Çavuşoğlu'ndan Doğu Akdeniz'e ilişkin net mesaj

Bakan Çavuşoğlu, bugün Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin Doğu Akdeniz'deki sondaj programlarına başlaması ile birlikte oluşan gerilim hakkında konuştu.

GÜNDEM 04.10.2021, 20:51 05.10.2021, 09:29
Çavuşoğlu'ndan Doğu Akdeniz'e ilişkin net mesaj

Doğu Akdeniz'de GKRY ve Yunanistan'ın ortak adımları doğrultusunda Türkiye Cumhuriyeti kıta sahanlığını hedef alan ihlaller arttı. GKRY'nin, COVID-19 (yeni tip koronavirüs) salgını sebebiyle Nisan 2020 tarihinde ertelenen sondaj programlarının tekrar başlayacağını duyurması da gerginliğe sebep oldu.

Çavuşoğlu, Polonyalı mevkidaşıyla toplantı düzenledi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Polonya Dışişleri Bakanı Zbigniew Rau ile yaptığı basın toplantısında gazetecilerin sorularını cevapladı. Çavuşoğlu, konuşmasında, Doğu Akdeniz'deki son gelişmeleri de yorumladı.

"Önceliğimiz diplomasi"

Doğu Akdeniz'deki son duruma ilişkin açıklama yapan Çavuşoğlu, şöyle konuştu:

"Biz her daim diplomasiye öncelik veriyoruz. Fakat diplomasi tıkandığı zaman sahaya iniyoruz. Bunun maksadı da herkesi diplomasiye geri döndürmek.

"Net bir şekilde gösterdik"

Doğu Akdeniz'deki gerginliklerin nedeni ise Rum Kesimi'nin ve Yunanistan'ın maksimalist yaklaşımlarıydı. Bir Sevilla haritası üzerinden ülkemizi küçük bir alana hapsetme girişimiydi. Biz bunun böyle olmadığını sahada net bir şekilde gösterdik.

"Sayın Erdoğan'ın teklifine yanıt yok"

Kıbrıs Türkleri 'hakça paylaşım'dan bahsediyor. Biz tüm Akdeniz ülkelerinin bir araya gelmesini istiyoruz. Bu sebeple de Sayın Cumhurbaşkanımız Akdeniz Konferansı'nı teklif etti. Henüz Avrupa Birliği'nden yanıt yok.

"Provokatif eylemler artıyor"

Son dönemler Rum Kesimi ve Yunanistan'dan provokatif eylemler var. Bizim kıta sahanlığımıza girmeye çalışıyorlar. Haklı olarak bizim donanmamız da ilk etapta uyarıda bulunuyor, ardından gerekli tedbirleri ivedilikle alıyor."

Yorumlar (0)