"Casus" sanık davası AİHM'e gidecek

"Askeri ve siyasi casusluk" suçlamasıyla tutuklu yargılanan Metin Topuz davasında yeni gelişmeler...

GÜNDEM 18.09.2019, 10:26 18.09.2019, 10:37
"Casus" sanık davası AİHM'e gidecek

Amerika Birleşik Devletleri İstanbul Başkonsolosluğu irtibat görevlisi Metin Topuz’un Türkiye tarafından “askeri ve siyasi casusluk” davası kapsamında yargılandığı biliniyordu. 

Konuya yakın kaynakların Salı günü yaptığı açıklamalara göre Topuz’un avukatları Ocak ayında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine başvuruda bulundu.

Davanın hassasiyeti dolayısıyla kimliğinin saklı kalmasını isteyen kaynağa göre AİHM başvuruyu kabul etti. Aynı kaynak tarafından Anayasa Mahkemesine Şubat yapılan başvurunun ise reddedildiği iddia edildi.

NATO müttefiki olmasına rağmen Suriye meselesinde henüz uzlaşamadığı bir krizi gündeminde koruyan ve S-400 krizi sebebiyle hala gergin olan Ankara Washington hattının, Topuz davasının sebep olduğu kısıtlarla da uğraştığı biliniyor.

İki yıldır gözaltında olduğu bilinen ABD Uyuşturucuyla Mücadele Dairesi İstanbul şubesi tercümanı Metin Topuz hakkında Haziran ayında verilen karar bugün gerçekleşecek durulmaya dek gözaltı kararının devamı yönündeydi.
Topuz’a yönelik suçlamalar casusluk ve FETÖ ile bağlantısı şeklinde iki ana başlıkta toplanıyor. Washington Topuz’un suçsuz olduğu iddiasını koruyor.

Topuz 2013 yılında yolsuzluk davası soruşturmalarını yürüten memurlarla sık iletişim içinde olmakla suçlanıyor. Hükümet bu davayı Gülen ağıyla bağlantılı bir “adli darbe girişimi” olarak görüyordu. Topuz çalışırken iletişim kurduğu insanları kendinin belirlemediğini söyleyerek suçlamaları reddediyor.
AİHM Salı gününe kadar bir yorumda bulunmadı. AİHM başvurularında davaların değerlendirilebilmesi için tüm yerel yargı yollarının tüketilmiş olması gerekliliği bulunmakta. 

Konuya yakın kaynağın ifadesine göre Topuz’un avukatları bu yılın başında Anayasa Mahkemesine başvurmuş ancak başvuru suçlamaların büyüklüğü karşısında yeterli hukuki temelden yoksun olduğu öne sürülerek Şubat 7’de reddedilmişti. İkinci bir başvurunun gerçekleşmediği ise kaynak tarafından belirtildi.

Topuz’un avukatları Salı günü yapılan aramalara cevap vermediler.

Avukatları Topuz hakkında ikinci bir soruşturmanın daha sürdüğünü bildiklerini ancak detaylarla ilgili bilgi sahibi olmadıklarını ifade ettiler. Konuya yakın kaynağın belirtiğine göre bu ikinci soruşturma AİHM kararı Topuz’dan yana çıksa bile Topuz’u gözaltında tutmak için kullanılabilir.

Topuz’un tutukluluğu iki ülke arasında vize işlemlerinin geçici olarak durmasına sebep olmuştu. Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Donald Trump, gelecek hafta New York'ta Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda bir araya gelecekler. Tarafların konuyla ilgili açıklamaları kamuoyunda merakla bekleniyor.
 


 

Yorumlar (0)