Çavuşoğlu Doha'da noktayı koydu

Ülkemizin gereksinim duyması sebebiyle S-400'leri ABD ve müttefiklerinden satın almayı tercih ettiğini belirten Mevlüt Çavuşoğlu, "Fakat oradan alamıyorsak o halde bunu başka bir kaynaktan bulmamız gerekiyor. Rusya'dan S-400'leri satın altık ve sözleşmeleri tamamladık. S-400'leri Ukrayna'ya vermemiz söz konusu değil." dedi.

GÜNDEM 26.03.2022, 19:15
Çavuşoğlu Doha'da noktayı koydu

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Katar’ın başkenti Doha’da gerçekleştirilen Doha Forumu'nun 'Newsmaker' oturumunda, gündeme dair soruları cevapladı.

Ülkemizin S-400 hava savunma sistemlerinin sonraki neslini alması hususunda masada olup olmadığına dair soruya Çavuşoğlu, S-400'leri satın aldıklarını ve sözleşmelerin tamamlandığını dile getirdi.

Çavuşoğlu, ABD basınında yer alan 'Türkiye S-400' hava savunma sistemlerini Ukrayna'ya versin' yönündeki haberlerin gerçek dışı olduğunun altını çizerek, "Bu konu kesinlikle masada değildir." şeklinde konuştu.

Ülkemizin gereksinim duyması sebebiyle S-400'leri ABD ve müttefiklerinden satın almayı tercih ettiğini belirten Çavuşoğlu, "Fakat oradan alamıyorsak o halde bunu başka bir kaynaktan bulmamız gerekiyor." dedi.

"SAMP-T füze savunma sistemi de görüşüldü"

Çavuşoğlu, ülkemizin Rusya'ya olan doğal gaz bağımlığının 4 sene evvel yüzde 51'ken an itibarıyla yüzde 40'ın altına düştüğüne işaret ederek, yeni enerji kaynaklarına ulaşıp çeşitlendirme hususunda sıkı çalışmalarının olduğunu ve şu anki durumda yenilenebilir enerjiye yönelik yatırım yaptıklarını ifade etti.

Savunma sanayisi hususuna da değinen Türkiye Dışişleri Bakanı, ülkemizin kendi savunma sanayisi gereksiniminin yüzde 70'inden fazlasını Türkiye'nin kendi karşıladığını söyledi.

Diğer yandan Çavuşoğlu, hava savunma sistemi üzerinde de çalışma yaptıklarını aktararak, bu süreçte hava savunma sistemi gereksinimini karşılamak adına farklı alternatifleri değerlendirdiklerini kaydetti.

Çavuşoğlu, NATO Olağanüstü Liderler Zirvesi esnasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İtalya ve Fransa liderleriyle görüşmelerinde İtalya ve Fransa ortaklığındaki Eurosam Konsorsiyumu tarafından geliştirilen SAMP-T füze savunma sistemi hususunda da görüşüldüğünü kaydederek "Şimdi bu iki ülke aslında bu kapsamda ortak üretimi ülkemizde gerçekleştirme hususunda daha ciddi düşünüyorlar." diye konuştu.

Yorumlar (0)