Çavuşoğlu'ndan bazı Arap ülkelerine "ikiyüzlü" suçlaması

İİT olağanüstü toplantısı için Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Filistin kararlarını destekler görünüp hilafına hareket edenler var. İlkesizliği Allah da ümmet de affetmez. İki dünyada hesap veremezler" dedi.

GÜNDEM 03.02.2020, 11:54 03.02.2020, 14:51
Çavuşoğlu'ndan bazı Arap ülkelerine "ikiyüzlü" suçlaması

ABD Başkanı Donald Trump'ın sadece İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu yanına alarak basın toplantısı ile açıkladığı "Yüzyılın Anlaşması" ismini taşıyan 80 sayfalık sözde barış planını değerlendirmek için Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde olağanüstü toplanan İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT)'nın toplantısında Türkiye'yi temsilen katılan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Amerika Birleşik Devletleri'nin (Filistin ile ilgili) açıkladığı belge barış değil, ilhak planıdır" dedi.

"Önümüzdeki plan İsrail’in maksimalist taleplerinin Amerika'nın ağzından dikte edildiği bir satış belgesidir" diyen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Filistin kararlarını destekler görünüp hilafına hareket edenler var. İlkesizliği Allah da ümmet de affetmez. İki dünyada hesap veremezler" ifadelerini kullandı.

İİT Genel Sekreterine teşekkür

İİT dışişleri bakanları düzeyinde "Açık Katılımlı Acil İcra Komitesi" olağanüstü toplantısında konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, konuşmasına, bu toplantının yapılmasını teklif eden Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki'ye ve toplantının kısa sürede düzenlenmesini sağlayan İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Yusuf bin Ahmed el-Useymin'e teşekkür ederek başladı.

"Barış değil, ilhak planı!"

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump'ın "Yüzyılın Anlaşması" ismi verilen 80 sayfalık sözde Orta Doğu barış planına atfen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Amerika Birleşik Devletleri'nin açıkladığı belge 'barış' değil, 'ilhak' planıdır. Plan, Kudüs ve Batı Şeria'daki İsrail işgal ve ilhakını meşrulaştırmaya yönelik bir dayatmadır." diye konuştu.

"Yüzyılın Anlaşması" planının iki taraf (Filistin-İsrail) arasında bir müzakere zemini oluşturamayacağının altını çizen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, şöyle konuştu:

"Önümüzdeki plan İsrail'in maksimalist taleplerinin ABD'nin ağzından dikte edildiği bir satış belgesidir. Filistinlileri İsrail işgaline ve işgalin getirdiği acılara ilelebet mahkum etmeyi amaçlamaktadır. Siyonistlerin ve destekçilerinin en arsız rüyalarını gerçekleştirmelerini sağlamak üzere tasarlanmış bir plandır. İsrail'in güvenliği bahanesiyle, tüm Filistin halkını tecrit edilmesi gereken potansiyel teröristler olarak göstermeye çalışan bir plandır. Sınırlar, yasa dışı yerleşimler, Kudüs'ün statüsü ve mülteciler başta olmak üzere, sorunun adil, kapsamlı ve kalıcı çözümüne yönelik tüm uluslararası parametrelere aykırıdır."

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Başkanı Donald Trump'ın sözde "Yüzyılın Anlaşması" barış planının, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) ve Birleşmiş Milletler Genel Kurulu kararlarının yanı sıra İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) tarafından da desteklenen Arap Barış Girişimini de tamamen yok saydığını hatırlattı.

Washington yönetiminin sözde barış planıyla tarafsız ara bulucu rolü oynamak gibi bir kaygısı olmadığını bir kez daha gösterdiğini ifade eden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Amerika'nın Kudüs, yasa dışı yerleşimler, Golan Tepeleri ve UNRWA'ya dair kararlarına bakıldığında, bu iddianın zaten çoktan kaybolduğunu belirterek, "Bu plan Kudüs-ü Şerif'i Filistin'den koparmakta, 1967 sınırları temelinde, coğrafi bütünlüğe sahip egemen bir Filistin devletinin kurulmasını imkansız kılmaktadır." ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Başkanı Donald Trump'ın "Yüzyılın Anlaşması" ismini verdiği 80 sayfalık sözde barış planının, iki devletli çözüm vizyonunu ortadan kaldırdığını ve gerçekte sadece Yahudilerin var olacağı bir İsrail için tek devletli çözümü dayattığını vurgulayarak, "Bu yönüyle planın hedefi, aslında İsrail'in yarım asırdır devam eden işgaliyle yaratılan apartheid devletini meşrulaştırmaktır. Bunu yaparken de Filistinlileri ikinci sınıf insan olarak görüp, aşağılamaktadır." şeklinde konuştu.

"Filistin halkını muğlak bir gelecekte, sözde bir devlet sahibi olabileceklerine inandırmaya çalışan bu plan, Ürdün Vadisi ve Batı Şeria'daki tüm yasa dışı yerleşimlerin derhal ilhakının önünü açmaktadır." diyen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "İsrail'in plana dayanarak Batı Şeria topraklarını adım adım ilhak ederek, yasa dışı yerleşimlerle paramparça etmesi, her ne surette olursa olsun mutlaka engellenmelidir." ifadelerini kullandı.

