Çavuşoğlu'ndan Macron'a tepki

Mevlüt Çavuşoğlu, "Macron'un açıklaması talihsiz olmuştur. Biz ne Afrika'da ne de başka bir yerde hiçbir ülkeyi rakip olarak görmüyoruz. 'Fransa'nın geçmişteki sömürgeci anlayışı başarılı olmadı, geçmişteki sömürgeci yaklaşımından dersler almalı.' dedik. Fransa'nın aleyhinde bir tutum varsa bunu Türkiye'de veyahut başka ülkelerde aramaya gerek yok." dedi.

GÜNDEM 05.09.2022, 22:30 06.09.2022, 12:29
Çavuşoğlu'ndan Macron'a tepki

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Fransalı mevkidaşı Catherine Colonna ile Dışişleri Bakanlığı'nda gerçekleştirdiği görüşmesinin akabinde yapılan ortak basın toplantısında konuştu.



"Fransa aleyhinde bir tutum varsa bunu Türkiye'de aramaya gerek yok"

Çavuşoğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar, şunlar:

"Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un 'Siyasal İslamcı bazı aktivistler Fransa düşmanlığı yapıyor. Çin, Rusya ve Türkiye'de el altından Fransa düşmanlığı yapan birtakım ağlar var. Fransa karşıtlığı hususunda hepsi birleşiyor.' açıklaması talihsiz olmuştur. Biz ne Afrika'da ne de başka bir yerde hiçbir ülkeyi rakip olarak görmüyoruz. Herkesle iş birliği yapmaya hazırız. 'Fransa'nın geçmişteki sömürgeci anlayışı başarılı olmadı, geçmişteki sömürgeci yaklaşımından dersler almalı.' dedik. Fransa'nın aleyhinde bir tutum varsa bunu Türkiye'de veyahut başka ülkelerde aramaya gerek yok.

Farklı ortamlarda birbirimiz hakkında konuşmaktansa birbirimizle konuşmak çok daha sağlıklıdır. İki ülkenin liderleri arasında son dönemde görülen yakın diyalogu da memnuniyetle karşılıyoruz. Cumhurbaşkanları seviyesinde bir ziyaretin yapılamasında yarar görüyoruz. Bu yönde ziyaretlerin planlanmasına ilişkin de konuştuk. İki ülke kültürel, ekonomik ve siyasi alanda tarihi ilişkilere sahip. Bugün yaptığımız görüşmede global ve bölgesel sınamalara karşı iş birliğini sürdürme hususunda anlaştık. 

Fransa'da ikamet eden Türklerin ülkemize olan bağlarını korumalarını ve Fransa toplumuna da en iyi biçimde uyum sağlamalarını arzuluyoruz. Fransa'nın da bu hususta teşvik edici ve kolaylaştırıcı adımlar atması çok önemli. Türk toplumunu ilgilendiren hususlarda sağduyuyu elden bırakmayacaklarına inanıyorum. Ne yazık ki Avrupa'da İslam karşıtlığının ve ırkçılığın artasından her birimiz endişe duymaktayız. Aşırıcılıkla mücadeleyi hep beraber sürdürmeliyiz. Fransa'da ikamet eden Müslüman ve Türk toplumunun dernek ve camilerinin güvenliği için gerekli bütün tedbirler alınmalıdır."

"Türkiye'yi överek andım"

Fransa Dışişleri Bakanı Colonna ise şunları kaydetti:

"İki ülke arasındaki tüm ortak hususlarda diyalogun derinleşmesi gerekiyor. Zaman zaman farklı değerlendirmelerimiz olabilir. Mutabık olduğumuz hususların sayısını artıralım ve görüş farklılıklarımızı da görüşebilelim. 

İstanbul'da imzalanan tahıl anlaşması için Sayın Çavuşoğlu'nu kutladım. Türkiye'yi överek andım. Tahıl anlaşması işliyor. 2 milyon ton tahıl ihraç edildi. İhracat faaliyetlerinin yeni hasattan evvel de yoğunlaşacağını düşünüyoruz."

Yorumlar (0)