"Çakar lamba" kısıtlaması başlıyor!

Mahalli idarelerde, kamuda, üniversitelerde ve meslek kuruluşlarında görev yapan üst düzey yönetici, genel müdür ve daire başkanları için yarından itibaren çakarlı araç kullanma yasağı başlıyor.

GÜNDEM 31.10.2019, 12:36
"Çakar lamba" kısıtlaması başlıyor!

Alınan bilgiye göre, yarın başlayacak uygulamayla meslek kuruluşları, üniversiteler ve kamudaki üst yönetici, genel müdür, daire başkanı veya başka unvanlar ile görev yapan kamu görevlilerinin kullanımındaki araçlarda "çakar" tabir edilen ışıklı uyarı işaretlerine yasak getirilecek.

Yetkisiz çakar kullanımını engellemek amacıyla Türkiye genelinde trafik ekipleri tarafından denetimlere ağırlık verilecek.

Kimler kullanabilecek?

Ayırım işaretleri veya boyama şekilleriyle geçiş üstünlüğüne sahip oldukları açıkça belli ambulans, itfaiye ve kolluk araçları ile güvenlik ve risk-tehdit değerlendirmesi dâhilinde yayımlanan usul ve esasların ekinde kaydedilen "devletin en üst protokolü"nde yer alan 29 makamın emirlerine ve zatlarına verilen araçlar ile bu makamların korumasından sorumlu koruma araçlarında ışıklı uyarı sistemleri kullanılabilecek.

Belirtilen araçlar dışında hiçbir araçta çakar olarak tabir edilen sesli uyarı işaretlerinin kullanımı yasak olacak.

Makamların korumasından sorumlu araçlarda da yalnızca makam sahibi araçta olduğu sürece bu uyarı sistemleri aktif olarak kullanılabilecek. Makam sahibinin araç içinde ya da makam aracının konvoyda bulunmaması durumunda bu uyarı sistemleri kullanılamayacak.

Kolluk görevlilerinin kullanımındaki resmî araçlarda ışıklı/sesli uyarı işaretleri, görevle ilişkili olmak koşuluyla usul ve esaslarda belirtilen şartlar doğrultusunda kullanılabilecek.

Yorumlar (0)