"Bu ilkesizliği Allah da, ümmet de affetmez"

Arap Ligi'nin bu planı (Yüzyılın Anlaşması) reddetmesini memnuniyetle karşıladığını belirten Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, tüm Arap Ligi ülkelerinin de bu tutum doğrultusunda, aynı yönde Amerika Birleşik Devletleri'ne karşı kararlı bir tutum göstermesi gerektiğinin altını çizdi.

"İİT'nin bu hain plana onay vermesi mümkün değil"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT)'nın, temel kuruluş amacını dinamitleyen bu hain plana, hiçbir şart altında onay vermesi mümkün değildir. Ortak davamız Filistin için burada ve diğer platformlarda aldığımız onca kararı önce destekliyor görünüp, ardından bu kararlar hilafına hareket edenler olduğunu müşahede ediyoruz. Bilmenizi isterim ki böyle bir ilkesizliği Allah da affetmez, Ümmet de affetmez, biz de affetmeyiz. İki dünyada hesap veremezler." şeklinde konuştu.

"Yüzyılın zilleti olan bu planı tarihe gömmeliyiz"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu İslam İşbirliği Teşkilatı'nın (İİT), ümmete karşı sorumluluklarından asla vazgeçemeyeceğini belirterek, "Filistinli kardeşlerimizin onurunu, kurtuluşunu, istiklalini savunmaktan hiçbir zaman geri durmayacağız." diye konuştu.

"İşgalin sebep olduğu acıları günbegün yaşayanlar, evleri yıkılan, malları gasbedilen, sevdikleri öldürülen, sakatlanan veya tutuklanan, İsrail'in sayısız kontrol noktalarında sürekli aşağılanan Filistinlilerdir" diyen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Esasen İsrail-Filistin barışını kimse onlardan daha fazla isteyemez. İslam dünyası olarak kendimize sormamız gereken soru şudur: Kudüs’ün müdafaası için kurulan İslam İşbirliği Teşkilatı, 50. yıl dönümünde Kudüs’ü Filistin’den koparmaya çalışan bu plana karşı ortak ve sağlam bir tutum benimseyebilecek midir? Bu, Filistin davası için olduğu kadar, ümmetin teşkilatımızdan beklentileri bakımından da önemli bir imtihandır. Tüm dünyanın gözü işte bu yüzden bugün üzerimizdedir. Gün birlik günüdür. Ümmetin temsilcileri olarak aramızdaki görüş ayrılıklarını bir kenara bırakarak safları sıklaştırmalıyız. Yüzyılın zilleti olan bu girişimi açıkça reddetmeli ve tarihe gömmeliyiz."

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Amerika Birleşik Devletleri'nin bu planının (Yüzyılın Anlaşması) gerçek yüzünü ifşa etmekte uluslararası topluma öncülük edilmesi gerektiğini kaydederek, bunu yaparken, Doğu Kudüs'ün başkenti olacağı 1967 sınırları temelinde bağımsız Filistin Devleti vizyonundan asla ödün verilmemesi gerektiğinin de altını çizdi.

Filistin'in, Birleşmiş Milletler ve diğer uluslararası platformlarda desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "2017 ve 2018'de (İİT) dönem başkanlığımız sırasında Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan'ın liderliğinde gerçekleşen 'Olağanüstü İslam Zirveleri'nden sonra yaptığımız gibi, mesajlarımızı BM Güvenlik Konseyi'ne ve Genel Kurulu'na taşımalıyız. Kudüs'ün statüsü ve Filistinli sivillerin korunması konularında BM'de kabul ettirdiğimiz kararlarda olduğu gibi, ABD planının da BM gündeminde yer almasını sağlamalıyız." ifadelerini kullandı.

"Türkiye, Filistin'e tüm gücüyle destek vermeyi sürdürecek"

Avrupa Birliği ülkelerinin de Filistin Devleti'ni tanımaları konusunda teşvik edilmesi gerektiğinin altını çizen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Birleşmiş Milletler nezdindeki çabaların Avrupa Birliği ülkeleriyle koordinasyon halinde yürütülmesi gerektiğini ifade etti.

Filistin'in uluslararası platformlarda İsrail aleyhinde yürüttüğü hukuki mücadeleye destek olmak gerektiğini dile getiren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Kudüs'ün tarihi ve hukuki statüsünün muhafazası ve Ürdün Haşimi Krallığı'nın himayesindeki Harem-i Şerif'in kutsiyetinin korunması için çabalarımızı artırmalıyız. Kardeş Filistin halkı işgale direndiği ve hakları için mücadele ettiği müddetçe, hiçbir güç karşısında pes etmeyeceğiz. Ve sonunda Allah'ın izniyle kazanan taraf biz olacağız." dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin, Filistin halkı tarafından kabul edilmeyen hiçbir planı kabul etmeyeceğini de belirterek, sözlerini "Türkiye, kardeş Filistin halkının özgürlük ve şeref mücadelesine bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da tüm gücüyle destek vermeye devam edecektir." şeklinde noktaladı.

Yorumlar (0)