Caninin teşhisi 15 yıl önce konulmuş!

Ordu'da 20 yaşındaki Ceren Özdemir'i evinin önünde bıçaklayarak katleden Özgür Arduç'un suç işlemeye olan eğiliminin, 2005 yılının baharında askerliğini yaptığı sırada fark edildiği öğrenildi. Hakkında çok ağır rapor bulunmasına rağmen katilin, gerekli özen gösterilmeyerek toplumun içine salındığı anlaşıldı. 

GÜNDEM 08.12.2019, 09:15
Caninin teşhisi 15 yıl önce konulmuş!

Ordu'da genç balerin Ceren Özdemir'i evinin önünde bıçaklayarak katleden Özgür Arduç'un, 9 Mart ve 5 Nisan 2005 tarihlerinde askerlikten firar ettiği ve daha sonra 21-22 Mayıs 2005 tarihinde de askeri cezaevinde isyan girişiminde bulunduğu bildirildi.

Bunun üzerine askerliğe elverişli olup olmadığının tespit edilmesi için 15-16 Haziran 2005 tarihinde Sarıkamış Askeri Hastanesi Psikiyatri Kliniği'nde kontrolleri yapıldı.

"Suç işlemeye meyilli olduğu anlaşılmaktadır"

Ruhsal muayenesinde "mizacı kızgın ve sosyabilitesi güven telkin etmiyor" denilen Özgür Arduç için konulan teşhis şu şekildeydi: 

"Çocukluğundan beri otoriteyle problemlerinin olduğu, impulsivite (davranışlarına bir limit koyamayan), saldırganlık, askerliğin gereklerini yerine getirmediği, suç işlemeye meyilli olduğu anlaşılmaktadır."

"Askerliğe elverişli değildir"

Arduç için ileri derecede antisosyal kişilik bozukluğu teşhisi konulduğu ve 9 Mart 2005 tarihinde "Askerliğe elverişli değildir" raporu verilerek terhis edildiği kaydedildi.

"Cezai ehliyetini etkileyecek düzeyde hastalığı yok" denildi 

Terhis edilen Özgür Arduç'un birkaç ay sonra, 6 Ağustos 2005 tarihinde Ordu'da o zaman 15 yaşında olan Dinçer Akçevre’yi bıçakladığı öğrenildi  Arduç, saldırının ardından Ordu Devlet Hastanesi'ne yatırılarak muayene edildi. 

9 Mart 2006 tarihli muayene raporunda, "cezai ehliyetini etkileyecek düzeyde psikiyatrik hastalık belirlenmediğine" dikkat çekildi. Adli Tıp Kurumu 4. İhtisas Kurulu’nun raporunda da, "antisosyal kişilik bozukluğunun tek başına cezai sorumluluğu etkilemeyeceği" ifade edildi. 

"Buranın hâkimi de savcısı da benim"

20 yaşındaki Ceren Özdemir'in katili Özgür Arduç’un cezaevinden firar ettiği günün gecesinde, görevliye tehditler savurarak kaldığı otelin, 15 sene önce bıçakladığı Dinçer Akçevre'nin ailesine ait restorana 150 metre mesafede olduğu tespit edildi. Arduç’un ölümle tehdit ettiği resepsiyon görevlisi Deniz Aktaş, yaşananları şöyle anlattı:

"Saat 19.50 sıralarında otele geldi. 'Amasya’dan geliyorum, yanımda kimliğim yok' dedi. Ben de kimliksiz kayıt yapamayacağımı söyledim. 'Karnım çok aç' dedi. Acıyarak, ekmek arası bir şeyler götürdüm. 'Ekmeği yiyip, çıkacağım' dedi. Gitmediğini fark edip, 'Niye buradasın?' diye sordum. Beni, 'Seni öldürürüm' diyerek, tehdit etti. 'Buranın hakimi de savcısı da benim' dedi. Ben de ona 'Sana insanlık yaptık, hayırdır ne oluyor?' dedim. 'Beni sabaha kadar idare edeceksin' dedi. Otelde müşteriler vardı, olay büyümesin diye kalmasına izin verdik. Polisi aramadım. Çok korkmuştum."

"O akşam beni de öldürebilirdi"

Özgür Arduç'un Ceren Özdemir'in katili olduğunu duyunca psikolojisinin bozulduğunu belirten görevli, "Halk beni yanlış anlar diye çok korkuyorum, tedirginlik yaşıyorum. O gün sakallaydı. Ceren olayında ilk önce tanıyamadım, sonra tanıdım. Emniyetten geldiler, her şeyi anlattım. Acıyorsun, ekmek arası bir şeyler veriyorsun ama bak neler oluyor? Sabah ben kalkmadan çıkıp, gitmişti. O akşam beni de öldürebilirdi. Hâlâ şoktayım. Bunları anlatırken dahi tedirgin oluyorum." ifadelerini kullandı.

Babası da katil çıktı

Ceren Özdemir'in katili Özgür Arduç'un babası Hüseyin Arduç'un da seneler önce cinayet işlediği belirlendi. Hüseyin Arduç'un 1989'da Amasya'da kayınvalidesi ile bir kişiyi öldürdüğü tespit edildi. Cezaevinden çıkmasının ardından ise ismi öğrenilmeyen bir akrabası tarafından öldürüldü.

O sırada 5 yaşında olan Özgür Arduç'un akrabaları tarafından yetimhaneye verildiği ortaya çıktı.

Yorumlar (0)