Çavuşoğlu'ndan ABD açıklaması: Kim seçilirse seçilsin...

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) kim başkan seçilirse seçilsin Türkiye'nin herhangi bir ülkeye karşı sergilediği tutumu Amerikan yönetimine karşı da sergileyeceğini ifade etti. 

GÜNDEM 06.11.2020, 16:05
Çavuşoğlu'ndan ABD açıklaması: Kim seçilirse seçilsin...

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) gerçekleştirilen başkanlık seçimlerine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. 

Bakan Çavuşoğlu, Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) seçim ortamında gerginliklerin yaşandığını ve bölünmüşlüklerin meydana geldiğini belirterek, söz konusu ülkede daha önce yaşanan olaylar nedeniyle zaten bir gerginliğin bulunduğunu ifade etti. 

Çavuşoğlu, bu durum nedeniyle endişelendiklerini çünkü hiçbir ülkenin bu düzeyde bölünmesini ya da halkın bu şekilde ayrışmasını istemediklerini belirtti.

"İç meseleleri olduğu için fazla yorum yapamam"

Söz konusu durumun Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) iç meselesi olduğunu, bu nedenle fazla yorum yapmak istemediğini kaydeden Çavuşoğlu, yalnızca temennilerini dile getirdiğini ifade etti. 

"Az sayıda eyalet kaldı"

Çavuşoğlu, başkanlık seçimlerinde oy sayım işlemlerinin az sayıda eyalette henüz tamamlanmadığını hatırlatarak, posta aracılığıyla veya elektronik ortam üzerinden kullanılan oyların sayıldığını, bunun bir-iki gün daha sürebileceğini belirtti.

"Halkın kararına saygı duyulmalı"

Oy sayım işlemlerinin demokratik bir şekilde yapılmasını dilediğini aktaran Çavuşoğlu, hem Demokratların hem de Cumhuriyetçilerin itirazda bulunduğunu ve Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) yaşayanların verdiği karara herkesin saygı duyması gerektiğini ifade etti. 

"Siyaset üstü ilişkimiz var"

Çavuşoğlu, Türkiye'nin yalnızca Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) döneminde değil, önceki dönemlerde de hem Demokrat hem de Cumhuriyetçi yönetimler ile çalıştığını anımsatarak, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile kurulan ilişkilerin siyaset üstü olduğuna dikkat çekti. 

"İnişli-çıkışlı süreçlerden geçildi"

Hem Demokrat hem de Cumhuriyetçi yönetimler ile inişli-çıkışlı süreçlerden geçildiğini aktaran Çavuşoğlu, mevcut yönetimin darbe girişimi sürecinde Türkiye'ye karşı ağır ifadeler kullandığını ancak sonuç olarak dört senedir bir şekilde Trump yönetimi ile çalışmak ve iş birliği yapmak için çaba harcandığını belirtti.

Çavuşoğlu, iş birliğinin sağlanamadığı zamanlarda da inişler, çıkışlar ve gerilimlerin meydana geldiğine dikkat çekti. 

"Kimin seçildiği önemli değil"

Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) kim başkan seçilirse seçilsin Türkiye'nin herhangi bir ülkeye karşı sergilediği tutumu Amerikan yönetimine karşı da sergileyeceğini aktaran Çavuşoğlu, seçimlerden sonra gelecek yönetimin iki ülke arasındaki ilişkileri etkileyebileceğini söyledi.

Çavuşoğlu, iki bakan veya iki devlet başkanı arasında kurulan ilişkilerin ülkeler arasındaki ilişkileri olumlu veya olumsuz etkileyebileceğini ifade etti. 

"Erdoğan ile Trump arasında dostluk ilişkisi var"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump arasında samimi bir ilişkinin olduğunu ve bu durumun en sıkıntılı zamanlarda bile yarar getirdiğini belirten Çavuşoğlu, S-400 ve F-35 krizinin yaşandığı günlere işaret etti.

Çavuşoğlu, FETÖ meselesinde hem önceki hem de mevcut yönetim ile bir sonuca varılamadığını kaydederek, terör örgütü PKK meselesinde de sorunların devam ettiğini hatırlattı. 

"İlişkilerimizi geliştirmek istiyoruz"

Türkiye'nin Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile ilişkilerini geliştirmek için her zaman samimi bir tavır içerisinde olacağını aktaran Çavuşoğlu, problemlerin çözüme kavuşturulabilmesi için hamlede bulunulacağını, aynı tutumu Washington yönetiminden de beklediğini söyledi. 

Yorumlar (0)