Çavuşoğlu'ndan 'Montrö' açıklaması

Mevlüt Çavuşoğlu, "Kıyıdaş olan ve olmayan tüm ülkeleri boğazlardan savaş gemisi geçirmemeleri hususunda uyardık." dedi. Öte yandan, Bakan Çavuşoğlu, ABD'li mevkidaşı Blinken ile görüştü.

GÜNDEM 28.02.2022, 22:51 01.03.2022, 15:36
Çavuşoğlu'ndan 'Montrö' açıklaması

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Kabine toplantısının akabinde Ukrayna-Rusya savaşı ile birlikte gündeme gelen 1936 tarihli Montrö Boğazlar Sözleşmesi ve boğazlardan savaş gemilerinin geçişine dair önemli açıklamalar yaptı.

"Kıyıdaş olan ve olmayan tüm ülkeleri uyardık"

Savaş halinde, Türkiye savaşın tarafı ise boğazlardaki tasarruf ve yetkinin tümüyle ülkemize verildiğini hatırlatan Çavuşoğlu, şöyle konuştu:

"Biz savaşın tarafı değilsek de savaşa taraf devletlerin gemilerini boğazlarımızdan geçirmeme yetkisine sahibiz. Savaş gemileri Karadeniz'deki üslerine geri dönüyor ise geçiş engellenmiyor. Montrö hükümlerini harfiyen uyguluyoruz. Kıyıdaş olan ve olmayan tüm ülkeleri boğazlarımızdan savaş gemisi geçirmemeleri hususunda uyardık. Söz konusu sözleşme ne diyorsa onu uyguladık, bundan sonraki süreçte de uygulayacağız. Şu ana değin boğazlardan herhangi bir geçiş talebinde bulunulmadı. Bugüne değin Ruslar, gereksinim halinde sözleşmeyi uygulayıp, uygulamayacağımızı bize soruyordu. Biz de onlara anlaşmayı noktası virgülüne uygulayacağımızı ifade ediyorduk."

ABD'li mevkidaşıyla görüştü

Bakanlık tarafından gerçekleştirilen bilgilendirme doğrultusunda, Çavuşoğlu ile Antony Blinken telefonda görüştü.

Bahse konu görüşmede, Ukrayna’daki son durum ele alındı.

Çavuşoğlu, ülkemizin sürdürdüğü tahliye faaliyetleri ve ateşkesin tesisi için muhataplarıyla yaptığı temaslar hakkında ABD'li mevkidaşına bilgi aktardı.

Yorumlar (0)