Çavuşoğlu Diyarbakır'da: "Çadırda kalmalarına gönül razı gelmiyor"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Diyarbakır'ın merkez Yenişehir ilçesinde kurulan çadır kenti ziyaret etti. Kurulan çadırlardan bazılarının boş kaldığını kaydeden Çavuşoğlu, "Vatandaşlarımızın 1 yıl boyunca çadırda kalmasına gönül razı gelmiyor. Binalar inşa edilene kadar duşu ve banyosu olan konteynerlerde kalmalarını arzu ediyoruz. Bunun için konteyner kent kurulacak." ifadelerini kullandı.

GÜNDEM 04.03.2023, 15:55 Hakan Öksüz
Çavuşoğlu Diyarbakır'da: "Çadırda kalmalarına gönül razı gelmiyor"

Diyarbakır'ın merkez Yenişehir ilçesindeki çadır kente ziyarette bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, depremzedelerle bir araya geldi. 

Yapılan çalışmalara ilişkin bilgi alan Çavuşoğlu, "GAMER'de (Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi Başkanlığı) kent merkezinde hasar tespit çalışmaları sona ermek üzere. Yeni konutların inşa edileceği yerler belirlendi. Zemin etüt çalışmalarının da bitmek üzere olduğunu öğrendim. Cumhurbaşkanımız Erdoğan, konut inşasının bir yıl içinde bitirileceğinin sözünü vermişti. Konutların teslim edilmesine kadar vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını karşılamak, devletin sorumluluğudur." dedi.

"1900 çadır kuruldu, bazıları boş"

Depremzedeler için kurulan geçici barınma alanları alan çadır kentleri gezdiğini kaydeden Bakan Çavuşoğlu, "Burada kurulan çadır sayısının 1900 olduğunu öğrendim. Halen daha boş kalan çadırlar varmış. Depremzede vatandaşların ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için sağlık, market, ibadet yeri ve çocuklar için oyun alanları kuruldu. Duş ihtiyacının karşılanabilmesi için imkan sağlandı." ifadelerini kullandı.

"Konular inşa edilene kadar vatandaşlarımız konteynerlerde yaşayacak"

"Her şeye rağmen vatandaşlarımızın 1 yıl boyunca çadırda yaşamasına gönül razı gelmiyor." diyen Çavuşoğlu, "Konteyner şehirleri bu düşünceyle kuruyoruz. Diyarbakır'da konteyner kentin kurulacağı alan belirlendi. Kalıcı konutlar inşa edilene kadar vatandaşlarımız buralarda yaşayacak. Bu konteynerlerin içinde banyo ve mutfak var. Depremler nedeniyle Diyarbakır'da 411 vatandaşımız hayatını kaybetti. Dünya üzerinde görülen en büyük afetlerden birini yaşıyoruz. Milletimiz ve devletimiz güçlüdür, bunu da atlatacaktır." değerlendirmesinde bulundu.  

"Azerbaycan'dan gelen ekip 'en son biz gideceğiz' dedi"

Yurt dışından gelen yardımlar nedeniyle teşekkürlerini ileten Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Azerbaycan arama kurtarma ekibinin halen daha sahada olduğunu kaydetti. Diğer ülkelerden gelen ekiplerin canla başla çalıştıktan sonra görevlerini tamamlayarak ayrıldıklarına değinen Çavuşoğlu, "Azerbaycan'dan gelen ekip dönmek istemedi. 'En son ayrılan biz olacağız.' dediler. Şu an sahada 491 arama kurtarma ekibi var." diye konuştu.

Yorumlar (0)