Çavuşoğlu'ndan Ermenistan'a "provokasyon" uyarısı!

Ankara'da gerçekleştirilen 13. Büyükelçiler Konferansı'nda açılış konuşmasını yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ermenistan'daki gerilimden Yunanistan'ın provokasyonlarına, AB üyelik sürecinden terör örgütlerine yönelik düzenlenen harekâtlara ilişkin birçok konuya değindi. Ermenistan'ın provokasyonlara gelerek bölgedeki gerilimi artırmaması gerektiğine işaret eden Çavuşoğlu, "Azerbaycan'ı desteklemeye devam edeceğiz." dedi.

GÜNDEM 08.08.2022, 14:09 08.08.2022, 17:46 Hakan Öksüz
Çavuşoğlu'ndan Ermenistan'a "provokasyon" uyarısı!

Başkent Ankara'da gerçekleştirilen 13. Büyükelçiler Konferansı'na katılan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, açılış konuşmasını yaptı. Gündemde yer alan önemli konulara ilişkin görüşlerini açıklayan Çavuşoğlu, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından sınır ötesinde yapılan operasyonlara değindi. Operasyonlar sayesinde yaklaşık 4 bin kilometrekarelik alandaki terör unsurlarının temizlendiğini söyleyen Bakan Çavuşoğlu, "Vatanlarından ayrılan 515 bin 713 kişi, terörden temizlenen güvenli alanlara döndü. Buradaki operasyonlarımız sayesinde PKK/PYD ve DEAŞ gibi terör örgütlerini temizledik." dedi.

"Ermenistan'a önemli bir uyarımız var"

Libya'da ve Ege'de izledikleri politika sayesinde uluslararası soruna dönüşebilecek meseleleri çözdüklerine işaret eden Bakan Çavuşoğlu, "Bu bölgedeki bazı güçlerin hesaplarını altüst ettik. Adaletin ve doğrunun yanındayız. Bunu Karabağ'da gösterdik. Azerbaycan'ın zaferini, bölgesel barış ve istikrarın tesis edilmesi için kullandık. Son zamanlarda bölgedeki gerilim yeniden artmaya başladı. Bu nedenle Ermenistan'a önemli bir uyarımız var. Provokasyonlara kapılmasınlar. Şimdiye kadar Türkiye'ye rağmen aksiyon alabileceklerini düşünenleri diplomatik kuvvetimizle engelledik. Azerbaycan'ı desteklemeye devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

"NATO ülkesi Türkiye'ye karşı cephe oluşturmak yanlış"

Konuşmasında Avrupa Birliği (AB) üyelik sürecinden de bahseden Mevlüt Çavuşoğlu, "Bu sürece gölge düşmesine asla müsaade etmeyiz. AB'ye aday ülkelerden biriyiz, öte yandan bir NATO üyesiyiz. Bazı ülkelerin çıkarlarının yanında yer alarak NATO üyesi olan bize karşı bir 'AB dayanışması' oluşturmak doğru değil. Üyelik sürecimizi hızlandıracak somut girişimleri AB'den bekliyoruz. Veto hakkını kötüye kullanmak yanlış. Birkaç ülkenin dar görüşlü politikası, AB ile Türkiye arasında engel teşkil etmemeli." değerlendirmesinde bulundu.

"İsveç ve Finlandiya söz verdi, takipteyiz"

28 Haziran'da İspanya'da gerçekleştirilen NATO Liderler Zirvesi'nde alınan kararlara değinen Çavuşoğlu, bunun takipçisi olacaklarını söyledi. İsveç ve Finlandiya'nın, terörle mücadele konusunda sözler verdiğini hatırlatan Bakan Çavuşoğlu, "Üzerlerine düşen sorumlulukları kabul ettiler. Bu sözler sadece kâğıt üstünde kalmamalı. Verdikleri sözleri tutup tutmadıklarını takip edeceğiz. Terör örgütü üyeleri, sınırlarımızın ötesinde kendilerine destekçi bulabiliyor. Bazı ülkelerin verdiği destek, terörle mücadelenin zorlaşmasına yol açıyor." dedi.

"Yunanistan'ın girişimlerini engelledik"

Yunanistan'ın Ege ve Akdeniz'deki gerilimi artırdığını belirten Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Bir yıl içinde kıta sahanlığımızı defalarca ihlâl etmeye kalkıştılar. Sahada ve masada aldığımız önlemlerle bunu önüne geçtik. Abdülhamid Han sondaj gemisinin yarın Akdeniz'e açılacağı müjdesini vermek istiyorum. Öte yandan terör örgütlerine karşı Suriye Milli Ordusu ile ortak harekâtlar düzenliyoruz. Suriye'ye güvenli dönüşü sağlamak için bölgedeki terör unsurlarını temizliyoruz." diye konuştu.

Yorumlar (0)