Çavuşoğlu: “Buça’daki insanlık dramı müzakerelere gölge düşürdü”

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, NATO toplantısının ardından Brüksel’de basın toplantısı düzenledi. Buça’da yaşanan sivil katliamı hakkında konuşan Çavuşoğlu, o görüntülerin Rusya ve Ukrayna arasındaki müzakerelere gölge düşürdüğünü dile getirdi. Çavuşoğlu ayrıca Ukrayna’da hala 30 civarında Türk vatandaşının bulunduğunu da kaydetti.

GÜNDEM 07.04.2022, 17:15 08.04.2022, 10:14
Çavuşoğlu: “Buça’daki insanlık dramı müzakerelere gölge düşürdü”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Brüksel’de düzenlenen NATO Dışişleri Bakanları toplantısına katıldı. Toplantının ardından basın açıklaması düzenleyen Çavuşoğlu’nun konuşmasından öne çıkanlar şu şekildeydi: “Müzakere sürecinde en önemli ve büyük ilerleme İstanbul’da kaydedildi. Dolmabahçe’deki müzakerede üçlü toplantı yapmak konusunda mutabık kaldık. Ancak Buça’da yaşanan sivil katliamı, ülkeler arasındaki müzakere sürecine gölge düşürdü. Türkiye olarak Buça’dan gelen görüntüleri tahammül edilemez buluyoruz. Bu görüntüler insanlık dışıdır. Bu konuda Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba ile görüştük. Öte yandan Mariupol’den deniz yoluyla tahliye konusunda Rusya ve Ukrayna ile görüşüyoruz. Tahliyelerin denetimli şekilde sürdürülmesi gerektiğini düşünüyoruz. Ukrayna’da şu anda 30 civarında vatandaşımız ve aileleri var. Kendilerini en kısa sürede oradan tahliye etmek istiyoruz. Ayrıca iki ülkenin liderlerinin Ankara ya da İstanbul’da görüşme kaydetmesi konusunda daha önce görüşmüştük. Ülkelerin bu konuda hala aynı fikirde olduğunu biliyoruz.”



Yabancı liderler ile görüşmeleri hakkında

“Savaş konusunda ilkeli tavır sergiledik. Bu toplantıda tüm adımlarımız hakkında bilgilendirmelerde bulunduk. Sayın Kuleba, arabuluculuk rolümüz için bize teşekkürlerini iletti. Diğer yabancı ülkelerin temsilcileri de teşekkürlerini ilettik. Bugünkü toplantıda 39 ülke vardı. Görüşülen konulardan biri de Finlandiya ve İsveç’in NATO üyesi olarak kabul edilmesiydi. Bu konudaki fikirlerimizi aktardık. İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss ile de görüştük. İngiltere’nin Türkiye’ye ihracat kısıtlamasını kaldırdığını buradan paylaşmak istiyorum. Türkiye olarak İngiltere ile aramızdaki enerji, savunma ve askeri alanlardaki iş birliğini geliştirmeyi amaçlıyoruz. Bugünkü toplantıda gördüğümüz kadarıyla ülkelerin Türkiye’ye bakış açıları büyük oranda değişmiş durumda. F-16’lar konusunda ABD ile görüşme kaydettik. Bize hala, Rusya’dan aldığımız S-400’ler konusunda rahatsız olduklarını ifade ediyorlar. Biz de bizim rahatsız olduğumuz konuları dile getirdik. Mesela Suriye’deki PKK YPG’nin desteklenmesi gibi… ABD Dışişleri Bakanı Sayın Blinken beni 18 Mayıs’ta görüşmek üzere ABD’ye davet etti. Burada daha ayrıntılı görüşeceğiz. Mısır ile ilişkilerimizi normalleştirmek konusunda da önemli adımlar atıyoruz. İki ülke şu anda maslahatgüzarlar düzeyinde birbirlerini temsil ediyor. Şu anda yeni bir arkadaşımızı göreve atayacağız. Yarın bir gün elçilik açmaya da karar verebiliriz.”

Yorumlar (0)