Canan Karatay-Tavukçular kavgasının kazananı belli oldu!

Tavuk dönerin kanseri yaptığını belirten Prof. Dr. Canan Karatay ile tavukçular arasındaki kavganın kazananı belli oldu. Yeni bir düzenlemeye göre, gıdalara ilişkin bilimsel bir dayanağa sahip olmadan yanıltıcı nitelikte yayın gerçekleştiren ve halk arasında korku yaratan kişilere para cezası verilecek. 

GÜNDEM 08.07.2020, 10:36 08.07.2020, 10:40
Canan Karatay-Tavukçular kavgasının kazananı belli oldu!

Prof. Dr. Canan Karatay ile tavuk dönerciler arasında alevlenen tartışmanın kazananı belli oldu. 

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu'nda kabul edilen düzenlemeye göre, her türlü iletişim aracı ile gerçekleştirilen ve ticari reklam olmayan, gıda güvenilirliği konusunda insanlarda korku ve kaygıya neden olarak beslenme alışkanlıklarını kötü etkileyen yayınlar, "yanıltıcı nitelikte yayınlar" olarak değerlendirilecek. Bu kişilere 20 bin TL'den 50 bin TL'ye kadar idari para cezası uygulanacak. 

AK Partili Komisyon Başkanı Yunus Kılıç, Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu tarafından yanıltıcı yayınların kapsamının ortaya konacağını belirterek, neyin yanıltıcı yayın olup olmadığına, insanların bunlardan nasıl etkilendiğine söz konusu kurulun karar vereceğini ifade etti. 

Kılıç, bunun bir sansüre dönüşmemesi ve vatandaşların ifade özgürlüğüne hasar vermemesi gerektiğini belirterek, yalnızca veteriner hekim, gıda mühendisi, ziraat mühendisi ya da su ürünleri mühendisi gibi alanında uzman kişilerin gıda güvenilirliği konusunda konuşmaları gerektiğini kaydetti.

Prof. Dr. Canan Karatay'ın "tavuk etinin kanser yaptığına dair açıklamalarına" işaret eden Kılıç, bu konuda herhangi bir delili olup olmadığı sordu. 

Kılıç, televizyonculara "şovmen" ve "rating" gerektiğini, bu nedenle böyle açıklamaları yapan kişilere delil olup olmadığına yönelik sorular sormadıklarını ifade etti. 

Televizyon ekranlarına çıkan bir kişinin "tavuk aldığını ve kemiğinin çok kolay kırıldığını yani bunun kanser yapacağı anlamına geldiğini" söylemesine ilişkin Kılıç, bilimde böyle bir ahlak olmadığını ve bunun cezasının olması gerektiğini söyledi. 

Kılıç, bu tarz açıklamalar nedeniyle kanatlı sektöründe yüzde 20-30 azalma yaşandığını, üreticilerin, çalışanların, taşıyıcıların zarar gördüğünü belirtti. 

Prof. Dr. Canan Karatay, tavuk dönere kaşı olduğunu, hatta tavuk döner satılan büfelerin önünden geçerken midesinin bulandığını ifade etmişti. 

TÜRES (Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği) Başkanı, bu ifadelerin ardından tavuk döner sektöründe yüzde 30 düşüş görüldüğünü duyurmuştu. 

Yorumlar (0)