu.

Tayland Dışişleri Bakanı Don Pramudwinai

Pompeo'nun kullandığı ifadeleri eleştiren isimlerden biri de Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu oldu. Türkiye-Tayland İkinci Ortak Eylem Planı'nın imza töreninden sonra gazetecilere konuşan Çavuşoğlu, Pompeo'nun kitabında anlatılanlara değindi.

"Birçok olayı gerçeklikten kopararak abartmış"

Mike Pompeo'nun başkanlık adaylığı kampanyası başlatmak istediğini, kitabında geçen ifadeleri de bu yüzden kullandığını söyleyen Çavuşoğlu, "Gerçek dışı iddialar ortaya atmış. Diplomatik dilden çıkmak istemiyorum ama siz bunlara yalan diyebilirsiniz. Yoğun bir dezenformasyon ve çifte standart söz konusu. Birçok olayı gerçeklikten kopararak abartmış. Terörizme verdikleri destekten dolayı yargı ile uğraşmamak için dezenformasyon yapmış." dedi.

"TSK, DEAŞ ile savaşırken onlar teröristleri uçakla Afganistan'a götürdü"

Mike Pompeo'nun, "Türk ordusunun DEAŞ'ı yenme kapasitesi yok, bu yüzde YPG'ye destek verdik." şeklindeki sözlerine de sert çıktı. Türk ordusunun, DEAŞ ile göğüs göğse çarpışan tek NATO ordusu olduğunun altını çizen Çavuşoğlu, "TSK'nın Suriye'de DEAŞ'ı kıskaca aldığı dönemde ABD ne yaptı? DEAŞ ve YPG/PKK'lı teröristleri uçaklara doldurarak Afganistan'a götürdüler. Afganistan'da yaşanan kargaşanın sorumluları onlar." ifadelerini kullandı.

"Ona 'içeri giremezsin' dedim"

İstanbul'da 2019'da yapılan görüşmede Mike Pompeo'nun yanında olduğunu ve ABD'nin teklif ettiği belgenin kabul edilemeyecek maddelerle dolu olduğunu vurgulayan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Ortak açıklamada dile getirdikleri yükümlülükleri unuttular. Mike Pence ile Cumhurbaşkanımız görüşürken Pompeo'nun canının sıkıldığını fark ettik. Protokol gereği içeri girmenin yanlış olacağını söyleyerek ona uyarıda bulundum. Yaptığı son açıklamada o gün neden rahatsız olduğunu anlamış olduk." dedi.

"Darbe girişimini desteklediği için videodan rahatsız oldu"

15 Temmuz darbe girişimi gecesi yaşanan olayların Mike Pence'e izletildiğini, Mike Pompeo'nun bu durumdan rahatsız olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, "İzlettiğimiz o görüntüler hakkında 'iğrenç' yorumunu yapmış. O gece FETÖ, 251 vatandaşımızın canına kıydı. Kendisi de darbe girişimini desteklediği için videodan rahatsız olmuş. 15 Temmuz ile ilgili sildiği bir tweet var. O videolarda darbenin nasıl başladığı açık açık görülüyor. İstanbul'a gelerek benimle orada görüşmek istemiş. Ben de görüşmek isteyen kişinin Ankara'ya gelmesi gerektiğini söyledim, ayağına gidecek değildim." vurgusunu yaptı.

Yorumlar (0)