Çavuşoğlu'ndan Hafter çağrısı: Saldırganlığı durdurulmalı!

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Libya Uluslararası İzleme Komitesi Toplantısı'nın ardından yaptığı açıklamada, "Türkiye olarak tek çözümün siyasi çözüm olduğunu ve bunun için de Hafter'in ihlallerinin ve saldırganlığının durdurulması gerektiğini vurguladık." dedi.

GÜNDEM 16.02.2020, 16:22 16.02.2020, 16:44
Çavuşoğlu'ndan Hafter çağrısı: Saldırganlığı durdurulmalı!

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Almanya'nın Münih kentinde düzenlenen Libya Uluslararası İzleme Komitesi Toplantısı'nın ardından önemli açıklamalarda bulundu.

Libya'da ateşkesin bağlayıcı şekilde sağlanmasının ilerleyen dönemde siyasi süreç için önem arz ettiğini aktaran Çavuşoğlu, "Bundan sonra Birleşmiş Milletler (BM) ve diğer uluslararası örgütlerle de neler yapacağız onları konuştuk. Biz de Türkiye olarak tek çözümün siyasi çözüm olduğunu ve bunun için de (Libya'nın doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife) Hafter'in ihlallerinin ve saldırganlığının durdurulması gerektiğini vurguladık." şeklinde konuştu. 

"Kalıcı ateşkes tesis edilmesi gerektiğini söyledik"

Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüşmesine ilişkin, "İdlib'de saldırganlığın durması ve artık kalıcı ateşkes tesis edilmesi gerektiğini söyledik.'' dedi.

"Çin'in bize heyet gönderme konusunda daveti oldu"

Uygur Türklerinin tüm Çin vatandaşları gibi yaşamaya hakkı olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, "En son Birleşmiş Milletler (BM) komitesinde büyükelçimiz bu konudaki düşüncelerimizi açıkladı. Çin'in bize bir heyet gönderme konusunda daveti oldu. Biz bu konudaki beklentilerimizi hazırladık." ifadelerini kullandı. 

"Uygur Türkleri elbette Türk'tür"

Çavuşoğlu, Çin tarafından Uygur Türklerinin etnik olarak Türk olmadığına ilişkin bir bilgi paylaşıldığını hatırlatarak, "Ancak biz herhangi bir etnik ayrım gözetmiyoruz. Birinden terörist çıktı diye tüm Uygur Türklerinin terörist olmadığını aktarıyoruz. Uygur Türkleri elbette Türk'tür. Biz onlara zorla Türkçe öğretmedik. Bu tip açıklamaları doğru bulmuyoruz." diye konuştu.

"Batı demokrasi konusunda çifte standart içerisinde"

Asya'nın ekonominin gücü olmaya başladığına dikkat çeken Çavuşoğlu, "Asya artık dünya ekonomisinin yüzde ellisinden fazlasına sahip. Batı demokrasi konusunda tamamen çifte standart içerisinde. Bu durum Batı'nın içerisinde olduğu durumu da zora soktu. Batı'ya olan güven azalmaya başladı." açıklamasını yaptı. 

"Merkel göçmenlik konusunda daha fazla duyarlılık gösteriyor"

Çavuşoğlu, Libya Uluslararası İzleme Komitesi Toplantısı'nın temasının çok anlamlı olduğunu belirterek, "Batı'nın bunu anlamaya başlaması bana göre doğru bir adımdır. Şansölye Merkel, diğerlerine göre göçmenlik konusunda daha fazla duyarlılık gösteriyor. Tabi İdlib'teki durum herkesi daha fazla endişelendiriyor." dedi. 

Yorumlar (0)