Çavuşoğlu, ABD'li mevkidaşı ile görüştü

Bakan Çavuşoğlu, ABD'li mevkidaşı Blinken ile telefonda Afganistan'daki son durumu görüştü.

GÜNDEM 28.08.2021, 23:15
Çavuşoğlu, ABD'li mevkidaşı ile görüştü

Dışişleri Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen bilgilendirmeye göre, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken bir telefon görüşmesi yaptı.

Söz konusu görüşmede, Afganistan'daki son gelişmeler ele alındı.

Diğer yandan, Çavuşoğlu, Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto ile de bir telefon görüşmesi gerçekleştirerek, Afganistan'daki son durumu ele aldı.

Taliban’ın Afganistan'a hakim olma süreci

Taliban ile ABD arasında Şubat 2020 tarihinde varılan barış anlaşması kapsamında, bu sene uluslararası güçlerin Afganistan'dan geri çekilme sürecine başlanmış oldu.

Anlaşma, Taliban'ın yabancı güçlere saldırılmamasını öngörürken, Taliban'ın Afgan kolluk güçlerine yönelik eylemlerine ilişkin hüküm getirmedi.

Afgan hükümeti ile Doha'daki müzakereleri süren Taliban, eş zamanlı bir şekilde, geçtiğimiz haziran ayından bu yana şiddetli saldırılarla Afganistan'da birçok ilçeye, son bir ay içerisinde de vilayet merkezlerine hızla hakim oldu.

Başkent Kabil'i ele geçiren Taliban, 15 Ağustos tarihinde Cumhurbaşkanı Eşref Gani'nin ülkeyi terk etmesinin akabinde şehri çatışmasız bir şekilde kontrolü altına aldı.

Yorumlar (0)