Çavuşoğlu'ndan İdlib açıklaması: Rusya bize harita dayatmadı!

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya ile gerçekleştirilen İdlib görüşmelerine ilişkin, "Rusya bize harita dayatmadı. Karşılıklı pozisyonlarımızı belirten kağıtlar verdik." dedi.

GÜNDEM 20.02.2020, 10:25 20.02.2020, 13:01
Çavuşoğlu'ndan İdlib açıklaması: Rusya bize harita dayatmadı!

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Moskova'da Türk ve Rus heyetleri arasında gerçekleştirilen İdlib görüşmelerine ilişkin açıklamada bulundu. 

Bakan Çavuşoğlu, "Rusya ile henüz istediğimiz noktada değiliz. Belki liderler görüşebilir." ifadelerini kullandı.

"Gözlem noktalarıyla ilgili tedbirler aldık"

Rusya'nın Türkiye'ye harita dayatmadığını kaydeden Çavuşoğlu, "Karşılıklı pozisyonlarımızı belirten kağıtlar verdik." dedi.

Çavuşoğlu, "Kendi düşüncelerimizi Rus tarafına ilettik. Gözlem noktalarıyla ilgili tedbirler aldık. Gerekli tedbirler İdlib bölgesinde alınmış durumda." diye konuştu. 

"İlkemiz sahada ve masada güçlü Türkiye"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "İdlib harekâtı an meselesi. Bir gece ansızın gelebiliriz" açıklamalarına ilişkin Çavuşoğlu, "Bizim zaten diplomasideki ilkemiz sahada ve masada güçlü Türkiye. İkisini birlikte götürmeye çalışıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız Türkiye’nin kararlılığını söylüyor. Cumhurbaşkanımızın verdiği ve vereceği kararlarla bu adımlar atılır. Biz diplomasinin başındayız, Sayın Cumhurbaşkanımız da 'Ne gerekiyorsa' dedi. Karadan mı havadan mı nereden ihtiyaç varsa buna askerlerimiz karar verir. Neye ihtiyaç varsa ona göre hareket edilir.Bu radikalleri kim getirip buraya bıraktı. Rejim ve destekçileri otobüslerle Dara'dan getirip buraya bıraktı." açıklamasını yaptı.  

Çavuşoğlu, İdlib konusunda Türkiye’ye destek verildiğini kaydederek,  "En son BM Genel Sekreter Yardımcısı açıklama yaptı. BM Güvenlik Konseyi toplantısında da destek dile getirildi. Şu anda dünya tarihinin en büyük felaketleriden biri yaşanıyor. Bunu BM söylüyor, insan hakları örgütleri söylüyor. Bizim harekatımız bunu durdurmaya yönelik." şeklinde konuştu. 

"İslam düşmanlığı ile Türk düşmanlığı birleşti"

Almanya'da gerçekleştirilen ırkçı saldırıya ilişkin Çavuşoğlu, "Avrupa’da ırkçılık çok tehlikeli bir boyuta geldi. Artık merkez sağ ve sol partiler de ırkçı partilerden farklı bir tavır sergilemiyor. Burada esas bu ırkçılık nereye doğru gidiyor. Daha önce antisemitizm olarak vardı halen var. Şimdi İslam düşmanlığı şeklinde çıktı. İslam düşmanlığı ile Türk düşmanlığı birleşti. Türklere yönelik saldırılar Alman medyası tarafından hiç gündem getirilmiyor. Yarın Avrupa ülkeleri kendi içlerinde bunu durduramazsa çatışmaya başlarlar. Bu Avrupa’yı büyük bir kaosa götürür." değerlendirmesinde bulundu.

"Irkçı motifli bir saldırı olduğu söyleniyor"

Çavuşoğlu, saldırıya ilişkin resmî açıklamaların beklenmesi gerektiğine dikkat çekerek, "Arkadaşlarımızı da aradık, bilgi topluyorlar. İlk gelen bilgilere göre ırkçı motifli bir saldırı olduğu söyleniyor." dedi. 

Yorumlar (0)