Çavuşoğlu, ABD'li mevkidaşına: S-400 meselesi bizim için bitti

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken ile Brüksel'de bir araya gelen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu yaptığı açıklamada, Blinken’a, Rusya' dan S-400 aldığını ve bu meselenin Türkiye için bittiğini söylediğini belitti. Ayrıca Çavuşoğlu ABD Dışişleri Bakanı'yla Türkiye ya da ABD'de daha geniş kapsamlı bir toplantı gerçekleştirebileceklerini de söyledi.

GÜNDEM 24.03.2021, 16:04 25.03.2021, 10:08 Hanife
Çavuşoğlu, ABD'li mevkidaşına: S-400 meselesi bizim için bitti

NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı için Brüksel'de bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD’li mevkidaşı Anthony Blinken ile NATO karargahında ikili bir görüşme gerçekleştirdi.

ABD’li Bakan Blinken, göreve gelmesinden sonra ilk kez Bakan Mevlüt Çavuşoğlu ile yüz yüze görüşme gerçekleştirdi.

Görüşmenin ardından basın toplantısı yapan Bakan Çavuşoğlu, Blinken ile yapıcı bir görüşme gerçekleştirdiklerine belirterek ,“S-400 meselesinin Türkiye için bittiğini söyledik.” dedi. Bundan sonraki süreçte başta ABD olmak üzere, Türkiye’nin ihtiyaçlarını karşılamak için müttefikler ile işbirliği içinde olunacağını söyleyen Çavuşoğlu, “ABD Dışişleri Bakanı'yla ABD ya da Türkiye’de daha geniş kapsamlı bir toplantı gerçekleşmesi konusunda mutabık kaldık.” diyerek, Afganistan Konferansı'nı Nisan ayı içerisinde gerçekleştirebileceklerini belirtti.




AB artık somut adımlar atmalı

Bakan Çavuşoğlu, AB ile olumlu ilişkilerin sürdürülmesi için Türkiye’nin artık oylama ve şartlı cümleler yerine belirli alanlarda somut adımlar görmek istediğini belirterek, vize serbestisi ve ekonomik anlaşmaların hayata geçirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

AB sözünde durmuyor 

Ayrıca açıklamasında mültecilere de değinen Çavuşoğlu, AB’nin göç mutabakatının bugünün şartlarına uyması gerektiğini, Türkiye’nin her zaman sözünde durduğunu, fakat AB’nin sözünde durmadığını vurgulayarak, “Gümrük birliği anlaşmasının güncellenmesi siyasi şartlara tabi tutulmamalıdır.” dedi.



Türkiye Kıbrıs Türklerinin hakkını korumakta kararlı

Kıbrıs'ta kalıcı bir çözüm için Türkiye’nin çaba sarf ettiğini belirten Çavuşoğlu, Kıbrıs Türkleriyle birlikte yapıcı bir görüşme gerçekleştirildiğini, ancak, son 53 yılda nelerin gerçekleştirdiğini de bildiklerini, AB’nin bu toplantılarda gözlemci olarak bulunmak istediğini söyleyerek, Türkiye’nin, Kıbrıs Türklerinin haklarını koruma konusunda son derece kararlı olduğunu belirtti. 

Yol haritası üzerinde çalışıyoruz

Muhabirlerin sorularını yanıtlayan Çavuşoğlu son olarak geçen sefer Brüksel'de gerçekleştirilen görüşmede alınan kararlar çerçevesinde AB ile bir yol haritası üzerinde çalışmaya devam ettiklerini de belitti.
 

Yorumlar (0)