Çavuşoğlu: Biz başarıyoruz, Yunanistan çileden çıkıyor!

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kraliçe 2. Elizabeth'in cenaze töreninden Yunanistan Başbakanı Miçotakis'in Türkiye aleyhinde sarf ettiği sözlere, İsrail'e büyükelçi atanmasından Azerbaycan-Ermenistan gerilimine dair gündemin önemli konuları hakkında konuştu. Miçotakis'in Türkiye aleyhine kullandığı ifadelere tepki gösteren Çavuşoğlu, "Uluslararası alanda elde ettiğimiz başarılar, Yunanistan'ı çileden çıkarıyor." dedi.

GÜNDEM 14.09.2022, 17:06 16.09.2022, 11:43 Hakan Öksüz
Çavuşoğlu: Biz başarıyoruz, Yunanistan çileden çıkıyor!

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, gündemin sıcak konularına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Son zamanlarda yaptığı açıklamalarla Doğu Akdeniz'de gerilimi yükselten Yunanistan Başbakanı Miçotakis'e tepki gösteren Çavuşoğlu, "Uluslararası alanda elde ettiğimiz başarılar, Yunanistan'ı çileden çıkarıyor. Rusya'ya uygulanan yaptırımlara katılmamamızı sürekli gündeme taşıyorlar. Birleşmiş Milletler toplantısında Yunanistan ile görüşmek gibi bir planımız yok." diye konuştu.

Kraliçe 2. Elizabeth'in cenaze töreni

Bakan Çavuşoğlu, Kraliçe 2. Elizabeth'in cenaze törenine Türkiye'den kimin katılacağına ilişkin de bilgi verdi. Cenaze töreninin, İngiltere'nin başkenti Londra'da 19 Eylül Pazartesi günü gerçekleştirileceğini hatırlatan Çavuşoğlu, "Türkiye'yi temsilen cenazeye ben katılacağım." ifadelerini kullandı. 

Finlandiya ve İsveç ile yapılan anlaşma

Finlandiya ve İsveç ile imzalanan üçlü muhtıra hakkında da konuşan Bakan Çavuşoğlu, "Son derece kesin şekilde belirlenen bazı yükümlülükler var. Yerine getirilip getirilmediğini takip edeceğiz. Bunun için kanun değişikliğine gidecekler. Bazı siyasetçiler 'Şu anki yasalarımız buna izin vermiyor.' demesin. Mevcut yasanın değiştirilmesi gerektiğini anlaşmada zaten belirtmiştik." dedi.

İsrail'e büyükelçi atanması ve F-16 konusu

Bakan Çavuşoğlu, İsrail'e büyükelçi atanması konusu hakkında da konuştu. Buna ilişkin kararname taslağının çoktan hazırlandığına değinen Çavuşoğlu, "Son derece kapsamlı bir kararname olacağını söyleyebilirim. Söz konusu taslağı Cumhurbaşkanımıza arz edeceğiz." ifadelerini kullandı. F-16 savaş uçaklarının teslimatına ilişkin son durumdan bahseden Çavuşoğlu, "Teknik ya da siyasi düzeyde bir problem mevcut değil." şeklinde konuştu.

Azerbaycan-Ermenistan gerilimi

Önceki günlerde Azerbaycan ile Ermenistan sınırında çıkan çatışmalar da Çavuşoğlu'nun gündemindeydi. Azerbaycan'ı sonuna kadar desteklediklerini belirten Çavuşoğlu, "Bu çatışmalar doğal olarak canımızı sıktı. Ermenistan, son günlerdeki provokatif eylemlerini sonlandırmalı. Ermenistan ile Türkiye arasındaki görüşmeler ikili düzeyde sürüyor. Bu görüşmelerin ne boyutta devam edeceği, Azerbaycan ile yakından ilgili." dedi.

Yorumlar (0)