Çavuşoğlu İsrail’de konuştu: İki devletli çözümden yanayız

Türkiye, 15 sene sonra ilk kez dışişleri bakanları düzeyinde İsrail’e ziyaret gerçekleştirdi. İsrailli mevkidaşı Yair Lapid ile görüşen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, önemli mesajlar verdi. 

GÜNDEM 25.05.2022, 13:21 25.05.2022, 17:40
Çavuşoğlu İsrail’de konuştu: İki devletli çözümden yanayız

İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid ile yapılan görüşmede Filistin sorunu da ele alındı. Bakan Çavuşoğlu, bölgede iki devletli bir çözümün önemine vurgu yaparak, “İki devletli bir çözümün bölgedeki barışın sağlanmasında tek yol olduğuna inanıyoruz” ifadelerini kullandı. 

“Türkiye’nin Kudüs’le ilgili hassasiyetini ilettim”

Gerçekleştirilen görüşmede Türkiye’nin İsrail-Filistin ilişkilerine yönelik beklentilerini de dile getirdiğini belirten Çavuşoğlu, “Kudüs konusunda da özel bir görüşmemiz oldu. Türkiye’nin Kudüs’le ilgili hassasiyetini ve ülkemiz açısından önemini Sayın Yair Lapid’e ilettim” şeklinde konuştu. 

“İki ülke arasındaki ortak ticaret hacmini daha üst seviyelere çıkarmak istiyoruz”

Türkiye-İsrail ilişkileri üzerine de değerlendirmelerde bulunan Bakan Çavuşoğlu, “İki ülke arasındaki ortak ticaret hacmini daha üst seviyelere çıkarmak istiyoruz. Bu konuda kararlıyız. İsrail hükümeti ile pozitif konular üzerine görüşmeleri yoğunlaştırmak istiyoruz. Bu şekilde iki ülke arasındaki anlaşmazlıkları da yapıcı biçimde ele alma imkânı doğabilir” dedi. 

“Çeşitli anlaşmazlıklara rağmen iki ülke arasındaki diyaloğun sürmesi önemlidir”

Yair Lapid ile ortak basın toplantısı düzenleyen Mevlüt Çavuşoğlu, Batı Kudüs’te heyet arası gerçekleştirilen görüşmelerin olumlu geçtiğini dile getirerek, “Çeşitli anlaşmazlıklara rağmen iki ülke arasındaki diyaloğun sürmesi önemlidir. İki ülke, birbirinin hassas noktalarına dikkat ederek, saygı çerçevesinde ilişkilerini sürdürmeliler. Türkiye-İsrail ilişkileri yalnızca iki ülke için değil, tüm bölge için büyük kazanımları beraberinde getirecek önemdedir” ifadelerini kullandı. 

“İsrail hükümeti ile pozitif konular üzerine görüşmeleri yoğunlaştırmak istiyoruz”

İsrail heyeti ile gerçekleştirilen görüşmede bölgesel konuların da ele alındığını belirten Çavuşoğlu, “Heyetler arasında fikir alışverişinde bulunduk. İsrail hükümeti ile pozitif konular üzerine görüşmeleri yoğunlaştırmak istiyoruz. Bu şekilde iki ülke arasındaki anlaşmazlıkları da yapıcı biçimde ele alma imkânı doğabilir. Ramazan ayı döneminde iki ülkenin devlet başkanları seviyesinde diyalog kurması son derece önemliydi. Bölgede barışa zemin hazırlamak için önemli bir girişim olmuştur” dedi. 

“İsrail ile olan ilişkilerimize yeni bir boyut kazandırmak istiyoruz”

Türkiye ve İsrail arasındaki birimler arasında teknik toplantıların yeniden hız kazanacağını dile getiren Çavuşoğlu, “Bu altyapıyı ve çalışma ortamını yeniden tesis etmek konusunda İsrailli yetkililer ile hemfikiriz. Bizler, İsrail ile olan ilişkilerimize yeni bir boyut kazandırmak istiyoruz. İlerleyen süreçte farklı mekanizmaları da devreye sokarak, sivil havacılık hususunda gerekli görüşmeleri tekrar başlatma konusunda uzlaşıya vardık” şeklinde konuştu. 

