Çavuşoğlu'ndan kritik Suriye açıklaması

Mevlüt Çavuşoğlu, "Suriye'de istihbaratlar vasıtasıyla zaten rejimle görüşüyoruz. Rejim, eğer terörle mücadelede gerçekçi davranırsa Suriyelilerin geri dönüşü ve siyasi süreç hususunda birlikte çalışmak için hazırız." dedi.

GÜNDEM 13.12.2022, 01:01 14.12.2022, 09:30
Çavuşoğlu'ndan kritik Suriye açıklaması

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Meclis Genel Kurulu'nda bakanlığının 2023 senesi bütçesine dair konuştu.



AB-Türkiye ilişkileri

Çavuşoğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar ise şu şekilde:

"AB (Avrupa Birliği), stratejik bir aktör olacaksa Yunan-Rum ikilisinin oyuncağı olmaya bir son verir ve Türkiye ile ilişkilerinde gerekli olan adımları atar. Bu coğrafyada, terör, çatışma ve istikrarsızlık hiçbir zaman bitmedi. Hasımlarımız, ülkemizin yalnızca çatışmayla, terörle uğraşmasını, bütün enerjisini bunlara harcamasını istedi. Biz ise bu oyunlara gelmedik. Yalnızca terörle mücadelede değil, pek çok global hususta uluslararası camiaya liderlik ettik. O yüzden 'Asya', 'Afrika', 'arabuluculuk', 'açılım' dedik. Türkiye geliştikçe, terörü besleyenler de gayretlerini artırdı. PKK terörü Türkiye'ye karşı bir kez daha devreye sokuldu.



Terörle mücadele

PKK/PYD-YPG'nin Irak ve Suriye'de barınmasına asla müsaade etmeyeceğiz. Bu hususta her kim ne derse desin, gereği neyse yapacağız. Kolluk kuvvetlerimiz sahada çalışırken, diplomasimiz de uluslararası mecralarda mücadelemizin haklılığını anlatmayı sürdürüyor. Brüksel'den Bağdat'a, New York'tan Cenevre'ye değin, hem uluslararası teşkilatlar hem de ilgili ülkelerde terörle mücadelemizin haklılığını aktarıyoruz. Muhataplarımıza, 'Ya 2019 yılında imzaladığınız anlaşmalara riayet edersiniz ya da biz gereği neyse yaparız.' diyoruz. Medya önünde ne söylüyorsak, kapalı görüşmelerimizde de aynı şeyleri söylüyoruz.



Suriye-Türkiye ilişkileri

Suriye'de istihbaratlar vasıtasıyla zaten rejimle görüşüyoruz. Rejim, eğer terörle mücadelede gerçekçi davranırsa Suriyelilerin geri dönüşü ve siyasi süreç hususunda birlikte çalışmak için hazırız. Bunun tersi zaten düşünülemez. Aynı dış politikayı Irak'ta da uygulamaktayız. Hem Erbil hem Bağdat'a terörle mücadele hususunda iş birliği teklifinde bulunuyoruz. Bu mesajları Irak'taki yeni hükümete de iletiyoruz. Muhataplarımız çağrılarımıza kulak verirse beraber yürürüz, terörle hep beraber mücadele ederiz. Yok, eğer tepkisiz kalırlarsa kendi göbeğimizi kesmesini de biliriz." 

Yorumlar (0)