Çavuşoğlu: Irak başka ülkelerin çatışma alanı olmamalı!

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Iran, İran ve ABD arasında yaşanan gerilime ilişkin, "Pek çok liderle görüşmeler yaptık, ziyaretlerimiz oldu. Komşu Irak başka ülkelerin çatışma alanı olmamalı." dedi.

GÜNDEM 15.01.2020, 14:26 15.01.2020, 15:29
Çavuşoğlu: Irak başka ülkelerin çatışma alanı olmamalı!

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin kolay bir coğrafyada bulunmadığını vurgulayarak, "Yeni bir dünya savaşına sebep olmadan inandığımız değerleri savunmamız gerekiyor. Böyle bir ortamda Türkiye olarak girişimci ve insanı bir dış politika benimsiyoruz. yeri geldiğinde sahadaki mücadelenin dünya barışına katkı sağladığını görüyoruz." dedi.

"İki süper güçle masaya oturduk"

Barış Pınarı Harekâtı'nın Türkiye için yalnızca bir güvenlik kaygısı operasyonu olmadığına dikkat çeken Çavuşoğlu, "Yanı başımızdaki ülkeler için de olumlu sonuçları olmuştur. Harekat başladıktan sonra iki süper güçle, önce ABD sonra Rus ortaklarımızla masaya oturduk." ifadelerini kullandı.

"Doğu Akdeniz'de bizsiz bir anlaşma olamaz"

Çavuşoğlu, Doğu Akdeniz gerilimine ilişkin, "Hep tek taraflı girişim yapmayın çağrısı yapıyoruz. Yunanistan başta olmak üzere deniz yetki alanlarını belirlemek üzere mutabakat imzalamaya açığız. Yeter ki Türkiye dışlanmasın. Doğu Akdeniz'de en uzun sınırları olan ülke biziz, bizsiz bir anlaşma olamaz. Bu çağrılarımıza rağmen Türkiye'yi dışlama çabaları devam etmiştir. Önümüzdeki süreçte bu alanlarda çabalarımızı sürdüreceğiz." diye konuştu.

"Libya'da ateşkes istiyoruz"

Libya'da ateşkes ve kalıcı bir siyasi çözüm istendiğini kaydeden Çavuşoğlu, "Barış ve kalıcı çözüm için çabalarımızı sürdüreceğiz." dedi.

"Hafter ateşkese hazır olmadığını gösterdi"

Çavuşoğlu, Berlin Zirvesi'ne Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in de katılacağını aktararak, "Hafter tarafından gelen değişiklik önergelerini uzlaşı olsun diye kabul ettik. Hafter siyasi çözüme, ateşkese hazır olmadığını gösterdi. İç savaş, Trablus içinde sokak savaşına dönerse bu iş Libya'nın bölünmesine kadar gidebilir. Umarım Berlin'den olumlu bir sonuç çıkar. Siyasi çözüme ulaşıncaya kadar BM'nin çabalarına destek vereceğiz. " açıklamalarını yaptı.

"Yaklaşık 9 milyon Suriyeliye yardım ulaştırıyoruz"

Suriye'de hem sahada hem masada yoğun çaba sarf edildiğini vurgulayan Çavuşoğlu, "Örnek bir ülkeyiz. Yaklaşık 9 milyon Suriyeliye yardım ulaştırıyoruz." şeklinde konuştu. 

"Gerilimi azaltmak için çaba harcıyoruz"

Çavuşoğlu, Irak, İran ve ABD arasındaki gerilimi azaltmak için yoğun çaba harcandığını belirterek, "Pek çok liderle görüşmeler yaptık, ziyaretlerimiz oldu. Komşu Irak başka ülkelerin çatışma alanı olmamalı. Ülkeler arasında tercih yapmak zorunda kalmamamız lazım. Hiçbir ülkenin de ya bura ya ora, tarafını seç dememesi lazım." ifadelerini kullandı. 

Yorumlar (0)