Çanakkale Zaferi'nin 107'nci yılında yurdun dört bir yanından kutlamalar

Çanakkale Zaferi’nin 107’nci yıl dönümü, bugün Çanakkale’de düzenlenecek olan törenlerle kutlanıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın liderliğinde düzenlenen törende Erdoğan, konuşma gerçekleştirdi ve "Ölümü göze almış, istiklale aşık olan milletimiz burada tarihin akışını değiştirmiştir." ifadelerini kullandı. Yurdun dört bir yanında coşkuyla kutlanan zafere dair görüntüler ise duygusal anlar yaşattı.

GÜNDEM 18.03.2022, 15:35 19.03.2022, 12:56
Çanakkale Zaferi'nin 107'nci yılında yurdun dört bir yanından kutlamalar

Bugün 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 107’nci yıl dönümü. Bu kutlu gün, yurdun her şehrinde coşkulu törenlerle kutlandı. En görkemli tören ise Çanakkale’de düzenlendi. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Çanakkale Valiliği ile Çanakkale Savaşları ve Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı koordinesinde düzenlenen törende ilk olarak Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’na çelenk bırakıldı.



Şehitlerimiz, 21 pare top atışıyla anılacak

Ardından, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından 16 Şubat 1994 senesinde Çanakkale’ye verilen ve Çanakkale Valiliği bünyesinde özel olarak korunan “Çanakkale Geçilmez” yazılı altın madalya, Türk bayrağı ile birlikte göndere çekildi. Çanakkale Boğazı’nda bulunan TCG Kınalıada korvetinden 21 pare top atışı gerçekleştirildi. Sonrasında ise Şehitler Abidesi’ne geçildi.



Cumhurbaşkanı Erdoğan, töreni başlattı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önderliğinde gerçekleştirilen törende öncelikle Şehitler Abidesi’ndeki Atatürk Anıtı’na çelenk bırakıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından ise Cumhurbaşkanı Erdoğan, törene katılanlara ve ekran başındakilere hitap eden konuşmasını gerçekleştirdi. Sonrasında Kur’an-ı Kerim tilaveti seslendirildi ve dua edildi. Şehitlerimizin sembolik mezarlarına karanfil bırakıldı.



Türk Yıldızları, gökyüzünü al bayrağa boyadı

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve protokol üyelerinin şehitlik ziyaretinin ardından Erdoğan, şehitlik defterini imzaladı. Sonrasında ise Çanakkale Savaşları Mobil Müzesi ziyaret edildi. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı savaş gemileri boğazdan geçti. Ardından Türk Yıldızları Akrobasi Timi, gösteri uçuşlarında bulundu. 



Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşması 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Şehitlik Abidesi'nde düzenlenen törende gerçekleştirdiği konuşmada önemli mesajlar verdi. Konuşmadan satır başları şu yöndeydi: "Bugün, Deniz Zaferimizin 107'nci yıl dönümünü kutluyoruz. 107'nci senemizin mübarek ve kutlu olmasını temenni ediyorum. 'Çanakkale Geçilmez' sözünü tarihe nakşeden şehitlerimizi bir kez daha yad ediyorum. Çanakkale'de vefat eden diğer milletlerin askerlerini ise saygıyla anıyorum. Çanakkale Savaşları milletimizin fedakarlığının ve vatanseverliğinin, yüksek faziletlerinin sergilendiği mukaddes bir kahramanlık destanıdır. Ölümü göze alan, istiklale aşık milletimiz burada tarihin akışını değiştirmiştir. Dünyanın en güçlü orduları, Çanakkale'deki imanlı yürekler sayesinde hüsrana uğratıldı."



"Milletimiz, mücadelesiyle umut oldu"

"Milletimiz, Çanakkale'de gösterdiği mücadeleyle yalnız Türk milletine değil, mazlum olarak boyun eğen herkese umut oldu. Milletlerin kendi mücadelesinin başlatılması sağlandı. Çanakkale Zaferimizin ardından Balkan ülkelerinden Asya ülkelerine kadar milyonlarca kardeşimiz bağımsızlık ilkesini hedef edindi. Zaferimiz, mazlumların ortak zaferi oldu. Burada yalnızca ülkemizin her şehrinden, ilçesinden ve köyünden değil aynı zamanda gönül coğrafyamızın dört bir yanından bize desteğe gelenlerin şehitlik mezarları ve kabirleri mevcut. Çanakkale, millet olarak ezeli ve ebedi kardeşliğimizin ifadesi, İslam dünyasının kader ortaklığıdır."



"Gittiğim her yerde atalarımızı anlatıyorum"

"Gittiğim her şehrimizde, gençlerle buluşmalarımızda, Balkanlarda, Ortadoğu'da, Afrika'da herkese Çanakkale'yi ve atalarımızın Çanakkale'de yazdığı destanı anlatıyorum. Gençlerimizin ve dünya gençlerinin atalarımızı ve atalarını tanımasını arzu ediyorum. Bunu başardığımızda, Çanakkale destanımızı gençlere hakkıyla anlatmış olacağız. Bu sayede gerek içeride gerekse dışarıda çok farklı muhabbet iklimleri inşa edeceğiz. Gazi Mustafa Kemal'in komutasında kınalı kuzuların çıktığı yolda, Haçlı zihniyetine karşı hilalin zaferini kazandığımızı ve bunu nasıl başardığımızı herkese göstermeli; evlatlarımızı da bu düşünceyle yetiştirmeliyiz." 






Yurdun ve dünyanın dört bir yanından zafer kutlamaları



Çin - Pekin



Kahramanmaraş



Azerbaycan - Bakü



Azerbaycan - Bakü



Antalya - Öğretmenler, Çanakkale Savaşı dönemindeki askerlerin kıyafetlerini giyerek ders anlattılar.



Karaman



Konya



Gürcistan - Tiflis



Burdur



İstanbul



İstanbul



Kırgızistan - Bişkek



Kırgızistan - Bişkek



İzmir



İzmir



Özbekistan - Taşkent



Özbekistan - Taşkent



Batman



Trabzon



Muğla



Muğla



Afganistan - Kabil



Hakkari



Hakkari



Samsun - On binlerce vatandaşa Mehmetçiğin yemek menüsü dağıtıldı.



Belçika - Brüksel
 

Yorumlar (0)