Çavuşoğlu'ndan Minsk Grubu'na tepki

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AGİT Minsk Grubu'nun eş başkanları ABD, Rusya ve Fransa'nın yaptığı ortak açıklamaya Bakü'den tepki gösterdi.

GÜNDEM 06.10.2020, 15:04 07.10.2020, 17:39
Çavuşoğlu'ndan Minsk Grubu'na tepki

Resmi temasta bulunmak üzere Azerbaycan'ın başkenti Bakü'ye giden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile görüştükten sonra Azerbaycanlı mevkidaşı Ceyhun Bayramov ile bir araya geldi. İkili görüşmenin ardından ortak basın toplantısında düzenledi.

Azerbaycan'ın Ermenistan saldırganlığına karşı kendi öz topraklarında yürüttüğü harekat döneminde, Türkiye'nin ve Türk halkının, kardeş ülke Azerbaycan ve kardeş Azerbaycan halkıyla dayanışmasını ve desteğini göstermek amacıyla Azerbaycan'a ziyarette bulunduğunu belirten Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, sıkışan Ermenistan ordusunun Azerbaycan'ın sivil yerleşim birimlerine saldırılar düzenlemeye başladığını, Gence, Terter, Mingeçevir, Hızı ve Abşeron'un Ermeni saldırılarından etkilendiğini, bu saldırıların hem savaş suçu hem de insanlık suçu olduğunu, 1949 Cenevre Sözleşmesi'nin de ihlali olan bu saldırıların Ermenistan'ın içinde bulunduğu acziyetin ve çaresizliğin göstergesi olduğunu ifade etti.

Azerbaycan ile Ermenistan'a eşit mesafede durmanın işgali desteklemek ve işgalciyi cesaretlendirmek anlamına geldiğini ifade eden Mevlüt Çavuşoğlu, dünyanın, uluslararası hukuku temel alarak haklı durumdaki Azerbaycan'ın yanında bulunması gerektiğinin altını çizdi.

AGİT Minsk Grubu eş başkanı olan ABD, Rusya ve Fransa adına Dıişleri Bakanlarının dünkü ortak açıklamaya dikkat çeken Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, içeriği farklı olabilir düşüncesiyle açıklamanın tamamına baktığını ve daha önce temsilcilerinin ve büyükelçilerinin yaptığı açıklamalardan hiçbir farkının bulunmadığını belirterek, yine işgalci ile mağdurun aynı kefeye konduğunu, artık, bunun bu şekilde gitmeyeceğini tüm dünyanın anlaması gerektiğini dile getirdi.

BMGK'nın 822, 853, 874 ve 884 no'lu kararları ile AGİT'in kararlarının uygulanmadığını, Azerbaycan'ın kendi topraklarını kurtarma görevinin kendine düştüğünü belirten Bakan Mevlüt Çavuşoğlu, Azerbaycan'ın sivil Ermenilerin zarar görmemesi için itina gösterdiğini ve hiçbir zaman sivil yerleşimleri hedef almadığını vurguladı.

Irak'ın, Suriye'nin, Ukrayna'nın ya da Gürcistan'ın toprak bütünlüğünü savundukları gibi Azerbaycan'ın da toprak bütünlüğünü savunduklarını ifade eden Bakan Çavuşoğlu, haksızdan yana çifte standart uygulandığını dile getirdi.

Ateşkes çağrılarını yorumlayan Mevlüt Çavuşoğlu, "Bugüne kadar ateşkes oldu da ne oldu?" diye sordu. Neler olduğunu sıralayan Mevlüt Çavuşoğlu, Ermenistan'ın Tovuz'a saldırdığını, Azerbaycan'ın da karşılık verdiğii, uluslararası toplumun yine ateşkes istediğini söyledi.

Mevlüt Çavuşoğlu şöyle konuştu:

"Ermenistan'a 'Derhal Azerbaycan topraklarından çekil' diyebilen oldu mu? Ermenistan'ın işgal ettiği topraklardan çekilmesi için çözüm üretebildiniz mi? Tabii ki hayır! Klasik! 30 yıldır aynı çağrıları duyuyoruz." dedi.

Yorumlar (0)