Çavuşoğlu açıkladı: Ukrayna ve Rusya “üst düzeyde” görüşecek

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Rusya ve Ukrayna taraflarının 1-2 hafta içerisinde “üst düzey” olarak görüşebileceğini duyurdu. Türkiye’nin garantörlük meselesine de açıklık getiren Çavuşoğlu, “Türkiye, ülkelere asker göndermeyecek.” ifadelerini kullandı.

GÜNDEM 31.03.2022, 12:15
Çavuşoğlu açıkladı: Ukrayna ve Rusya “üst düzeyde” görüşecek

Geçtiğimiz günlerde İstanbul’da gerçekleştirilen Ukraynalı ve Rus heyetlerinin müzakeresi, dünyanın gözünü çevirdiği anları da beraberinde getirmişti. Heyetler arasında barışın tohumları atılırken Zelenskiy, yakın zamanda Putin ile yüz yüze görüşebileceklerini ifade etmişti. Dolmabahçe’de yapılan görüşmelerde hem heyetler arasında hem de heyetlerin başkanları arasında toplantı ortamı yaratılmıştı. Görüşmelere, Rus oligark Roman Abramoviç de katılmış ve bu, dünya basınının müzakereleri yakından izlemesinin bir başka sebebi olmuştu. İki ülke arasında arabuluculuk görevini üstlenen iş insanı, mart ayı başında da Moskova ve Lviv’de görüşmeler yapmıştı. 



“Yakın zamanda üst düzey görüşme olabilir”

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Dolmabahçe müzakerelerinin ardından önemli açıklamalarda bulundu: “İstanbul’daki müzakerelerde ortak anlayış ve bazı konularda uzlaşı yaşandı. Müzakerelerin başlamasından bu yana en önemli ilerlemenin ülkemizde kaydedildiğini söyleyebiliriz. Öte yandan taraflar arasında çözülmesi gereken daha zor meseleler var. Bunların üst düzeylerde ele alınacağını öngörüyoruz. Bundan sonraki görüşmelerde iki ülkenin Dışişleri Bakanlarının bir araya geleceğini ve ortak anlayışın son şeklini oluşturacaklarını öngörüyoruz. O görüşmenin ardından da 1-2 hafta içerisinde iki ülkenin devlet başkanlarının yüz yüze bir araya gelmesi olasıdır.”



Türkiye’nin savaşta garantör ülke olması

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Zelenskiy’nin talep ettiği “Türkiye’nin garantör ülke olması” konusuna da açıklık getirdi. Türkiye’nin Ukrayna’da yaşanan savaşa fiziki olarak doğrudan dahil olacağı, ülkeye asker göndereceği gibi ifadelere karşı konuşan Çavuşoğlu, böyle bir şeyin mümkün olmadığını da duyurdu. 

Yorumlar (0)