Çavuşoğlu'ndan Miçotakis'e: Yok öyle bir şey!

Oruç Reis gemisinin geri çekilmesinin olumlu bir adım olduğunu söyleyen Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'e cevap veren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de geri adım atmadığını, Oruç Reis gemisinin limana bakım ve ikmal için çekildiğini söyledi.

GÜNDEM 14.09.2020, 10:30 14.09.2020, 10:55
Çavuşoğlu'ndan Miçotakis'e: Yok öyle bir şey!

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis peynir gemisini yalanlarla yürütmeye çalışıyor. Önce NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, ardından Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve son olarak Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın yalanladığı Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in "Oruç Reis gemisinin geri çekilmesi olumlu adım" iddiası da yalan çıktı.

Dün Selanik'teki "Helexpo Forum" çerçevesinde basın toplantısı tertipleyen Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Doğu Akdeniz'deki gerilim ve Türkiye ile ilişkiler hakkında açıklama yapmış ve Oruç Reis sismik araştırma gemisinin Antalya'ya dönmesini ilk olumlu adım olarak gördüklerini, bu tür adımların gelmesi durumunda Atina'nın Ankara ile istikşafi formatta yeni görüşmeye hazır olduğunu bildirmişti.

İstikşafi görüşmelere başlanmasının genel atmosfere bağlı olduğunu, geçmişte de olumlu adımlar gördüklerini fakat devamında gelen adımların olumsuz olduğunu iddia eden Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, gerginliğin giderilmesi durumunda Erdoğan ile görüşmeye hazır olduğunu belirtmişti.

miçotakis erdoğan

Oruç Reis gemisinin geri çekilmesinin olumlu bir adım olduğunu söyleyen Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'e cevap Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'ndan geldi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de geri adım atmadığını, Oruç Reis gemisinin limana bakım ve ikmal için çekildiğini söyledi. Mevlüt Çavuşoğlu, CHP'nin de Oruç Reis gemisinin geri çekilme nedenini hükümete sormadan "Geri adım" demesinin de iç siyasete yönelik olduğunu belirtti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, iki komşu ülke olarak Türkiye ve Yunanistan'ın doğrudan görüşebileceğini ancak Yunanistan'ın ön şartlarda diretmesi durumunda Türkiye'nin de ön şartlar koyacağını vurguladı.

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, sadece Oruç Reis gemisinin çekilmesi değil, görüşmelerin yapılabilmesi için Türkiye'nin daha fazla adım atması gerektiğini, genel atmosfere bakarak görüşüp görüşmeyeceklerine öyle karar vereceklerini söylemişti.

Enerji Bakanlığı, Yunan Başbakan'dan önce açıklama yapmıştı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Yunanistan Başbakanı Miçotakis'ten bir gün önce, Oruç Reis'in aylık planlı bakım için limana geri döndüğünü duyurmuş, ikmal ve bakım işlemlerinin ardından faaliyetlerine devam edeceğini açıklamıştı.

o

NATO Genel Sekreteri'ni de zor durumda bırakmıştı

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in Doğu Akdeniz meselesinde, yalan ve inkarcı siyaset yürüttüğü de artık ayyuka çıkmış oldu.

Türkiye ile görüşmeyi kabul etmesine rağmen NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in "taraflar görüşme konusunda anlaştı" açıklamasını yalanlayarak Stoltenberg'i zor duruma düşüren Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, hem Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun hem de NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in açıklamalarıyla "yalancı" konumuna düşmüştü.

Hulusi Akar'ı da yalanlamaya çalışmıştı

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın "Anlaşmalara aykırı olmasına rağmen 18 adanın Yunanistan tarafından silahlandırıldığını tespit ettik" açıklamalarını da dünkü basın toplantısında inkâr eden Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, "Ege adalarının silahlandırılması söz konusu değil. Bu, istikşafi görüşmelerde ele alınmadı, alınmayacak da. Yunanistan geçmişte yapılan hataları tekrar ederek, silahlanma yarışına girmeyecek" ifadelerini kullanmıştı.

Millî Savunma Bakanı Bakar Hulusi Akar dün Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'ten birkaç saat önce yaptığı açıklamada, Oruç Reis gemisinin planlı faaliyeti nedeniyle geri döndüğünü, Oruç Reis'in geri dönüşü ile ilgili herhangi bir sıkıntının bulunmadığını, geri dönüşün gerekli planlar çerçevesinde yapılan bir faaliyet olduğunu, Türkiye'nin herhangi bir şekilde Doğu Akdeniz'deki haklarından vazgeçmesinin söz konusu olmadığını, Türkiye'nin menfaatini korumak için ne yapmak gerekiyorsa bugüne kadar yaptıklarını ve bundan sonra da yapmaya devam edeceklerini söylemişti.

Yorumlar (0)