Çavuşoğlu'ndan Bağdadi açıklaması! 'Bilgi alışverişi yapıldı'

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, terör örgütü DEAŞ'ın elebaşı Ebubekir el-Bağdadi'nin ölü ele geçirildiği operasyonda Türk ve ABD'liler arasında bilgi alışverişi ve koordinasyon olduğunu açıkladı. 

GÜNDEM 29.10.2019, 21:08 29.10.2019, 21:11
Çavuşoğlu'ndan Bağdadi açıklaması! 'Bilgi alışverişi yapıldı'

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, terör örgütü DEAŞ'ın elebaşı Ebubekir el-Bağdadi'nin her zaman insanlığın, İslam’ın ve Türkiye’nin düşmanı olduğuna dikkat çekerek, ölü ele geçirildiği operasyonda Türk ve ABD’liler arasında bilgi alışverişi ve koordinasyon olduğunu bildirdi. 

Bakan Çavuşoğlu, İtalyan gazetesi La Stampa'ya terör örgütü DEAŞ elebaşısı Ebubekir el-Bağdadi’nin öldürülmesi, Barış Pınarı Harekâtı ve İtalya-Türkiye ilişkilerine yönelik bir demeç verdi.

Bağdadi'nin öldürülmesini terörizmle mücadelede bir dönüm noktası olarak değerlendiren Çavuşoğlu, Türkiye'nin, terörizme karşı mücadelede hiçbir ayrım yapmadan mücadele ettiğini kaydetti.

"304 Türk vatandaşı hayatını kaybetti"

Çavuşoğlu, "Bizim için Ebu Bekir el Bağdadi ve DEAŞ, her zaman insanlığın, İslam'ın ve Türkiye’nin düşmanı olmuştur. DEAŞ’ın saldırılarında 304 Türk vatandaşı hayatını kaybetmiş, bin 338 vatandaşımız yaralanmıştır. Verdiğimiz kayıpların ışığında, terörle nasıl mücadele edileceğini biliyorum. El Bağdadi’nin öldürülmesini olumlu karşıladık." şeklinde konuştu.

"Bilgi takası ve koordinasyon oldu"

Bağdadi’nin ölü ele geçirildiği operasyonda Türkiye’nin rolüne ilişkin Çavuşoğlu, "Bizim askeri yetkililerimiz ile ABD’liler arasında bir bilgi takası ve koordinasyon oldu." ifadesini kullandı.

Türkiye’nin Suriye’de DEAŞ’a karşı her ülkeden daha fazla mücadele verdiğini vurgulayan Çavuşoğlu, DEAŞ’ın yabancı savaşçı militanlarıyla mücadeleye yönelik ortak bir koordinasyona ilişkin, "Bu konuyla ilgili uluslararası toplumun ortak çabalarına azami önem vermekteyiz, bu çabaları desteklemeye devam edeceğiz." açıklamasında bulundu. 

"Mesnetsiz ve taraflı suçlamalar söz konusu"

Çavuşoğlu, ABD'nin NATO Temsilcisi Bailey Hutchinson'ın "Türkiye’nin Suriye’de savaş suçu işleyip işlemediğine dair" bir soruşturma açılmasını talep ettiğinin anımsatılması üzerine, "Hayal kırıklığı yaşıyoruz, Barış Pınarı Harekatı’na karşı tamamen mesnetsiz ve taraflı suçlamalar söz konusudur. Suriye’den kaynaklanan terörizm tehdidine karşı koymak ve Türkiye'nin ulusal güvenliğini hedeflemek amacıyla verdiğimiz çabalara karşı bir karalama kampanyası söz konusudur." değerlendirmesini yaptı. 

"İş birliğine devam edilecek"

Suriye’nin kuzeydoğusunda "güvenli bölgenin" oluşturulmasında ABD Başkanı Donald Trump'ın rolünün ne olduğu sorusuna ise Çavuşoğlu, "Bizim için ideal olan, bir güvenli bölge oluşturulması yönünde ABD ile iki müttefik gibi çalışmaktı. Üstelik ABD birliklerinin Suriye’den geri çekilmeleri sonrasında bir güvenli bölge fikri bizzat Başkan Trump’dan geldi. Bu bir yana, aylarca süren müzakerelere rağmen ABD'nin bu taahhüdü yerine getirebilecek durumda olmadığını görmek çok üzücü oldu. Durum böyle olunca yazgımızı kendi elimize almak zorunda kaldık ve ABD ile birlikte yapamadığımız güvenli bölgeyi oluşturmak amacıyla Barış Pınarı Harekatı’nı başlattık. Şimdi bir anlaşma var, iş birliğine devam edeceğiz." değerlendirmesinde bulundu.

"Ortak devriyeler başlayacak"

Çavuşoğlu, Barış Pınarı Harekâtı alanı boyunca sınıra 12 gözlem noktasının konuşlandırılacağını, Rusya ile varılan anlaşma kapsamında ise harekât alanının doğusunda ve batısında Kamışlı şehri haricinde sınırdan 10 kilometre derinlikte ortak devriyeler başlatacaklarını ifade etti. 

"Harekâtta kimyasal silah kullanılmadı"

Türkiye'nin konvansiyonel olmayan silah kullanımı suçlamalarını kabul etmediği hatırlatılan Çavuşoğlu, bu silahları Suriyeli milis güçlerin kullanmış olup olmadığı sorusuna şu yanıtı verdi:

"Ne Türk Silahlı Kuvvetleri ne de Suriye Milli Ordusu'nun cephanelerinde kimyasal, biyolojik ya da nükleer silahı vardır. Türkiye’nin terörle mücadele çabalarını karalamaya yönelik tamamen mesnetsiz suçlamalar söz konusudur."

Yorumlar (0)