Cami operasyonu görüntülerinin ardından Cengiz Zeybek, emekliliğini istedi 

Gaziantep Emniyet Müdürü Cengiz Zeybek, camide itikafa girenlere baskın düzenleyen polis görüntülerinin yankı bulmasının ardından emekliliğini istedi. Zeybek, “Teşkilatın yıpratılmaması adına” açıklamasında bulundu. 

GÜNDEM 05.05.2021, 17:04 06.05.2021, 11:38
Cami operasyonu görüntülerinin ardından Cengiz Zeybek, emekliliğini istedi 

19 Eylül 2019 tarihinden bugüne kadar olan dönemde Gaziantep Emniyet Müdürlüğü görevini sürdüren Cengiz Zeybek, yazılı bir açıklama ile emekliliğini istediğini bildirdi. Görev süresinin dolmasına 6 aylık bir süre kala emekliliğini isteyen Zeybek, bu talebin, Türk Polis Teşkilatı’nın yıpratılmaması adına” olduğunu açıkladı.

Zeybek, haberi şu cümlelerle duyurdu:

Zeybek, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada şu cümleleri kurdu: “Salgına karşı alınan tedbirlere uymamak ve toplumun sağlığını gözetmeyerek pek çok kişiyi tehlikeye düşürmek, dinimiz nezdinde kul hakkına girmek ve başkasının vebalini almak demektir. Her gün ölen yüzlerce kişi göz önüne alınarak tedbirler uygulanmak istenmiştir. Polis ekiplerimiz, yasak olduğu halde camide toplu halde bulunan kişilere ikazda bulunmuşlar fakat grubun hakaretlerine ve eylemlerine maruz kalmışlardır. Ekiplerimiz, cami içindeki grubu boşaltmak adına destek ekip istemişlerdir. Bu destek ekip ile camiye giden bir personelimiz, kabul edilemeyecek biçimde biber gazı kullanmıştır. Bu personelimiz, görevden uzaklaştırılmıştır. Fakat benim bugüne kadar elde ettiğim tecrübe ve sahip olduğum görev bilincim gereği provokatörlerin ekmeğine yağ sürmemek ve Türk Polis Teşkilatı’nın yıpratılmasının önüne geçmek adına emekliliğimi istemiş bulunmaktayım.”

Ne olmuştu?

İçişleri Bakanlığı’nın getirdiği salgınla mücadele kısıtlaması kapsamında toplu halde bulunmak, şu an için yasaklandı. Fakat Ramazan ayının son 10 gününe girilmesi münasebetiyle camiler, itikafa girmek isteyen gruplar ile olmaya devam ediyor. Kolluk kuvvetleri, düzenli olarak camilere girip itikafa giren grupları dağıtmak için uğraşıyor.

Gaziantep’te de kendilerini “Furkan Gönüllüleri” olarak tanıtan bir grup, camide itikafa girmek istedi. Bunu öğrenen polis ekipleri, grubu camiden çıkarmak adına çaba sarf etti. Darp edildiklerini ve kendilerine biber gazı sıkıldığını iddia eden itikafçılar, polisin camideki gruba müdahalesini sosyal medya üzerinden paylaştı. Paylaşılan görüntüler, her kesimden kişinin tepkisine sebep oldu. 



İtikaf nedir? İtikafçı nedir?

İtikafa girmek, Ramazan’ın son 10 gününde yapılan eylemi anlatan bir tabirdir. Kişiler, cami ya da Kur’an kursu gibi yerlerde toplanarak son 10 günde yalnızca oruç tutar, namaz kılar ve diğer dini ibadetleri yerine getirir. Dünya hayatından kendilerini tamamen soyutlarlar. İtikafa giren kişilere ise itikafçı ismi verilir.

“Sivil itaatsizlik amacıyla toplanıldı”

Cengiz Zeybek, görüntülerin kaydedildiği gün şu açıklamayı yapmıştı: “2 Mayıs 2021 tarihinde kendilerini ‘Furkan Gönüllüleri’ olarak tanıtan gruplar, Gaziantep’te 3 farklı camide toplanmış ve kolluk kuvvetlerinin kararlı duruşu sonrasında dağılmıştır. Bu kişiler, itikaf bahane edilerek camilerden çıkılmayacağını belirtmiştir. İstihbarat gruplarından gelen bilgiye göre ise bu kişiler, ‘sivil itaatsizlik’ ve ‘alternatif cuma’ benzeri bir yapı başlatmak amacıyla camide toplanmışlardır.”

Defalarca ikaz edildiler

Gaziantep polis ekiplerinin itikafçılara müdahalesinin büyük ses getirmesi üzerine Emniyet Müdürü Cengiz Zeybek, açıklamada bulundu. Zeybek, gruba defalarca kez sözlü ikazda bulunulduğunu fakat camiden çıkılmadığını belirtti. Polis ekipleri içerisinden bir kişinin gücünü orantısız kullanarak Furkan Gönüllüsü bir kişiye biber gazı sıktığını ifade ederek o kişinin de görevden uzaklaştırdığını; ayrıca polisin camiye ayakkabı ile girdiği haberlerinin gerçek dışı olduğunu açıkladı.

“İslam dininin kuralları istismar edilmedi”

Zeybek, 3 Mayıs 2021 tarihinde yaptığı açıklamada ise, “Furkan Gönüllüleri isimli gruplar, 3 Mayıs 2021 tarihinde saat 05.40 civarında yaklaşık 50 kişi olarak camilerde toplanmışlar ve polisin ikazlarına rağmen camiyi boşaltmamışlardır. Polis ekiplerinin kalabalığı dağıtmak amacıyla destek istemesinin üzerine ise tarafımdan nöbetçi bulunan müdüre gerekli talimatı verilmiş ve destek ekibinin camiye gönderilmesi sağlanmıştır. Salgına karşı alınan önlemlerin uygulanmaması durumunu sonlandırmak amacıyla polislerimiz grubu camiden çıkarmaya çalışmış fakat bazı kişiler halkımızı kışkırtmak adına durumu farklı şekilde lanse etmişlerdir. İslam dininin kurallarının istismar edilmesi söz konusu değildir.” şeklinde konuşmuştu. 

Yorumlar (0)