Çavuşoğlu: “Afganistan’dan 1061’i Türk vatandaşı 1404 kişiyi tahliye ettik” 

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Uruguay Dışişleri Bakanı ile görüşmelerinden sonra ortak basın toplantısı düzenledi. Çavuşoğlu, Afganistan’daki gelişmeler ve tahliye edilen vatandaşlar hakkında konuştu. 

GÜNDEM 24.08.2021, 14:41
Çavuşoğlu: “Afganistan’dan 1061’i Türk vatandaşı 1404 kişiyi tahliye ettik” 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve heyeti, Uruguay Dışişleri Bakanı Francisco Bustillo ve heyeti ile görüştü. İkili ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi.  

Yeni tip koronavirüs salgınının başında bakanlıkta bir koordinasyon ve destek birimi oluşturduklarını hatırlatan Çavuşoğlu, Afganistan’daki son gelişmeler üzerine bu birimin benzerinin Afganistan’a da uyarlandığını aktardı. Bir yandan da Kabil’deki Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı’ndaki çalışmaların devam ettiğini ve Türk vatandaşların tahliyesi için ilgili kurumlarla yakın iş birliği içerisinde olduklarını belirtti. 

“Bugüne kadar 1404 kişi tahliye edildi” 

Çavuşoğlu: “Bugüne kadar Afganistan’dan 1404 kişi tahliye edildi. Bunların 1061’i Türk vatandaşı, diğerleri ise farklı ülkelerin vatandaşları. Bununla birlikte Türkiye’nin Kabil Havalimanı’ndaki mevcudiyeti sebebiyle pek çok uluslararası STK ve ülke de vatandaşlarının tahliyesi için bizlerden yardım istiyor. Bu süre zarfında İngiltere ve ABD gibi ülkelere tahliye konusunda yardımcı oldu. Yardıma ihtiyacı olan herkese el uzattık. Afganistan’da 4500 Türk vatandaşımız vardı. Kendileri, telefonlarla tek tek arayarak bizlere ulaştılar.” 



“Afganistan’da yatırım yapan Türk firmaları var” 

Çavuşoğlu: “Afganistan’da yatırım yapan ya da taahhüt üstlenen Türk firmaları ve bünyelerinde çalıştırdıkları işçiler var. Bu kişilerin büyük bir kısmı dönmek istemediklerini söyledi. Fakat sayılar sürekli değişiyor. Vatandaşlarımızdan bir kısmı dönmek istemiyor ama sonra kararlarını değiştiriyorlar. Ya da dönmek istediklerini bize söyleyip sonra vazgeçiyorlar. Afganistan’da aile kurmuş Türk vatandaşları bulunuyor. Onların bu kararlarına saygı duyuyoruz fakat kendilerine gerekli uyarıları da yapıyoruz.” 

“Şu anda 200 kişi dönmek istiyor” 

Çavuşoğlu: “Şu anda tahliye edilmek isteyen 200 civarı vatandaşımız var. Kendileriyle ilgilenirken aynı zamanda Afganistan’daki istikrarın tesis edilmesi için de uluslararası toplumla birlikte yoğun mesai içindeyiz. Afganistan konusunda sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, çok sayıda ülkenin liderleriyle görüştü. Ben de NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg dahil 24 ülkenin dışişleri bakanıyla görüştüm.” 



“Düşüncelerimizi çok açık şekilde bildirdik” 

Çavuşoğlu: “Afganistan ile ilgili ileride atılabilecek adımlarda koordinasyonun ve eşgüdümün yanı sıra Kabil Havalimanı’ndaki mevcut durum sebebiyle iş birliği de oldukça önemli. NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı gibi uluslararası platformlarda Türkiye olarak düşüncelerimizi açık ve net şekilde ortaya koyduk. Temennimiz, Afganistan’da barış ve istikrarın demokrasi içerisinde ve insan hakları çerçevesinde kalıcı olarak sağlanmasıdır. Bu doğrultuda adımlar atılacaksa biz de Türkiye olarak elimizden gelen desteği vermeye hazırız. Yalnız belirli bir grupla değil, tüm taraflarla temas içinde olduğumuzu söylemek isterim.” 

Yorumlar (0)