Çavuşoğlu, BAE'li mevkidaşıyla görüştü

Bakan Çavuşoğlu, BAE (Birleşik Arap Emirlikleri) Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayid Al Nahyan ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Çavuşoğlu, Sırbistanlı mevkidaşı ile gerçekleştirdiği ortak basın toplantısında ise 'yeni bir göç krizinin muhtemel' olduğunu söyledi.

GÜNDEM 31.08.2021, 20:11 01.09.2021, 09:14
Çavuşoğlu, BAE'li mevkidaşıyla görüştü

Dışişleri Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen bilgilendirmeye göre, Çavuşoğlu ile BAE'li mevkidaşı Nahyan'ın görüşmesinde Türkiye ile BAE ilişkileri ele alındı.



Sırp mevkidaşı ile ortak açıklama

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Sırbistan Dışişleri Bakanı Nikola Selakoviç ile yaptığı ortak açıklamada, özellikle göç krizine ve Afganistan'dan tahliyelere değindi.

"Kapsayıcı bir hükümet kurulmasını istiyoruz"

Çavuşoğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar ise şu şekilde: 

"Afganistan konulu G7 Dışişleri Bakanları Toplantısı'na iştirak ettik. Ülkemizin her alanda olduğu gibi bölgesel hususlarda da büyük rolü olduğunu görüyoruz. Afganistan'da kapsayıcı bir hükümet kurulması en büyük isteğimiz.

Afganistan'da nasıl bir hükümet kurulacağını görmemiz lazım. Dünyada yeni bir göç krizi oluşabilir. Afganistan'da insanların evlerinde kalması için gerçekleştirilebilecek yardımlar ve düzensiz göç dalgasının önlenmesi için gerekli olan adımları ele aldık.

"Yeni bir göç krizinin oluşması muhtemel"

Havaalanının işletilmesi ve tahliyeler söz konusu, teknik kısımlar dışında bazı durumlar da söz konusu. DEAŞ'ın saldırılarına da şahit olduk. İnsani durum hususunda, açlık hususunda problem var. İnsani yardımları ulaştırdığımız esnada onların güvenliğinin sağlanması da büyük önem arz ediyor. Öte yandan göç krizi var, yeni bir göç krizinin oluşması muhtemel. Düzensiz göçün önlenmesi için alınması gereken tedbirleri de konuştuk. 

"Ticaret hacmimiz artıyor"

İki ülke arasındaki ticaret hacmi artıyor. Bizim lehimize biraz açık var fakat buradaki yatırımlarla açığı kapatmak için çaba sarf ediyoruz. Yatırımlarımız, 250 milyon dolara ulaşmış durumda. Koronavirüs aşı sertifikalarını karşılıklı olarak tanıdık, bunun orta vadede turizme olumlu etkisi olacak. 

Başkonsolosluğun açılması iki ülke ilişkilerinin gelişmesine katkı sunacaktır. Türk iş insanları Sırbistan'da olmaktan, yatırım yapmaktan ve altyapı projelerinde rol almaktan memnuniyet duymaktadırlar."

Yorumlar (0)