Çakar yasağında ilk günün bilançosu açıklandı

1 Kasım'da başlayan çakar yasağının ilk gününde İstanbul'da 63 çakarlı aracın yakalandığı bildirildi. 

GÜNDEM 02.11.2019, 12:39
Çakar yasağında ilk günün bilançosu açıklandı

Trafikte geçiş üstünlüğü sağlayan "çakar lamba" yasağı dün başladı. 

Polisler, yasağın ardından İstanbul genelinde gün boyu birden fazla noktada denetimler yaptı.

Yapılan denetimler sonucu 63 çakarlı aracın yakalandığı kaydedildi.

"Mevzuatta belirtilen ışıklı ve/veya sesli uyarı işareti veren cihazları mevzuatta izin verilmeyen araçlara takmak ve kullanmak" gerekçesiyle 63 sürücü, 2 bin 4'er liradan toplam 126 bin 252 lira para cezasına çarptırıldı. Denetimler sırasında emniyet şeridini kullanan 86 sürücünün toplam 86 bin 172 lira para cezasına çarptırıldığı öğrenildi.

Kimler kullanabilecek?

Ayırım işaretleri veya boyama şekilleriyle geçiş üstünlüğüne sahip oldukları açıkça belli ambulans, itfaiye ve kolluk araçları ile güvenlik ve risk-tehdit değerlendirmesi dâhilinde yayımlanan usul ve esasların ekinde kaydedilen "devletin en üst protokolü"nde yer alan 29 makamın emirlerine ve zatlarına verilen araçlar ile bu makamların korumasından sorumlu koruma araçlarında ışıklı uyarı sistemleri kullanılabilecek.

Belirtilen araçlar dışında hiçbir araçta çakar olarak tabir edilen sesli uyarı işaretlerinin kullanımı yasak olacak.

Makamların korumasından sorumlu araçlarda da yalnızca makam sahibi araçta olduğu sürece bu uyarı sistemleri aktif olarak kullanılabilecek. Makam sahibinin araç içinde ya da makam aracının konvoyda bulunmaması durumunda bu uyarı sistemleri kullanılamayacak.

Kolluk görevlilerinin kullanımındaki resmî araçlarda ışıklı/sesli uyarı işaretleri, görevle ilişkili olmak koşuluyla usul ve esaslarda belirtilen şartlar doğrultusunda 

Yasağa uymayanlar idari yaptırım

Bugünden itibaren yetkisiz çakar kullanan araçların sahibi ya da sürücülerine 2 bin 4 liraya kadar idari yaptırım uygulanabilecek.

Belirlenen esaslara uymadığı tespit edilen araçlar trafikten men edilecek.

Yetkisiz sistemlerin kullanılmasına izin veren kamu görevlileri hakkında işlem başlatılacak.

Yorumlar (0)