Çavuşoğlu: Kazmayı vurduğumuz zaman tarih değişecek

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kanal İstanbul'a kazma vurulduğu zaman dünyada denizcilik ve ulaşım bakımından tarihin değişeceğini vurguladı.

GÜNDEM 01.12.2019, 13:14 01.12.2019, 13:47
Çavuşoğlu: Kazmayı vurduğumuz zaman tarih değişecek

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Antalya'da AK Parti Gençlik Kolları Akdeniz Bölge Toplantısının açılışında önemli açıklamalarda bulundu.

Bakan Çavuşoğlu, "Kanal İstanbul'a kazmayı vurduğumuz zaman, dünyada denizcilik ve ulaşım bakımından tarih değişecek, dönüm noktası olacak." dedi. 

Kanal İstanbul nedir?

Kanal İstanbul, İstanbul'da gerçekleştirilmesi düşünülen bir su yolu projesidir. 2011'de dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "çılgın proje"si olarak medyaya yansıyan projenin ismi, içeriği ve yeri uzun süre gizli tutuldu. 27 Nisan 2011'de Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısı ile projeye ilişkin temel bilgiler duyuruldu.

Projenin özellikleri nelerdir?

Kanal İstanbul, şehrin Avrupa Yakası'nda uygulamaya geçirilecek. Karadeniz ile Akdeniz arasında alternatifsiz bir geçit olan İstanbul Boğazı'ndaki gemi trafiğini rahatlatmak amacıyla Marmara Denizi ile Karadeniz arasında yapay bir su yolu açılacak. 

Kanalın uzunluğunun 40-45 kilometre, genişliğinin yüzeyde 145-150 metre, tabanda ise yaklaşık 125 metre olacağı biliniyor. Suyun derinliği ise 25 metre olacak. Söz konusu kanalla birlikte İstanbul Boğazı, tanker trafiğine tamamen kapanacak. İstanbul'da iki yeni yarımada ve bir yeni ada oluşacak.

453 milyon metrekareye kurulacağı düşünülen Yeni Şehir'in 30 milyon metrekaresini Kanal İstanbul oluşturuyor. Diğer alanlar 78 milyon metrekare ile havaalanı, 33 milyon metrekare ile Ispartakule ve Bahçeşehir, 108 milyon metrekare ile yollar, 167 milyon metrekare ile imar parselleri ve 37 milyon metrekare ile ortak yeşil alanlara tahsis edildi. 

Projenin etüt çalışması iki yıl boyunca devam edecek. Çıkarılan topraklar, büyük bir havalimanı ve liman yapımında kullanılacak, taş ocaklarının ve kapatılan madenlerin doldurulması için faydalanılacak. Projenin maliyetinin 10 milyar doların üzerinde olabileceği ifade ediliyor. 


 

Yorumlar (0)