Çavuşoğlu'ndan F-16 açıklaması: Şartlı anlaşma varsa biz yokuz!

BM 77'nci Genel Kurulu toplantıları kapsamında ABD'de bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya'nın kısmi seferberlik kararı ve ABD ile devam eden F-16'ların alınması süreci hakkında konuştu. F-16 sürecinde herhangi bir sorunun olmadığını kaydeden Çavuşoğlu, "F-16'ları aldıktan sonra nasıl kullanacağımıza biz karar vereceğiz. Şartlı bir anlaşmaya kesinlikle imza atmayacağız." dedi.

GÜNDEM 23.09.2022, 18:22 25.09.2022, 08:43 Hakan Öksüz
Çavuşoğlu'ndan F-16 açıklaması: Şartlı anlaşma varsa biz yokuz!

Bİrleşmiş Milletler (BM) 77'nci Genel Kurulu toplantıları kapsamında ABD'ye giden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, basın mensuplarının sorularına yanıt verdi. İngiltere'de önemli görüşmeler yaptıklarını ve ABD'de kritik temaslarda bulunduklarını kaydeden Çavuşoğlu, "Cumhurbaşkanımızın toplamda yaptığı 31 görüşmenin 16'sına katıldım. Görüşmelerde güncel meseleler masaya yatırıldı. Devam eden Ukrayna-Rusya savaşına ilişkin gelişmeler konuşuldu. Gıda güvenliği sorununun çözümünde üstlendiğimiz rolü övücü ifadeler duyduk. İstanbul'da yapılan tahıl anlaşmasının sürmesini arzu ediyoruz." dedi.

BM Genel Kurulu'nda görüşülen esas konunun, Rusya'nın kısmi seferberlik ilanı olduğuna değinen Çavuşoğlu, "Luhansk, Donetsk, Zaporojiya ve Herson'da referandum düzenlenmesi söz konusu. Şu anda Ukrayna'da bir barış veya ateşkes olacaksa bunda Türkiye'nin büyük payı olacak. Üçlü görüşmede kısmi seferberlik konusunu ele alacak fırsatımız olmadı. Daha çok Suriye konusunu görüştük. Lavrov, BM Güvenlik Konseyi’ndeki toplantıda bu konudan bahsetmiş. Bize de arkadaşlarımız söyledi." ifadelerini kullandı.

"Kısmi seferberlik, savaşı uzatır"

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un, kendi ülkesinin aldığı kararları savunmasının son derece doğal olduğunu aktaran Bakan Çavuşoğlu, "Kısmi seferberlik kararının sebebini bilmiyoruz. Herkes savaşın ne zaman sona ereceğini merak ediyor, kimse bilmiyor. Bu seferberlik kararı, savaşın boyunu ne derece etkiler? Şimdi bu konuşuluyor. Biliyoruz ki bu kararın uygulanmasıyla birlikte savaş uzayacak. Bir an önce Putin ve Zelenskiy'i bir araya getirip bu savaşı sonlandırmamız lazım. Sadece Rusya ile Ukrayna'ın değil, savaşın sürmesini isteyen ülkelerin de ikna edilmesi şart. Savaşta kimse kazanmaz, adil bir barışta ise kimse kaybetmez." değerlendirmesinde bulundu.

"F-16'larla ilgili süreçte sıkıntı yok"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, F-16 konusu ile ilgili soruları da yanıtladı. Sürecin olağan şekilde işlediğini söyleyen Çavuşoğlu, "Sürecin tıkandığına ya da tamamen sona erdiğine dair bazı iddialar ortaya atılıyor. Şu an teknik müzakereler sürüyor, herhangi bir sorun yok. ABD yönetiminin de bu konudaki kararlı tutumunun devam ettiğini görüyoruz. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken de bunu bize söyledi. Kongrede bazı çatlak seslerin çıktığını biliyoruz. Kongreden çıkan kararın bağlayıcı olmadığını belirtmek lazım. Volkan Bozkır ve Efkan Ala, Kongre düzeyindeki görüşmeleri sürdürüyor." dedi.

"Şartlı bir anlaşmaya kesinlikle imza atmayacağız"

Bazı önemli senatörlerin F-16 konusunda Türkiye'ye destek verdiğini aktaran Çavuşoğlu, "Elimizi kolumuzu bağlayan bir anlaşmaya imza atmayacağımızı ABD'li yetkililere de söyledik. F-16'ları aldıktan sonra nasıl kullanacağımıza biz karar vereceğiz. Bir NATO üyesi, başka bir üyeye zaten böyle bir kısıtlama getiremez. ABD'deki güçlü Ermeni ve Yunan lobisinin buna karşı çıktığını biliyoruz. Bununla birlikte bizim destekçimiz olan lobiler de var. Şartlı bir anlaşmaya kesinlikle imza atmayacağız. Bunu bir kez daha tekrar edeyim." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)