Çavuşoğlu duyurdu: İlk toplantı 26 Ağustos'ta

Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye ile İsveç ve Finlandiya arasında bu iki ülkenin NATO'ya katılım sürecine dair oluşturulan ortak mekanizma toplantısının ilkinin 26 Ağustos tarihinde gerçekleştirileceğini kaydetti.

GÜNDEM 11.08.2022, 20:19
Çavuşoğlu duyurdu: İlk toplantı 26 Ağustos'ta

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, 13'üncü Büyükelçiler Konferansı'nın son gününde kapanış konuşması gerçekleştirdi. 

"Suriye rejimi ile muhalefeti anlaştırmamız gerekiyor"

Çavuşoğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar ise şu şekilde: 

"Suriye'ye yönelik operasyonlarda hiçbir ülkeyle takvim oluşturmayız. Operasyon başladığı zaman gerekli bilgileri aktarıyoruz. Bizim hedefimiz teröristleri temizlemek. Bu yüzden operasyon yapıyoruz. 

Suriye rejimi ile muhalefeti anlaştırmamız gerekiyor. Aksi durumda kalıcı barış tesis edilemez. Bunu her fırsatta söylüyoruz. Türkiye'deki Suriyelilerin ülkelerine dönebilmeleri için kalıcı barışın sağlanması gerekiyor. Ülkenin tekrar inşası için de barış ortamı şart. 

İstihbaratlar dışında Suriye rejimiyle herhangi bir temasımız mevzubahis değil. Rusya uzun bir süredir Cumhurbaşkanımız ile Esad'ı görüştürmek istedi. Cumhurbaşkanımız ise istihbaratların görüşmesinin yararlı olacağını ifade etti. İstihbaratlar arasındaki görüşmelerde pek çok husus gündeme geliyor. Bir süre ara verilen bu görüşmeler yeniden başladı. 

"Suriye Dışişleri Bakanı ile ayaküstü görüştüm"

Belgrad'daki Bağlantısızlar Toplantısı'nda diğer bakanlarla sohbet ettiğim esnada Suriye Dışişleri Bakanı ile de ayaküstü bir sohbetim oldu. Suriye rejimi ile Suriyeli muhalifler arasındaki barışa destek oluruz. Suriye'nin toprak bütünlüğü destekliyoruz çünkü Türkiye'yi direkt olarak etkiliyor. Bizim Suriye topraklarında asla gözümüz yok. 

PKK/YPG'nin tek amacı Suriye'yi parçalamak. Bunu engellemek için kuvvetli bir yönetim gerekiyor, ülkenin her yerine hakim olabilecek bir irade gerekiyor. 

"İlk toplantı 26 Ağustos'ta"

İsveç ve Finlandiya ile imzaladığımız üçlü mutabakatta taahhüt edilenler henüz yerine getirilmiş değil. Bu yönde atılmış bir adım da görmedik. Artık somut adımlar görmek istiyoruz. Somut adımların takibi için Finlandiya ve İsveç'in önerisiyle bir mekanizma kuruldu. 26 Ağustos'ta ilk toplantı yapılacak."

Yorumlar (0)