Çavuşoğlu: İsveç ve Finlandiya bir karar verecek

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İtalyan mevkidaşı Antonio Tajani ile yaptığı görüşmenin ardından ortak basın toplantısında soruları yanıtladı. İsveç'in başkenti Stockholm'de gerçekleştirilen terör propagandası hakkında konuşan Çavuşoğlu, "Hem nefret suçu hem de ırkçılık. İsveç'in sorumluluğu var, bundan kaçamaz. İsveç ve Finlandiya bir karar verecek. Ya buna göz yumacaklar ya da mücadele edecekler." dedi.

GÜNDEM 13.01.2023, 19:53 Hakan Öksüz
Çavuşoğlu: İsveç ve Finlandiya bir karar verecek

İtalya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Antonio Tajani ile görüşen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, daha sonra ortak basın toplantısında kameraların karşısına geçti. İtalyan mevkidaşı ile iki ülke arasındaki ilişkileri masaya yatırdıklarını çıklayan Çavuşoğlu, güncel konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

"Hem nefret suçu hem de ırkçılık"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun gündemindeki konulardan biri, İsveç'in başkenti Stockholm'de terör örgütü destekçileri tarafından gerçekleştirilen provokasyon gösterisiydi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'a benzetilen bir kuklanın, tarihi belediye binası önünde toplanan terör örgütü PKK/YPG sempatizanları tarafından ateşe verildiğini hatırlatan Çavuşoğlu, "Nefret suçunun yanı sıra ırkçı bir eylem. İsveç, bununla mücadele etmeli." ifadelerini kullandı.

"İsveç'in sorumluluğu var, bundan kaçamaz"

Terörle mücadele kapsamında İsveç'in anayasasında ve bazı kanunlarda değişikliğe gittiğine vurgu yapan Çavuşoğlu, "Aslında bu nefret suçu içeren eylemle mücadele etmek için o kanunlara bile gerek yok. Açıkça ırkçılık ve nefret suçu var. Bu eylem kentin göbeğinde, belediyenin hemen önünde gerçekleşiyor. İsveç'in sorumluluğu var, bundan kaçamaz. Sadece eylemi kınayarak bu işten sıyrılamazlar. İsveç ve Finlandiya, NATO üyelik sürecinin başlatılması için terörle ilgili bazı kanunlarını değiştireceğine dair söz verdi. Bu yükümlülükleri yerine getirmeliler." dedi.

"Maalesef İsveç'teki faaliyetlerini sürdürüyorlar"

Değişen kanunlara rağmen terör örgütlerinin İsveç'teki faaliyetlerini sürdürdüğüne işaret eden Çavuşoğlu, "Terör örgütleri burada para topluyor ve insan devşiriyor. Herhangi bir sıkıntıyla karşılaşmadan propagandalarına devam ediyorlar. Terör örgütü sempatizanları, İsveç ile Finlandiya'nın NATO'ya üye olmasını istemiyor. Bunun engellemek için her türlü provokasyonu yapıyorlar. İsveç ve Finlandiya bir karar verecek. Terör örgütlerine karşı mı gelecekler, yoksa NATO üyelik sürecini baltalamaya çalışan teröristlere göz mü yumacaklar? Bunun kararını verecekler." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)