“İsrail ve Türkiye, birbirlerinin en çok ticaret faaliyeti yürüttüğü 10 devlet arasında yer alıyor”

İki ülkenin coğrafi konumları itibariyle doğal ticari ortak olduğunu dile getiren Çavuşoğlu, “İsrail ve Türkiye, birbirlerinin en çok ticaret faaliyeti yürüttüğü 10 devlet arasında yer alıyor. Yaşadığımız sıkıntılı pandemi sürecine rağmen, bazı anlaşmazlıklarımıza ve görüş farklılıklarımıza rağmen, iki ülke arasındaki ticaret hacmi istikrarlı bir şekilde artış göstermeyi sürdürmüştür” ifadelerini kullandı. 

“Pek çok alandaki ikili işbirliğimizde önemli gelişme bekliyoruz”

İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid ise yaptığı açıklamada, Türkiye ile pek çok alanda ikili ilişkileri güçlendirmek istediklerini belirterek, “Türkiye ile yalnızca güvenlik ve siyasi alanda değil, pek çok alandaki ikili işbirliğimizde önemli gelişme bekliyoruz. Sayın Çavuşoğlu ile iki ülke arasındaki ortak ekonomik komisyon hamlesini yeniden canlandırmak için uzlaşıya vardık” şeklinde konuştu. 

“15 sene sonra ilk kez Türkiye’den dışişleri bakanı düzeyinde bir konuk ağırlıyoruz”

Pandemi süreci ve yaşanan bazı siyasi gerginliklere rağmen Türkiye-İsrail ilişkilerinin geliştiğine vurgu yapan Lapid, “Bu ziyareti önemini görüyoruz. 15 sene sonra ilk kez Türkiye’den dışişleri bakanı düzeyinde bir konuk ağırlıyoruz. Bu ziyaret iki ülke arasındaki pek çok konuda yeni gelişmelerin yaşanmasına sebep olacaktır. Bunu samimi şekilde arzuluyoruz” dedi. 

“İki ülkenin de çeşitli küresel ve bölgesel avantajları bulunuyor”

Türkiye ve İsrail arasındaki bölgesel iş birliğinin önemine dikkat çeken Lapid, “İki ülkenin de çeşitli küresel ve bölgesel avantajları bulunuyor. Şüphesiz bunlardan iki ülke de faydalanmak isteyecektir. Sayın Çavuşoğlu’nun bu ziyareti ile birlikte Türkiye-İsrail arasındaki ekonomik komisyon girişimini yeniden canlandırma konusunda uzlaşıya varmak çok önemliydi. İki ülke arasında yeni bir sivil havacılık anlaşması için elimizden gelen gayreti göstereceğiz” ifadelerini kullandı. 

“Bugün Türkiye-İsrail ilişkileri adına yeni bir çerçeve çizilmiştir”

İsrail halkının Türkiye’ye büyük bir sempatisi olduğunu dile getiren Lapid, “İsrail’den her gün onlarca uçak havalanıyor ve Türkiye’ye iniş yapıyor. İkili ilişkilerin daha üst seviyelere taşınması, halklarımızın da yüzünü güldürecektir” dedi. Ziyaret sebebiyle Mevlüt Çavuşoğlu’na teşekkür eden Lapid, “Üretken ve samimi bir diyalog sağlayan başta Sayın Çavuşoğlu olmak üzere tüm yetkililere teşekkürlerimizi sunuyorum. Bugün Türkiye-İsrail ilişkileri adına yeni bir çerçeve çizilmiştir” şeklinde konuştu. 

Yorumlar (0)